obrechye.ru

Бранители на човековите права. Мартин Лутер Кинг

Еден од најпознатите застапници за човекови права на дваесеттиот век е Мартин Лутер Кинг. Тој се залагаше за општествени промени и ненасилни методи за нивно спроведување. Не само со зборови, туку и со активни акции, повика на искоренување на неправдата, инспирирана од неговиот сопствен пример.Мартин Лутер

За прв пат во 1955 година светот слушнал за извонреден говорник и храбар човек. Потоа тој со мал број соработници влегол во затвор за бојкот што го организирале. Мартин Лутер се спротивстави на Алабама транспортната компанија Монтгомери, која бараше луѓе со обоена кожа да им се препуштат на белиот и само да бидат во задниот дел од автобусот. По овој инцидент, кралот се посветил на борбата за човековите права ширум светот. Тој неуморно организираше масовни демонстрации и ненасилни протести, пишуваше белешки и предаваше предавања. Сите овие мерки имаа една цел: да го привлечат вниманието на јавноста кон расна дискриминација, ја принудуваат владата да донесе закони што ќе ги заштитат афро-американците од таквото понижување.

Лутер Мартин во 1963 година во Алабама Бирмингем беше лидер на мирни масовни демонстрации. Бестрашно на чело на демонстрантите, кои дојдоа да ги задоволи бела полицијата со оган црева и кучиња. Овој настан беше опфатен во медиумите низ целиот свет. Активната движење за човекови права во многу земји. Демонстрациите во Вашингтон собраа четврт милиони луѓе. На тој ден Мартин Лутер одржа говор кој за многу децении ќе биде запаметен за сите без исклучок. Тоа беше наречено "Имам сон", во кој говорникот дели визија за светот во кој нема да има поделба на луѓе врз основа на трката за прво и второ одделение.Мартин Лутер крал,

Движењето, кое започна со ентузијазмот на една личност, се претвори во моќна сила. Таа растеше секој ден, а владата направи отстапки. Веќе во 1964 година Конгресот го усвои Законот за човекови права, а самиот Крал ја доби Нобеловата награда за мир. Веќе постхумно добил претседателски медал за слобода, кој го признал неговиот придонес во развојот на САД.

Лутер Мартин

Мартин Лутер е роден во градот Атланта, Грузија, 15 јануари 1929 година. Таткото на идниот идол на движењето за човекови права беше баптистички свештеник. Имаше семејство во сиромашната четвртина од Атланта. Во 1954 година на нова црква беше предводена од доктор по теологија, и стана активен учесник и организатор на демонстрациите, кои беа во корист на правата на црнечкото население. За време на една таква акција, Мартин Лутер беше смртно ранет. Човекот кој пукаше на фаталниот куршум беше осуден на 99 години затвор.

Животот на оваа индивидуа покажува како можете да го промените светот ако верувате во вашата идеја. Тој може да изговори зборови кои резонираа во срцата на другите, паднаа длабоко во душата. Со ненасилни методи, тој постигна еднаквост и крај на расната дискриминација. Кралот не само што го исполни својот сон, туку и во сон ги отелотвори визиите на милиони луѓе ширум светот, ги избриша солзите на лицата на отфрлените. Тоа беше оној кој ја направи Америка, и зад неа целата планета, демократска и без предрасуди.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Големиот американски Елинор РузвелтГолемиот американски Елинор Рузвелт
Кратка биографија на Мартин Лутер КингКратка биографија на Мартин Лутер Кинг
Зошто е прославен Меѓународниот ден на човековите права?Зошто е прославен Меѓународниот ден на човековите права?
Што е реформацијата? Креирање на нов поглед на светотШто е реформацијата? Креирање на нов поглед на светот
Што е дискриминација? Дали постои во 21 век?Што е дискриминација? Дали постои во 21 век?
Комедија со Мартин Лоренс. Најдобри филмови со Мартин ЛоренсКомедија со Мартин Лоренс. Најдобри филмови со Мартин Лоренс
Контрреформацијата е одговор на реформацијатаКонтрреформацијата е одговор на реформацијата
Кои се главните идеи на Мартин Лутер и каква е неговата улога во процесот на реформација?Кои се главните идеи на Мартин Лутер и каква е неговата улога во процесот на реформација?
Бојкот е ... Детална анализаБојкот е ... Детална анализа
Џеси Џексон: биографија и фотографииЏеси Џексон: биографија и фотографии
» » Бранители на човековите права. Мартин Лутер Кинг