obrechye.ru

Ван Гог, `Сончогледи`

Еден од најголемите и најконтроверзните пост-импресионистички уметници од 19 век бил Холанѓанецот Винсент Ван Гог. "Сончогледи" - ова е истата слика што го направи познат низ целиот свет.

Историјата на создавањето на серија светски ремек-делаВан Гог Сончогледи

Во 1888 година, во мај, Ван Гог под кирија една мала куќа во Арл, на плоштадот Ламартин, го прикажаа подоцна во сликарството "Жолтата куќа". Тој сака да се создаде засолниште за блиски во перспектива и духот на уметници, на Факултетот за ликовни уметности, во кој сè ќе има свој стил, а ѕидовите беа обесени на неговиот сончогледи, само половина дузина слики со овие жолти цветови.

Чекајќи Гогин да пристигне, Ван Гог ги црта своите први сончогледи. А жива и светла слика ја симболизира радоста на состанокот со еден пријател. Тоа не беше мирна и тивка цвеќе, тие врескаа! Тие извикуваа со благодарност за сè што уметникот го чувствуваше во тоа време. Потоа сѐ уште имаше сончогледи, многу повеќе сончогледи! Тие за Ван Гог претставуваа нешто повеќе од само цвеќе во смисла дека сме навикнати на нив. Во писмо до својот брат Тео уметник, пишува дека тој се смета за омилен цвет божур Жанин, слезово - квоти и сончоглед, во некоја смисла, му припаѓа. Ван Гог напишал две слики циклус: Париз (1887) со основните бои и Арл (1888) - со бои во утаителни. Тешко дека некој ќе биде во можност да одговори со прецизност што spodviglo маестро на љубовта сончогледи, но тоа е добро познато дека шизофреничарите се многу убави на жолта боја, тоа е зошто тоа е насликана ментална болница во него.слика на сончогледи од Ван Гог

Малку за ненадмината техника на пишување на големиот Винсент Ван Гог

Сликата на Ван Гог "Сончогледи" е направена со посебна техника на пишување - импасто. Нејзината суштина лежи во фактот дека маслените бои се нанесуваат многу густо со не само традиционални четки, туку и нож. Размаски се расфрлани на платно колку е ужасно. Груба, релјефна површина на сликата ја пренесува целата внатрешност на уметникот, целата моќ на чувствата и емоциите. За уметник, тестот е еден вид гест, израз на лицето, интонација. Со овие немирни и евокативни тестови може да се утврди состојбата на духот на "говорникот". Многу талентиран уметник и длабоко чувствителна личност беше Ван Гог.сончогледи ван гогх "Сончогледи" е слика во која се обидува да ја пренесе двојноста на битието, борбата на спротивностите, фузијата на драмата и фестивалот. Ван Гог многу брзо пишуваше сончогледи. Но, уште побрзо ливчињата паднаа од нив, и цвеќињата пресушија. Затоа, заедно со детски весели бои, исто така, се прикажани светла портокалова глава, лишен од ливчиња.

Ван Гог. Сончогледи цутат на неговите платна веќе 125 години

Винсент ван Гог живееше тежок живот полн со страдања, разочарување и лудило. Најбезбедно време е, што се одржа во јужниот дел на Арл, беше обележано со пишување на седумте ремек-дела, седум слики со жолти цветови. "Сончогледи" од Ван Гог, како и "Систинската Мадона" од Рафаел за легендарниот "Ла Gioconda" за незаменлива Леонардо да Винчи и "Црно плоштад" на Малевич за авангарда, биле решавачки беа од големо значење во работата на овој голем уметник. Најпознатото од серијата напишано во слики на Арл моментално е во Националната галерија на Лондон.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Ајде да разговараме за тоа како да направиме цвет од пластични шишињаАјде да разговараме за тоа како да направиме цвет од пластични шишиња
Шармантна руска есен. Руски уметници за ова време од годинатаШармантна руска есен. Руски уметници за ова време од годината
Ние правиме цвеќе на слатки и брановидни хартија со свои раце. Мастер класи за почетнициНие правиме цвеќе на слатки и брановидни хартија со свои раце. Мастер класи за почетници
А хартија цвет е елегантен декорација што може да се направи!А хартија цвет е елегантен декорација што може да се направи!
Ван Гог слики: имиња и описиВан Гог слики: имиња и описи
Најнеобични слики на познати уметници: слика и описНајнеобични слики на познати уметници: слика и опис
Креативна работилница: како да се привлече сончогледКреативна работилница: како да се привлече сончоглед
Приказната за отсеченото уво на Ван ГогПриказната за отсеченото уво на Ван Гог
Леонид Афремов, слики напишани во техника на мастичинЛеонид Афремов, слики напишани во техника на мастичин
Сликата `Сончогледи` е познато ремек-дело на Винсент ван ГогСликата `Сончогледи` е познато ремек-дело на Винсент ван Гог
» » Ван Гог, `Сончогледи`