obrechye.ru

Н.С. Лесков, "Волшебниот скитник": резиме на поглавја, анализи и критики

Богатата работа на Лескова, иако не без нејзините противречности, се разликува по својата уметничка и естетска вредност. Неговите дела го комбинираат реализмот и романтичниот сон. Постојат многу специфични, понекогаш документарни детали, натуралистички скици и длабока генерализација на реконструираните слики. Впечатлив пример за ова е романот на Лесков, "Волшебниот скитник", чиј преглед е претставен во оваа статија.

Креативност на писателот

Во своите дела Лесков ги претставува непознатите области на животот, принудувајќи го читателот да го разгледа целиот руски свет. Тој, исто така, раскажува за "заминувачка, самосвесна Русија", и за современата реалност. Повеќе од триесет и пет години служејќи литература, тој отсекогаш остана демократски уметник и хуманист. Лесков зборуваше во одбрана на човековото достоинство и се залагаше за слобода на совеста, согледувајќи едно лице како личност, што е неприфатливо да се жртвуваат мислења и идеи. Со детален преглед на краткиот преглед на "Волшебниот скитник" на Лескова, може да се забележи дека во уметничка студија авторот ја барал вистината и бил отворен за читателите многу убави и претходно непознати. Затоа, невозможно е да се процени подвигот на неговиот писател.

Детството на писателот се потрошило во селата, а засекогаш закопано во неговото сеќавање старите легенди и легенди, селските верувања, кои ги слушнал од домашни и дадилки. Тој секогаш се чувствуваше интерес за народната уметност, ја ценат духовноста на луѓето без која е невозможно. Разбирањето на родната земја и комуникацијата со луѓето се роди директно во дијалогот. Знаеше руска и руска историја. Ја нагласи херојската природа на антиката и големината на експлоатацијата на луѓето. Како никој друг Лесков не можеше да го пренесе внатрешниот свет на обичниот човек. Тука спаѓаат извонредните дела "На крајот на светот", "Соборјан", "Паун", "Запечатен ангел", "Волшебниот скитник" (многу кратка содржина на приказната - во овој напис).

маѓепсан лутач поглавја во детали

Слика на Русија

Лесков секогаш се стреми да ја служи својата татковина "со зборот вистината и вистината", и секое од неговите дела е уметничка мелодија, родена врз основа на вистински настани, осврнувајќи се на минатото и сугестивна за иднината. На пример, "Волшебниот скитник", приказна за која ќе се дискутира во оваа статија е напишана во 19 век, но времето за кое зборува писателот е нешто слично на нашата реалност. Главната слика во неа е Русија. Но, авторот ја опишува, откривајќи ги ликовите на рускиот народ, централните ликови на приказната: Иван Флагин, принцот, циганскиот Грюња и други. Кратката содржина на Enchanted Wanderer на Николас Лесков ќе има можност да ги запознае овие херои поблиску.

Со неговата вродена вештина Лескова кажува не само за луѓето, туку ги открива и карактеристиките на рускиот лик. Несомнено, сите луѓе се различни, но националната особина е пасивност. Авторот вешто ја открива причината за тоа на пример на едноставен руски селанец Флагин. Заплетот на приказната е опис на животот на Иван и на испитувањата што паднале на негова територија. Тој е роден во селско семејство и е предодреден да му служи на Бога. Иван извршил тешки злосторства, не го сакал, се каел со сето срце, прекорувајќи се себеси за своите гревови. Убиството на монах и сакана жена беше случајно, всушност, тој ги изврши под влијание на злото судбина и не беше виновен. На крајот, тој станува монах и исчистен од своите гревови. Флаагин најде мир, најде мирна среќа во манастирот.

Во "Волшебниот скитник" на Лесков (кратко резиме во овој напис) лежи длабоко значење. На пример на неговите херои Лесков ја покажа Русија. Страдање, несреќно, постојано се бори со злобната судбина, како Иван Флагин. Љубовен и романтичен, млад и слободољубив, како Цигани Грунија. Богатиот принц се вљубил во неа и сакал да направи против својата волја неговата сопруга. Принудувајќи се себеси да се сака, бесрамниот принц на крајот ја напуштил. Несреќен, љубезен и слободен Грунија. Нема попрецизна карактеризација за сликата на Русија. Судбината на девојката е тажна - Грюнија загина, но остана слободна. Честопати, политичките гледишта на авторот се претвориле во тешка драма - неговите дела биле погрешно изработени и предизвикале бура од осуда и критики. Но писателот, со зголемениот интерес за руската култура и суптилното чувство за животот на луѓето, создаде неверојатен и уникатен уметнички свет.

Историја на пишување

Истражувачката креативност на Лесков тврди дека "Волшебниот скитник" беше замислен од авторот по патувањето низ Ладожското Езеро во 1872 година. Работат на тоа, тој заврши во 1873 година. Првично делото беше наречено "Черноземни телемак", а самиот автор рече дека ова не е приказна, туку приказна. Резимето на "Волшебниот скитник" подолу, а сега ја читате приказната за создавањето на делото, кое авторот го испратил до "Рускиот хералд", каде што бил одбиен. По вметнувањето на текстот во текстот за уредување и менувањето на насловот на "Enchanted Wanderer", авторот го испратил ракописот во "Рускиот свет", а бил објавен во 1873 година. Првата публикација имаше посветеност на Сергеј Јегорович Кулешов. Но, подоцна тоа беше повлечено. Посебно издание на The Enchanted Wanderer беше објавено во 1874 година. Прототипот на домаќинот на Иван, грофот К., е суров и екстравагантен гроф К.М. Каменски, бројот на дворовите до кои стигнал до 400 луѓе.

волшебен скитник

Нов патник

Ајде да ја започнеме кратката содржина на "Enchanted Wanderer", запознавајќи се со патниците на бродот што се движи по Ладожското Езеро до Валаам. Бродот се приближува до пристаништето во Корела. Многу патници се спуштија на брегот и од љубопитност отидоа во старото руско село, по посетата, за што, се разбира, зборуваше. Склони кон филозофски пресуди, патникот забележал дека поради некоја причина луѓето кои не му се допаѓале во Санкт Петербург биле испратени некаде во загуба на државната каса, иако Корела е во близина на главниот град.

Наскоро се приклучил нов патник со херојска фигура. И, очигледно, обичниот и љубезен странец се подготвуваше да стане монах. Од првиот поглед беше јасно дека во овој живот тој човек многу видел. Тој се претстави себеси како Иван Северианич Флагин, дели со своите соговорници дека многу патувал и влегол во такви неволји дека "починал неколку пати и не можел да загине". Го убедиле да каже за тоа.

Предвидување на стариот монах

Да ја продолжиме кратката содржина на "Волшебниот скитник" од приказната за Флагин за себе. Роден е и израснал во провинцијата Орел во крепосништво. Татко ми беше кочија, а Иван знаеше сè за коњите од своето детство сè додека знаеше. Кога порасна, почна да го носат грофот како и неговиот татко. Еден ден тој не се повлече од начинот на кој стариот монах го смири. Иван, заобиколувајќи ја својата партија, го прошири камшикот на грбот на монахот. Дека полуспиењето падна од колата под тркалата на количката и умре. Случајот беше премолчен, но монахот се појави во сон и предвиде дека Иван ќе загине, но тој нема да загине, а потоа оди кај монасите.

Предвидувањето веднаш почна да се остварува. Тој возеше на господата по стрмен пат, а екипажот ја скрши кочниците на најопасното место. Предните коњи веќе паднаа во бездната, а задните успеаа да се држат назад, фрлајќи се на рудата. Господ Иван спасен, но тој полета во бездната. Зачувани Иван само чудо - тој падна на глина болдер и до самиот крај на амбисот навива на неа како sled.

Бегство на Иван

Наскоро Иван беше во шталите на гулаби. Но мачката почна да го влече гулабот, го фати и ја отсече опашката. Работела слугинка, мачката била мајстори на куќата, почнала да го казнува Иван и го удрил во образот. Ја истера. Иван беше камшикуван и испрати камења за патеки во градината со чекан за да победи. Резимето на "Волшебниот скитник" не може да покаже колку е тешко и досадно работата. Но, Иван беше уморен целиот ден на колена да ползи, доста неподнослива, и тој одлучи да се обеси. Тој отиде во шумата и скокна од дрвото со јаже околу вратот. Исечете ја циганата, кој знае од каде доаѓа. Тој, исто така, сугерираше дека Флагин бега од мајстори и се вклучува во кражба на коњи. Крадењето не сакаше да го украде Иван, но беше невозможно да се врати и.

Истата вечер ги однесоа најдобрите коњи од шталите и се галопираа кон Карачев. Коњите биле продадени, за кои Иван добил само рубља. Иван беше залудно со Циганите, на ова тие се разделија. Јас се направив на одмор картичка и отиде да работат на господар, од кого жената побегна, оставајќи ја својата мала ќерка. Еве кај неа и ја стави Иван медицинска сестра. Девојчето Иван возеше по морскиот брег и го молеше козјо млеко. Но, тој му се јави некако како монах во сон и рече дека уште повеќе мора да се поднесе Иван, и покажа визија - степски и галопирачки коњаници. За девојчето, мајката тајно летала од господарот за да го убеди Иван да ѝ даде ќерка за добри пари. Но, тој не сакаше да го измами господарот.

фасциниран скитник

На аукцијата

Да ја продолжиме кратката содржина на "Волшебниот скитник" од сцената на брегот на морето. Новиот сопруг на Иван дојде до Иван и се бореше. Мајката на Иван се пожали и ѝ ја даде девојката. Морав да бегам со нив. Се возев во Пенза, каде што му дадоа на Иван двесте рубли, и отиде да најде ново место за себе. Зад реката имало брзо пазарење со коњи. На последниот ден од аукцијата, на пазарот беше донесена бела кобила со извонредна убавина и брзина. Помеѓу двата значајни Татари, спорот стана поради тоа - ниту еден од нив не сакаше да се предаде. Седеа спроти еден на друг и почнаа да камшикуваат едни со други - кој прво ќе се предаде, го изгуби. Победникот доби кобила, а Иван се возбуди - сакаше да учествува на таков натпревар.

Тие изнесоа калаковски столица, стократно подобра од онаа кобила, а Иван отиде со Татар да се бори. На крајот, неговиот противник падна мртов. Татарите немаа поплаки - спорот беше искрен, но руската полиција дојде да го уапси. Беше неопходно Иван да побегне со Татарите до Рин-песок.

Животот во степата

Почнувајќи од шестата глава, краток преглед на "Волшебниот скитник" раскажува за животот на Иван во степата. Татарите го прифатија како исцелител. Сите нема да бидат ништо, но неговата желба за Русија беше мачна. Се обидов да избегам, но го фатив и "се надушав" - ја пресекувам кожата на нога и го наполнувам со коњска сечкана грива. Коњир му ја нанел ногата како игли, и тој мораше да се движи, само вртејќи ја ногата. Тие повеќе не го навредуваа, им дадоа дури две жени. Пет години подоцна, тој бил испратен до соседната орда за "лекување", и оние кои го одвеле со "вешт доктор" и му ги дал другите две жени. Од сите жени, Иван имаше деца кои не ги сметал за свои, бидејќи не биле крстени.

Желбата за родните земји мачеше сè повеќе и повеќе. Тој џвака тешки коњско месо и Иван запаметен родното село: на празникот на Бога заклани патки гуски да, и свештеникот оди од куќа до куќа, собирање третира да пијалаци на ryumashechke. Морав да живеам со Татарите неженети, гледате и нема да умрете умираат. Тој настапи за јуртите и се молеше на христијански начин.

Оган од небото

Иван еднаш слушнал дека христијанските проповедници доаѓале на Татари. Деветтата глава на Волшебниот скитник раскажува за тоа. Резимето не може да ја пренесе радоста на Иван - искра на надеж запалена во своето срце. Тој најде проповедници, падна на нозе, па го одведоа од Татарите. Но, тие немаа пари да го купат Иван, и не им беше дозволено да ги плашат неверниците со царот. Еден од проповедниците Иван подоцна пронајден мртов, а на челото крстот беше отсечен. Татарите го правеа истото со човекот што ја ширеше еврејската вера.

Наскоро дојдоа двајца чудни мажи со фиоки и почнаа да ги исплашат татарите "Бог Талафа", фрлајќи оган од небото. И истата вечер, со небото почна да паѓа разнобојни оган. Иван веднаш сфатил дека тоа е огномет и, подигање на овие цевки, почна да ги пушти светлата. Татари, кои никогаш не виделе огномети, паднале на колена. Неристи Иван принуден да се крсти, а потоа забележал дека "каустичната земја" на огномет, ја согорува кожата. Тој почнал да го применува на нозе, додека сламата на коњот не излезе.

Тој избегал од Татари, поради страв од "давање им" нов екран за огномет. Татарите не се осмелиле да го следат. Иван помина низ целата степа, стигна до Астрахан. Иван пиел во својата родна земја. Отидов во полицијата, и го однесоа во имотот до неговото пребројување. Поп Илија екскомуницирал Флагин од црквата три години - за полигамијата во степата. Бројот не се осмелил да застане покрај себе, му наредил да биде исечен и да се остави на престанок.

николај семенович шума на фасциниран скитник

Цигански Грюнија

Продолжуваме со резимето на "Волшебниот скитник" на Лескова. Глава десет ја раскажува приказната за снаодливоста на Иван. Отиде на саемот и почна да помага таму со совети за селаните измамени во трговијата со коњи. Иван освои голема слава и го зеде својот еден благороден принц на неговите помошници. Три години живеел со принц, заработувајќи добри пари. Сопственикот му го доверил Филијагин и неговите заштеди, бидејќи честопати играл картички. А Иван го спречи да дава пари. Иван страдал само од привремено пиење. И пред да пие, тој за возврат му даде пари на принцот.

Откако Иван беше подготвен да "пие", а принцот во тоа време не беше во градот. Немаше никој да дава пари. До вечерта добив толку многу што тешко се сеќавам себеси. Иван сите се плашеше дека ќе го украде својот придружник за пиење и ќе се фаќа за парцелата во пазувите. Кога ја напуштиле таверната, го довел Иван во некоја куќа и исчезнал.

За понатамошните авантури на Иван раскажува тринаесеттата глава на "Волшебниот скитник" Лесков. Кратката содржина ќе продолжи со приказната за состанокот на Иван со цигански цигански. Иван влегол во куќата каде што пееле Циганите. Луѓето се собраа тука многу, и меѓу нив отиде извонредната убавина на Циганскиот Циган. Таа ги третира гостите на шампањ, и ја стави на послужавник на банкноти. Девојчето му се приближило на Иван, а богатите почнале да ги носат нозете, велат тие, зошто некој му треба шампањ. Флагин, пијан со чаша, најмногу фрла пари на садот. Тогаш циганите го ставиле во првиот ред. Циганскиот хор пееше и танцуваше. Круша одеше со послужавник, а Иван еден по еден ја фрли сто рубли. Потоа ги зграпчи преостанатите пари во напад и го фрли на послужавник.

Брак на принцот

Иван не се сеќава како се вратил дома. Принцот, враќајќи се наутро, изгубен во деветте, почна да бара пари од Флаагин. Тој му кажал како потроши пет "илјади" на циганската жена. Иван пиел, дека отишол во болница со бела треска, а потоа отишол кај принцот да се покае. Но, му рекол дека, откако го видел Груша, им дал педесет илјади за да биде ослободен од логорот. Пирс живеел со принцот. Таа пееше тажна песна, и кнезот седеше и залепи.

Наскоро Круша му се досади на принцот. Често одеше во градот, а Груша стана вознемирен, дали некој го најде принцот? Со поранешната љубов кон принцот, петнаесеттата глава од романот The Enchanted Wanderer не запознава. Кратката содржина започнува со приказна за Јуџин Семеновна. Имаше ќерка од кнезот, а за нив купил профитабилен дом, така што тие нема да бидат сиромашни. Откако Иван ја повика Евгенија Семеновна, а потоа дојде принцот. Водителка го скрил Иван во соблекувалната и ги слушнал сите нивни разговори.

Принцот се обидел да ја убеди да ја засади куќата и да му даде пари за да купи фабрика. Но, Евгенија Семеновна брзо сфати дека фабриката не сакаше да купи, туку да се ожени со ќерката на производителот. Таа се согласи, но праша, и каде што круши Груша? Принцот рече дека ќе се ожени со Иван и Круша и ќе изгради куќа за нив. Но, Груша некаде исчезна. Свадбата на принцот беше подготвена, а Иван копнееше за Груше. Отиде еднаш по должината на брегот, одеднаш се појави Grusha и закачи на неговиот врат.

Парталави, валкани, во последниот месец од бременоста, круша френетично повтори дека тој ќе го убие Knyazev невестата. Цигански, изјави дека еден ден кнезот ја праша да се прошетаат во еден вагон, и тој измамени - ја однел во куќа под заштита на три девојки. Но, Груше успеа да избега од нив. И тука е. Круша молеше Иван да ја убие, инаку таа ќе ја уништи свршеницата на принцот. Иван ја турна крушата и таа падна во реката и се удави.

од шумата маѓепсан скитник

До манастирот

Иван трчаше, каде што погледнаа неговите очи, и му се чинеше дека душата на Грушина го следи по него. Го сретнав старецот со старата жена на патот. Научив од нив дека нивниот син бил однесен во регрути и наместо него побарал. Петнаесет години Иван се борел на Кавказ. Резимето на приказната "Волшебниот скитник" не може да каже за сите херои на Иван. Но, во една од битките тој се пријавил да плива преку реката под оган на планинарите со цел да изгради мост. За ова Иван беше претставен на наградата и доби ранг на офицерот. Но, тоа не му донесе просперитет. Иван пензиониран, царувал во канцеларија, а потоа отишол во манастир, каде што бил идентификуван како кочија.

Ивановците го завршија своето тешко искушение. Точно, во манастирот, Иван прво се наметнуваше со демони, но им се спротивстави со молитви и постот. Читам "духовни книги" и пророкував за претстојната војна. Хегумен го испратил во Соловки како аџија. На ова патување се запозна со своите слушатели. И тој им кажа за својот живот со сета искреност. Еве како се вчитува последната, дваесеттата глава на Волшебниот скитник и кратко резиме. Детали за херојот, неговите несреќи, искуства и мисли може да се најдат само во оригиналот.

Анализа на работата

Овде вештината на нараторот Лесков ја достигна кулминацијата. И бидејќи наративното е направено од прво лице, авторот даде излив на вербална генијалност. Настаните се развиваат со брзина што го одзема здивот, авторот раскажува за нив со брзо темпо, седи со експресивни и живописни детали. Како што можеше да се знае, читајќи го резимето, "Волшебниот скитник" на Лескова е живот полн со невообичаени настани на еден авантурист ненамерно. Без разлика дали тој го сака или не, тој, како волшебник, добива од една несреќа во друга.

Главниот јунак на приказната е земјопоседникот кој пораснал на штанд. Незадржлив виталноста на "природен човек" е туркање на самиот почеток на животот на лекомислени акции. Природните сили кои во вените "истури Zinger" заедничко со хероите на млади Flyagina Руски епови, сличноста со која авторот од првите борбени редови. Така Лесков истакна дека карактерот на ликот има корени во животот и историјата на рускиот народ. Но херојски сила на долго неактивниот во Ivan Severyanych а до тогаш тој живее надвор од доброто и злото, неговите акции манифестира негрижа, кој на крајот води кон повеќето драматични последици. Очигледно, тој истакна дека не се уморни, но откако тој имаше монахот е во своите соништа и предвидува на тешко искушение.

анализа и резиме на волшебен скитник на риболовни линии

Самосвест

"Волшебниот херој" со неговата карактеристична уметност оди на повисоко ниво на живот. Неговото вродено чувство за убавина постепено расте само со внатрешно искуство, но збогатено со топла додатоци кон сето она што предизвикува да му се восхитува. Епизодата каде што ја среќава циганската циганка совршено го претставува развојот на овие чувства. А познавач на коњи и познавач на нивната убавина, открива сосема нова "убавина" - убавината на талентот и на жените. Шарм на оваа девојка целосно ја откри душата на Иван. И почна да разбере друга личност, да чувствува страв од нечие друго, научи да покаже братска љубов и посветеност. Тој толку сериозно ја преживеа смртта на Груша, дека стана "поинаква личност".

При тоа, ние може да се каже еден нов период на животот, да се замени само-ќе дојде посветеност, зголемувајќи ја на нова морална чистота. Сега Иван само размислува за тоа како да се моли за своите гревови. Наместо да регрутира, тој оди на Кавказ и работи храбро. Но, тој сé уште е несреќен со себе. Напротив, тоа звучи погласни глас на совеста, и тој се чувствува "голем грешник." Тој смирено и едноставно им кажува на придружните придружници дека сака "да умре за народот". Сликата на "маѓепсана херои", создадена од страна на авторот, ви овозможува да се разбере сегашноста и иднината на народот. Според идејата Leskov, народот - тоа е бебе, има неисцрпна резерва на сила, но речиси напуштање на историската сцена. Концептот на "уметност", со кој авторот се користи за да својот јунак, се должи не само на физички неговиот талент, но исто така и со силата на карактерот и будење на душата. Во разбирањето Leskov вистински уметник - човекот кој го порази примитивно "јас" збор, poborovshis на "ѕвер".

Карактеристики на составот на жанрот

"Enchanted Wanderer" - приказна за комплексен жанр. Ова дело, кое ги користи мотивите на народниот еп и античките руски биографии. Оваа приказна е биографија, составена од неколку одделни епизоди. Исто така, биле изградени животите на светците, ист принцип е карактеристичен и за авантуристички романи. Патем, самиот наслов на приказната во оригиналната верзија беше стилизиран како филозофски романи. Иван, како и нивните ликови, оди од грев до откуп на вина и покајание. И како херој на животот, Флагин оди во манастирот. Но, повлекување од световните перипетии станува далеку од предодредено точка, и речиси домаќинството: Иван оставени "без покрив над главата и без храна", "Имаше никаде да избега", и "отишле во манастирот". Монаштвото не е диктирано од изборот на херојот, туку од секојдневната неопходност. Всушност, животот на светиите е познат по неочекуваните случаи на Божјото провидение.

Исто така, со животите на приказната, визиите на херојот исто така се спојуваат заедно. Во еден од нив беше откриен Соловетски манастир, каде што се движеше херојот. Ова не е споменато во резимето на "Волшебниот скитник". Во детали, пророчките соништа на "Флагин" и "бесчувствителните демони" се рефлектираат во оригиналната приказна. Друг клучен момент на приказната се враќа во приказната од Стариот завет - раѓањето на Иван на родителски молитви, испраќајќи го читателот до раѓањето на долгоочекуваниот син на Сара и Авраам.

Жанр-формирање карактеристики на авантурата роман се misadventures на Флаагин - тој е на секој чекор во пресрет на перипетии на судбината. Тој не може да остане во ниту една улога - тој и возачот, и роб, другар, и сестра, војниците и тврдината, што е карактеристика на хероите на авантура приказни. Тој го има истиот начин како што го прават, нема свој дом, и тој скита низ светот во потрага по подобар живот. Авторот носи својот херој со епски херој - не е само херојски изгледот на херој, но, исто така, љубовта на коњи и се бори со basurmaninom, и темно залив маало, кој вози како да "оди на воздух." Паралели што водат до "Волшебниот скитник" Лесков (анализа краток преглед на приказната - жив пример) - ова се примери за "епот". Leskov беше во можност да се разбере длабоко противречностите на рускиот живот, да навлезат во особености на Руската карактер и сликовито го фати на духовните убавини на рускиот народ, отворање на нови можности во руската книжевност.

од шумата маѓепсаниот скитник е краток

Од првото објавување на приказната, поминаа речиси двесте години. Во тоа време, таа била критикувана многупати од книжевни мажи - современици на авторот. Сега, напротив, тоа е класичен, признаен од сите - и експерти и читатели. Работата е богата со говор: од народот на "пониската" класа до црковните словенства. Од книгата е многу тешко да се искинеш, затоа што се грижите за главниот лик кој почнал да "шета" под околностите, а сенката на пророштвото на стариот монах секогаш го следи.

Говор во книгата е шарена, "популарна", содржината е исто така многу "гори", со неверојатни пресврти и се врти. Многу интересни регионални и историски информации. Заднината "диви" карактер на Иван "смири", под неизбежна проблеми наредени на него, и неговата природа се открива совршено со друга страна - во несебични дела за другите, добрина и несебични подвизи. Човештвото и упорноста, паметноста и едноставноста, љубовта кон татковината и издржливоста - тоа се извонредните особини на скитниците Лесков.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Н.С. Лесков "Топејски уметник": кратко резиме на делотоН.С. Лесков "Топејски уметник": кратко резиме на делото
Краток опис. Лесков "Лефти" - приказна за талент што го изгуби една земја која не го…Краток опис. Лесков "Лефти" - приказна за талент што го изгуби една земја која не го…
Биографија на Лесков, руски писател од 19 векБиографија на Лесков, руски писател од 19 век
Николај Семенович Лесков. Биографија на писателотНиколај Семенович Лесков. Биографија на писателот
Главните ликови се Лефти Лесков. Кои се тие?Главните ликови се Лефти Лесков. Кои се тие?
"Човек на часовникот", Лесков. Кратка наративна содржина"Човек на часовникот", Лесков. Кратка наративна содржина
Резиме на "Стариот гениј" Лесков. Делата на ЛесковаРезиме на "Стариот гениј" Лесков. Делата на Лескова
Резиме на "Стариот гениј" Н. ЛесковРезиме на "Стариот гениј" Н. Лесков
`Стариот гениј`: кратко резиме. "Стариот гениј" на Лесков со поглавја`Стариот гениј`: кратко резиме. "Стариот гениј" на Лесков со поглавја
Кој е виновен за страдањето на хероина? `Стариот гениј`, Н.С. ЛесковКој е виновен за страдањето на хероина? `Стариот гениј`, Н.С. Лесков
» » Н.С. Лесков, "Волшебниот скитник": резиме на поглавја, анализи и критики