obrechye.ru

Метонимиката е нешто без кое нашиот јазик ќе ја изгуби својата изразност

Експресивните средства за јазик се широко користени не само во поетските текстови, туку и во прозата. Многу од нив цврсто влегоа во нашиот секојдневен живот, од категоријата на експлицитни оние што ги поминавме во скриени метафори, персонификации и така натаму. Еден од најинтересните јазични феномени е метонимијата.

Дефиниција и примери

Метонимијата еПотеклото на троповите е засновано асоцијативни врски објекти, настани, својства, особини. Истиот принцип е основана метонимија. Терминот потекнува од грчкиот јазик и значи "преименување". Тоа е метонимија - замена, замена, употребата на еден предмет или појава да се замени со друг. На пример, Пушкин наречен Сонцето на руската поезија, признавајќи неговата голема улога во уметноста и литературата. Оваа споредба е толку одгледуваат заедно во нашите умови сликата на поетот, дека кога ќе го слушнете или прочитате овие зборови, автоматски ќе се разбере за некој зборува. Или, велејќи: "Холивуд", не мислиме толку географска карактеристика, како на познатиот американски "Американски идол".

Јасно е дека метонимијата е употребата на зборови или фрази во фигуративно значење. Корените на овој феномен лежат во длабокото минато на човештвото. На почетокот на неговото детство (исто така, и метоними) антички човек верува дека неговиот живот е целосно зависен од зли и добри сили. Обидувајќи се да ги измами злите духови, тој даде двојни имиња за себе и за децата - еден е реален, и тој беше чуван во тајност, а другиот е измамен, и може да се изговара гласно. Така, сите оние што можеле да му наштетат на детето биле измамени, а самите луѓе, од нивна гледна точка, биле безбедни. Оттука, првично метонимијата е еден вид чувар, табу, тајно знаење за вистинската суштина на нештата и негово внимателно сокривање.

пример на метонимијатаЗаменувањето на имињата на одредени феномени од други блиски до нив цврсто стана дел од свеста и јазичната практика на сите последователни генерации на човечкото општество. Така, во средниот век, тие се плашеле да го изговорат главното име на ѓаволот и го замениле со други: нечисти, рогови, ѓаволи. Тоа е, метонимијата е замена на имињата на одредени концепти со имињата на другите, слични на првите.

Метоними околу нас

Првите примери на метонимијата во говорот, како самиот термин, ни се дадени од Грците и земени од грчката култура. Хомер стана нејзин аватар. И затоа, кога слушаме: "Одам во земја пофалена од Хомер", јасно е дека станува збор за Грција. Тука е, визуелно пример на метонимијата!

метонимија во рекламирањетоМетонимија, како живописни слики јазик значи, се дистрибуира на најширокиот можен начин. Таа гради многу фразеолошки единици, поговорки и изреки, афоризми. Современиот мајчин говорник не може да слушне ништо за вистинскиот Croesus, кралот на Лидија, за неговото огромно богатство. Но, го слушна изразот "богат како Крис", знае што значи, и успешно го користи за да го одржи во својот говор. Или, Москва. Често се нарекува "прв град", користејќи го овој збор како средно име на градот. Предлог од 100 долари се нарекува "Френклин", според претседателот прикажан на него.

Како и секој експресивен начин, метонимијата го збогатува нашиот говор, го прави поживо, емоционално заситен, имагинативен. Широко се користи во медиумите, новинарството и многу полиња на активност, кои се поврзани со влијанието врз човековата свест. Значи, метонимијата во рекламирањето може да се претстави во форма на слогани за зборување.

Резиме

Како и секој уметнички пат, метонимијата е дизајнирана да им даде на нашите јазични слики, поезија, експресивност, убавина. Неговиот квалитет е одреден од точноста на преносот на саканите мисли и слики.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Која е перифразата, примери за нејзина употреба во колоквијален говор и уметнички делаКоја е перифразата, примери за нејзина употреба во колоквијален говор и уметнички дела
Добро изразни средства. Добро изразни средства за јазик. Улогата на експресивните средстваДобро изразни средства. Добро изразни средства за јазик. Улогата на експресивните средства
Метонимија. Примери од фикција, естетика на нарацијаМетонимија. Примери од фикција, естетика на нарација
Експресивно-визуелни средства во литературатаЕкспресивно-визуелни средства во литературата
Уметнички методи во литературата: типови и примериУметнички методи во литературата: типови и примери
Пренесување на вредност од непосредна близина. Метонимија: ДефиницијаПренесување на вредност од непосредна близина. Метонимија: Дефиниција
Литературни патеки: видови, посебни карактеристики, употребаЛитературни патеки: видови, посебни карактеристики, употреба
Средства на експресивност во литературата. Метафора, хипербола, споредбаСредства на експресивност во литературата. Метафора, хипербола, споредба
Патеки: примери. Патеки на рускиПатеки: примери. Патеки на руски
Средство за изразност во песна. Кои се средствата за изразување на говорот?Средство за изразност во песна. Кои се средствата за изразување на говорот?
» » Метонимиката е нешто без кое нашиот јазик ќе ја изгуби својата изразност