obrechye.ru

Павел Филонов: биографија на уметникот

Филонов Павел Николаевич - одличен руски сликар, графичар, поет, уметнички теоретичар. Роден е во сиромашно семејство во Москва во 1883 година. Од детството, тој мораше да се соочи со тешкотии и тешкотии. Рано сиропитан, заработил за живот заради фактот што ретуширал фотографии, везени чаршафи и салфетки, насликани постери и пакети за стоки. Талентот на момчето за цртање се појавил на возраст од три или четири години.

Павел ФилоновВо 1897 година, тој се преселил во Санкт Петербург, каде што почнал да зема сликарски лекции. Во 1908 година, на возраст од 25 години Filonov влезе во Санкт Петербург академија на уметностите, но во 1910 година беше протеран од тоа, бидејќи се осмели да се бунтува против диктатот на професори на Академијата, да се наметне своите ученици класична стандарди. Од тоа време тој се обиде да се постави себеси како независен уметник, нетолерантен на општо прифатените естетски традиции. За волја на вистината, Павел Filonov постапил против класичната реализам и против авангарда на овој век, односно кубизмот и футуризмот. Негодуваше за геометриски и механички принципи на уметноста, се верува дека претставниците на овие насоки се протолкува природата премногу едноставна, фокусирајќи се на само два нејзини аспекти: боја и форма.

Всушност, самоук, човек со значителна интелектуална способност, уметникот никогаш не ги продал своите слики и не напишал ништо да нарача. Приватни часови по цртање Павел Филонов од Лев Евграфович Дмитриев-Кавказ, гравер за бакар, офорт и подготвувач, ја посетија неговата "Работилница за студенти". Во 1911 година, уметникот оди на аџилак. За шест месеци тој патува пеш низ Русија, Средниот Исток, Италија и Франција. За да плати за храна и засолниште, тој ги насликал ѕидовите во куќите каде што најде засолниште.

Филонов Павел НиколаевичЗа време на Првата светска војна, Павел Филонововел на романскиот фронт. Недвосмислено прифатено Октомвриската револуција, беше избран за претседател на извршниот совет на регионот на Дунав. Враќајќи се во Петроград, тој основал студио за сликарство, во кое создаде сценографија за голем број театарски претстави, илустрации за финскиот еп Калевала.

Две дела напишани во 1910 година, го очекуваат развојот на аналитички метод уметник. Ова е "Селско семејство" и "Глави", поради што Павел Филонов беше протеран од Академијата. Современиците не ги разбраа.

"Светски цветни" - име дадено на сопствениот систем на аналитичка уметност на уметникот, кој е резултат на коцко-футуристичките експерименти што ги презел во 1913-1915 година. Се карактеризира со многу детален и повеќеслоен метод - сликата се создава од точка до општата слика ("како зрнеста зрна") од најтешките четки и остар молив на релативно рамна површина. Сликите имаат повеќе гледни точки (како во кубизмот), но се засноваат на принципот на истовремена, карактеристика на футуризмот. Филозофијата на уметникот беше објаснета во делото "Цветовите на светскиот Блум" во 1915 година. Тогаш таа беше ревидирана и објавена во форма на "Декларација" во 1923 година, кога Филонов Павел Николаевич беше назначен за учител во Петроградската академија на уметностите. "Идеологијата на аналитичката уметност" беше објавена во 1930 година.Филонов Павел

И покрај фактот дека неговиот неверојатен талент бил препознаен во 1920-тите години, уметникот подоцна не најде разбирање во критиката. Неговата изложба во Рускиот музеј, всушност, беше забранета, а неговите ученици и пријатели го оставија. Михаил Ларионов и Наталија Гончарова се емигрираа, умре Велимир Хлебников. Тој самиот не се обиде да стори ништо за да пронајде излез, бидејќи не бил нетолерантен од какви било компромиси. Одби да учествува на изложби во Париз, Дрезден, Венеција, САД. Филонов сакаше неговите дела најпрво да се видат дома, сонувале да создадат музеј за аналитичка уметност. Трипати ја одби понудата да ја преземе функцијата професор на Академијата за уметност, мотивирајќи ја неговата одлука со фактот дека се плаши од неконзистентност со својата позиција. Во 1930-тите, животната ситуација се сменила на полошо. Но, и покрај маките, продолжи со креативното пребарување. Сепак, победи глад и студ. На 3 декември 1941 година, на самиот почеток на опсадата на Ленинград, Павел Филонов беше пронајден мртов во својот стан.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Биографија Виктор ВаснецовБиографија Виктор Васнецов
Виктор Васнецов (уметник). Животот и делото на најпознатиот руски уметник од XIX векВиктор Васнецов (уметник). Животот и делото на најпознатиот руски уметник од XIX век
Како беше името на рускиот поет Мајков? Поет Маиков: биографијаКако беше името на рускиот поет Мајков? Поет Маиков: биографија
Слика "италијански пладне" од Бряллов: опис и сликаСлика "италијански пладне" од Бряллов: опис и слика
Грачев Павел Сергеевич: биографија и кариераГрачев Павел Сергеевич: биографија и кариера
Николај Николаевич Ге (уметник): биографија и делаНиколај Николаевич Ге (уметник): биографија и дела
Волков: слики од руски сликарВолков: слики од руски сликар
Поет Павел Василев: биографија, фотоПоет Павел Василев: биографија, фото
Павел Могилевец. Биографија на фудбалерПавел Могилевец. Биографија на фудбалер
Сликите на Филонов, биографијата на уметникотСликите на Филонов, биографијата на уметникот
» » Павел Филонов: биографија на уметникот