obrechye.ru

Алатки за тастатура - историјата на создавањето

Инструментите за тастатурата се појавија доста долго и станаа многу популарни. Тие се карактеризираат со клучен систем за извлекување на звук со помош на посебни држела. Како референца, дека такви алатките имаат тастатура - наредено множество клучеви наредени во строго дефиниран редослед.

Инструментите за тастатурата имаат прилично богата историја, која потекнува од далечниот Среден век. Со право една од првите такви прилагодувања се смета за орган. Првите органи беа опремени со специјални вентили. Тие имаа големи димензии и беа крајно неповолно. Вентилите беа брзо заменети со држела, кои сè уште не беа доволно пријатни за притискање. Веќе во единаесеттиот век лостовите беа заменети со широк клучеви. Дури и тие би можеле да притиснат со рака. Сепак, познати на современиците удобни тесни клучеви се појави само во доцниот петнаесеттиот - почетокот на шеснаесеттиот век. Затоа, првиот тастатурен музички инструмент со модерен систем на клучеви е орган.

инструменти за тастатура

Како уште еден древен инструмент, може и треба да се нарече клавичор. Ако органот има во своите јадрени цевки за извлекување на звук и може да се смета до одреден степен ветер, тогаш клавихорди се првите жици за тастатура. Тие се појавија во периодот од четиринаесеттиот до шеснаесеттиот век. За жал, дури и истражувачите и музичките историчари не можат да наведат попрецизни датуми. Уредот на клавихор потсетува на модерниот пијанофорт. Се карактеризира со мек, тивок звук. Клавикорд ретко се користи кога игра за голема публика. Бидејќи таквите инструменти на тастатурата се прилично компактни, тие често се играа дома. Богатите луѓе и благородници претпочитаа да свират музика на мали "домашни" клавихордови. Особено за такви инструменти, извонреден музички дела на такви познати композитори барокниот период, Како Моцарт, Бетовен, Бах.

тастатура музички инструменти

Невозможно е да не ги спомнуваме таквите клучни музички инструменти како харфи. Тие се појавија во XIV век во Италија. Харпестите плочи се клавијатури на типот на отфрлање. Звукот се извлекува поради фактот што низата е заштитена од медијаторот во моментот кога е притиснато копчето. Во средниот век медијаторот бил направен од пердув на птици. Стринговите на тастатурата се веќе паралелни на копчињата, за разлика од пијаното или клавихордот. Звукот е поостра и слаба. Чембарот често се користел како придружба кон камерна музика. Во многу случаи, оваа алатка се сметала како елемент на декор.

тастатура музички инструмент

Секако, не можеме да не спомнуваме како инструмент како пијанофор. Тој беше дизајниран во Италија во почетокот на XVIII век. Тоа беше пијанофорт кој им помогна на инструментите на тастатурата да се натпреваруваат со виолината. Впечатокот и динамиката го подигнале на високо ниво на популарност. Пронаоѓачот Вартоломеј Кристофи го даде името на овој инструмент, велејќи дека може да игра "и гласно и тивко". Принципот на работа на пијано е едноставен: кога ќе го допрете клучот, чекан е активиран, што предизвикува низата да вибрира.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Што е MIDI тастатура?Што е MIDI тастатура?
Клучни комбинации и еволуција на оперативните системиКлучни комбинации и еволуција на оперативните системи
Која е разликата помеѓу пијано и пијаноКоја е разликата помеѓу пијано и пијано
Како да ја овозможам тастатурата на екранот на мојот компјутер?Како да ја овозможам тастатурата на екранот на мојот компјутер?
Тастатура со копчиња за осветлување: светло решение за вашиот компјутерТастатура со копчиња за осветлување: светло решение за вашиот компјутер
Како да ја заклучите тастатурата на лаптопот. Начини на блокирањеКако да ја заклучите тастатурата на лаптопот. Начини на блокирање
MIDI тастатура - опсег и главни карактеристикиMIDI тастатура - опсег и главни карактеристики
Специјални копчиња на тастатурата. Името на посебните копчиња на тастатуратаСпецијални копчиња на тастатурата. Името на посебните копчиња на тастатурата
За тоа како да поврзете тастатура со лаптопЗа тоа како да поврзете тастатура со лаптоп
Постојат неколку начини да се овозможи виртуелната тастатура на WindowsПостојат неколку начини да се овозможи виртуелната тастатура на Windows
» » Алатки за тастатура - историјата на создавањето