obrechye.ru

Масло пастел: инструкции за почетници

Еден од најстарите материјали кои се користат за креативност е пастел. Таа ги напишала своите прекрасни дела Реноар, Леонардо да Винчи, Дега и други уметници. Пастел може да се користи и како независно средство за снимање и како помошен материјал во други техники, вклучувајќи и моделирање на полимерна глина, како и декупација. Пастел се одликува со светли, живи бои и кадифена текстура.Пастелни боички

Пастел е направен од боја пигмент и врзиво, во улога на која може да биде восок, мастики арапски или минерални масла. Во продавниците можете да купите пастел во форма на моливи без рамка или обоени боички. Постојат три типа пастели: акварел, мрсна и суво. Ајде внимателно да го разгледаме нафтениот пастел и како да го користиме во цртање.Масло пастелна техника

Нафтениот пастел е многу сличен со восочните креони, кои имаат доволно мекост. Покрај тоа, боите се многу заситени. Пастелни боички Се направени во форма на мали брузочков со квадрат или круг. Тие се разликуваат од восокот со присуство на повеќе пигменти, висока еластичност и еластичност. Треба да се напомене дека нафтениот пастел практично не е извалкан, и по нанесувањето на површината на листот, не е потребна дополнителна фиксација во форма на лак.

За сликање со масло пастел, било која површина е погодна. Предностите на оваа алатка вклучуваат способност да го замагли. За да го направите ова, уметникот мора да има посебен растворувач за маслени бои и пердув - стап на компримирана хартија. Се натопи во растворувач и се замаглува за да се добие саканата нијанса. Цртањето со помош на растворувач треба да се изведува во просторија која е добро проветрена.

Масло пастел

Текстурата на масло пастел ви овозможува да креирате ефекти кои не можат да се изведат во други техники на цртање. За декоративни слики често се користи нафтено пастел, техника на примена која ви овозможува да ги пренесете богатите и длабоките тонови на прикажаниот објект. Уметнички цртежи направени на овој начин, пожелно е да се складира во и под стаклото, и мора нужно да биде јаз меѓу стаклото и шаблонот. Ова е неопходно за да ја зачувате сликата, бидејќи цртежите направени од пастелот се многу подложни на мали оштетувања, пролевање и лесно бришење.

Паста за масло бара груба основа, бидејќи е лошо задржана на површината. За оваа техника, потребна е специјална хартија, на пример, ерери, лабава картонска лента, велур, платно, пергамент или хартија "торхон". Предностите на материјалот за кој станува збор вклучуваат способност за снимање и покривање на неколку слоеви одеднаш.

Нафтениот пастел е претставен со голем број нијанси, чиј број е повеќе од еден и пол илјади. Таквата разновидност овозможува да се реализираат какви било креативни идеи во различни жанрови. Пастелната техника помина долг пат од едноставното трибојно цртање до полноправно сликарство, кое стана особено популарно за време на барокниот период, а сега е најпосакувано да се користат импресионисти.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Цртање лекција: како да се привлече ШпицЦртање лекција: како да се привлече Шпиц
Слонот е направен од пластилин. Како да се слепи?Слонот е направен од пластилин. Како да се слепи?
Хидрогени од famiramane сопствени рацеХидрогени од famiramane сопствени раце
Совршени и неопходни пастелни боиСовршени и неопходни пастелни бои
Што треба да бидат алатките на уметникотШто треба да бидат алатките на уметникот
Восочни креони - живи сликиВосочни креони - живи слики
Што е пастелна уметност?Што е пастелна уметност?
Пастелни бои - кои се нијансите на бојата?Пастелни бои - кои се нијансите на бојата?
Портрет на пастел: мастер класа, фотоПортрет на пастел: мастер класа, фото
Креда за коса: осврти, бои, како да се користиКреда за коса: осврти, бои, како да се користи
» » Масло пастел: инструкции за почетници