obrechye.ru

Историски роман како жанр. Најдобри дела од 19 век

Името на овој жанр зборува за себе. Во секој историски роман, акцијата се одвива спротивно на вистинските или фиктивни историски настани. Сепак, секоја работа на жанрот не е поставена како нејзина примарна задача прераспределба на акцијата што се случува. Ги отсликува луѓето, нивните личности, кои играат улога во одреден историски период.

историски романИсторискиот роман датира од Александриската епоха. Неговите заглавија се приказни за тројанската кампања и за експлоататите на Александар Велики. Иако овие дела биле напишани во првите векови н.е., во интерпретацијата на средновековните писатели добиле повеќекратно толкување и како резултат се ширеле низ цела Европа. Навистина, овие историски романи беа исполнети со незадржлива фикција, а вековната рација на документализам беше речиси единствениот начин да се натера читателот да верува во настаните што се случуваа на страниците.

историска љубовна приказнаФранцускиот историски роман (тука можете да вклучите Calprenade, Gomberville и други автори) изобилува со разни документарни детали, но прикажани се само долги минати настани.

Класиците на историскиот роман може да се сметаат во почетокот на 19 век, кога литературата дојде Волтер Скот. Сè што реално му недостасувало вистинското историско размислување, сега би можело да се спротивстави на вистинската реалност со праисториска и авторска евалуација низ призмата на акционите херои. Приближно во исто време, постои историска љубовна приказна, последователно разделени во посебен жанр.

најдобри историски романиЗборувајќи за класичните историски романи, не можеме да ја споменеме работата "Злато Мекена", на која беше снимен филмот со истото име. Главните ликови на делото се многу шарени и се вистинско отелотворување на своето време. На страниците на романот живееме заедно со Индијанците, скиците, каубоите и извидувачите. Дали Хенри постојано ќе ги става во непредвидливи ситуации, фрла во очајни проблеми и на најучесниот начин ќе го спаси од смрт.

Историскиот роман на Џек Лондон "ќерката на снегот" раскажува за не помалку возбудливите времиња на "златната треска". Главната хероина е независен и храбар владетел на север - жена по име Фрона Велс. Таа е целосно способна да ги сподели сите судења на суровите снегови на исто ниво со мажите. Но, ќе има ли некој со кого таа ќе го сподели својот живот без двоумење?

Ако зборуваме за Руската дела на жанрот, не постои сомнеж фаворит ќе биде "Сребрена принц" од Алексеј Константинович Толстој. Овој историски роман раскажува приказната за тешка ера на Иван Грозни, а главниот лик - Никита Сребрена - како бестрашен средновековен витез кој не знае страв или пречки во потрага по љубов. Нишка на приказната, точен опис на историските факти, шарени фолклорни слики бидете романот книга за сите времиња и за сите возрасти.

Но, оваа листа би била нецелосна без романот на Чарлс Дикенс "Нашиот заеднички пријател". Втората половина на 19 век во Англија - период на промени. Во прилог на потекло, вкочанетост и манири, цената почна да вклучува силен волја карактер и претпријатие, авантуризам. Наспроти позадината на овој државен удар, е опишана приказната за една девојка со необична судбина и еден милионер. Книгата е преведена на неколку јазици, кои не се читаат од една генерација на читатели и секогаш се одвиваат од првите страници.

Откако ќе прочитате најмалку една книга од нашата листа, ќе разберете дека со право може да бидат вклучени во рејтингот "Најдобри историски романи". Ова се дела за сите возрасти, и за полот, и за речиси секоја возраст!

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Витешки романи - фантастични приказни за љубовтаВитешки романи - фантастични приказни за љубовта
Новела - што е тоа? Дефиниција. Историја. Најдобри делаНовела - што е тоа? Дефиниција. Историја. Најдобри дела
Римски еп - што е тоа? ПримериРимски еп - што е тоа? Примери
Жанрот е историски. Историски жанр во литературатаЖанрот е историски. Историски жанр во литературата
Како правилно да се утврди жанрот на работата `ќерка на капетанот `Како правилно да се утврди жанрот на работата `ќерка на капетанот `
"Ќерка на капетанот" - дали е тоа роман или приказна? Анализа на проблемот"Ќерка на капетанот" - дали е тоа роман или приказна? Анализа на проблемот
Што е проза?Што е проза?
Што е книжевен жанр? Војна и мир: жанровската особеност на делотоШто е книжевен жанр? Војна и мир: жанровската особеност на делото
Ирина Мелникова - биографија и креативностИрина Мелникова - биографија и креативност
Автор на љубовно-историски романи Беверли Џо: биографија и креативностАвтор на љубовно-историски романи Беверли Џо: биографија и креативност
» » Историски роман како жанр. Најдобри дела од 19 век