obrechye.ru

Како да се добие пурпурна боја со мешање на бои

Фабрика сега почетник да се подготви на повеќето банални пејзаж, ние ќе добие сино небо, зелена трева, жолто сонце, кафеава куќа, црвени цвет, итн на излез. Тоа е, лицето јасно знае што боја трева, небото и сè друго, и ги бои со исклучително чисти бои, достапни во сет на бои. Сепак, тој не ги зема предвид, на пример, дека овие бои можат да имаат многу нијанси под различни услови на осветлување, и тие треба да се постигнат со мешање на бои. На ист начин, може да се добие и една дополнителна една од неколку основни бои.

како да се пурпурноОсновните бои кои не можат да се добијат со мешање се жолти, црвени и сини. Исто така постојат и т.н. неутрални бои: црна и бело. Сите останати може да се припишат на дополнителни, бидејќи може да се постигнат со мешање на две или три основни бои. И додавање на неутрален ќе даде потемна, или полесна сенка. На пример, како да се пурпурно? Во вашата кутија бои, одеднаш не беше таму, но ви треба. За да го направите ова, се меша малку црвено на палетата и малку сина боја. Веќе се испостави нешто. Можеби не е сосема она што го сакаше, но лесно е да се поправи. За ова, постојат пропорции на мешање бои. Ако вашата виолетова испадна со црвеникава нијанса, тогаш само треба да се стави малку сино во неа. И треба да го направите ова додека не постигнете точно сенката што ви е потребна. Ако, пак, "премногу се користи" со сина боја, тогаш додадете повеќе црвено.

мешање на бои

Значи добиваш опционална боја, но, можеби, се покажа премногу темно? Како да се добие пурпурна боја на полесни сенка? Тука, неутрално бело доаѓа до спасување. Земете го малку, буквално на врвот на четката, и измешајте го со она што веќе сте го направиле. Како што можете да видите, сенката стана многу полесна. Повеќе бело, полесни и понежни виолетови ќе излезат. Да претпоставиме дека цртате обичен цвет. Ако насликате ливчиња во цврста боја, ќе изгледа рамно. За да го "заживеете", треба да одредите каде ќе има најлесните и најмрачните области. Ќе биде логично да се претпостави дека полесната нијанса на ливчињата ќе биде поблиску до надворешниот раб, и најтемната до средината и помеѓу ливчињата. Како да се добие пурпурна боја на темни тонови? Тоа е многу едноставно: се меша црвено со сино и додадете капка црна боја. Во сенката што ја добивте при мешање со бело, подобро е да не го допирате, инаку ќе добиете само валкан тест. Нагодете темно тон одделно.

мешање сооднос на боиЗначи, цветот е насликан со главната боја, а ги дефиниравме неговите светли и темни области. Земете светлина тон и да ги прошетка по должината на надворешниот раб на секој венчелист, буквално во еден удар. Сега напишете темна сенка на четката и одете по дното на ист начин. Истиот тон "одвојува" ливчиња едни од други. Не е неопходно целосно да ги заокружите, особено во оние места каде што ги изложивте најсјајните области. Поблиску до светлината, потенки и потранспарентни треба да има сенки меѓу ливчињата. Сега, знаејќи како да се добие виолетова боја, можете да експериментирате со него, како и со други бои, создавајќи не рамни, туку прилично големи, речиси во живо слики.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Како да се добие пурпурна боја од боите: тајните на бојатаКако да се добие пурпурна боја од боите: тајните на бојата
Како да се добие кафена боја од боите при мешање на боиКако да се добие кафена боја од боите при мешање на бои
Ајде да дознаеме како да направиме боја од цвеќеАјде да дознаеме како да направиме боја од цвеќе
Какви бои се мешаат за да се добие кафеава? Нијанси на кафена бојаКакви бои се мешаат за да се добие кафеава? Нијанси на кафена боја
Спектар на бои: кои сегменти ги споделува и како го гледаме?Спектар на бои: кои сегменти ги споделува и како го гледаме?
Табели за мешање на бои. Мешање на акварели: масаТабели за мешање на бои. Мешање на акварели: маса
Основи на бојата: како да се зелени?Основи на бојата: како да се зелени?
Ахроматска палета, или Како да се добие црна боја од боиАхроматска палета, или Како да се добие црна боја од бои
Нијанси на сино во вашата гардероба. Кој и како да го носат?Нијанси на сино во вашата гардероба. Кој и како да го носат?
Како да се црвите при мешање на бои?Како да се црвите при мешање на бои?
» » Како да се добие пурпурна боја со мешање на бои