obrechye.ru

`Кинг Лир `. Историја на создавањето и резиме на трагедијата на Шекспир

Како беше дело на Вилијам Шекспир создаде "кралот Лир"? Заплетот на големиот драмски писател беше позајмен од средновековниот еп. Една од легендите на Британија раскажува за крал кој го поделил својот имот меѓу постарите ќерки и го оставил помладиот без наследство. Некомплицирана приказна Шекспир стави поетска форма, додаде неколку детали, оригинална приказната, претстави неколку дополнителни ликови. Една од најголемите трагедии на светската литература се покажа.

игра кралска лира

Историја на создавањето

Шекспир беше инспириран од средновековната легенда за пишување на "Кралот Лир". Но, историјата на оваа традиција започнува во античко време. Приближно во 14 век, легендата била преведена од латински на англиски. Шекспир ја напиша својата трагедија во 1606 година. Познато е дека на крајот на 16 век премиерата на претставата "Трагичната историја на кралот Лир" се одржа во едно од британските театри. Некои истражувачи веруваат дека ова е дело на Шекспир, кое подоцна го преименувал.

Како и да е, името на авторот што ја напиша трагедијата кон крајот на 16 век е непознато. Сепак, според некои историски извори, Шекспир ја завршил работата на "Кралот Лир" во 1606 година. Тогаш се случи првото изведување.

Резимето на "Кралот Лир" ќе биде наведено според следниот план:

  1. Оддел за наследство.
  2. Во егзил.
  3. Војната.
  4. Смрт на Лир.

Оддел за наследство

Протагонистот е крал, уморен од пресудата. Тој одлучи да се пензионира, но прво треба да ги пренесе државните обврзници на децата. Кралот Лир има три ќерки. Како можете да ги одделите домените меѓу нив? Главниот лик, како што му се чини, му дава мудра одлука. Тој оди на секоја од ќерките да го поседува пропорционално на нејзината љубов, односно оној што го сака повеќе од повеќето ќе добие голем дел од царството.

Постарите ќерки почнуваат да се натпреваруваат во ласкање. Најмладиот - Корделија - одбива да биде лицемерна и изјавува дека љубовта не треба доказ. Глупо Лир е лут. Тој ја вози Корделија надвор од дворот и го дели царството меѓу најстарите ќерки. Грофот Кент, кој се обиде да се заложи за својата најмлада ќерка, исто така е срамно.

Време поминува, кралот Лир разбира дека направил ужасна грешка. Односот на ќерките драматично се менува. Тие повеќе не се толку љубезни кон нивниот татко како порано. Покрај тоа, политичкиот конфликт се подготвува во кралството, кое исто така го вознемирува Лире.

модерна постановка на трагедијата на кралот на лири

Во егзил

Ќерките бегаат од татко, како и еднаш ја прогонуваа Корделија. Придружуван од шут, Лир оди до степата. Тука тој се сретнува со Кент, Глостер и Едгар. Последните два лика не се во британската легенда, тоа се ликовите создадени од Шекспир. Неблагодарните ќерки, во меѓувреме, подготвуваат план за елиминирање на таткото. Покрај приказната, во трагедијата на Шекспир има уште една - приказната за Глостер и неговиот син Едгар, кој внимателно се прикажува себеси како лудак.

Војна

Корделија дознава колку сурово дејствувале сестрите со нивниот татко. Таа собира војска и го води во царството на сестрите. Битката започнува. Кралот Лир и неговата најмлада ќерка се заробени. Одеднаш се појавува Едмунд - нелегитимниот син на Глостер, кого авторот го споменува рано во трагедијата. Тој се обидува да го организира убиството на Корделија и нејзиниот татко. Но успева само да дел од планот, имено, да ја убие најмладата ќерка на Лир. Потоа Едмунд умира во двобој со својот брат Едгар.

трагедијата на Шекспир кралот на Лири

Смрт на Лир

Сите ќерки на кралот Лир во финалето загинуваат. Постариот го убива средниот, а потоа се самоубива. Корделија се задуши во затвор. Кралот Лир е ослободен и умира од тага. Патем, Глостер исто така умира. Едгар и Кент остануваат живи. Вториот, исто така, не се чувствува љубов кон животот, но благодарение на убедувањето на војводата од Албанија, тој ја напушта идејата за прободување со нож.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Сенката на таткото на Хамлет е лик во трагедијата на Хамлет на Вилијам ШекспирСенката на таткото на Хамлет е лик во трагедијата на Хамлет на Вилијам Шекспир
Цитати на Вилијам Шекспир - дел од неговото наследствоЦитати на Вилијам Шекспир - дел од неговото наследство
Резиме на Отело: што е трагедијата на делото?Резиме на Отело: што е трагедијата на делото?
Брилијантен Шекспир. Резиме на `Макбет`Брилијантен Шекспир. Резиме на `Макбет`
Англиски класици - непроценлив бисер на светската литератураАнглиски класици - непроценлив бисер на светската литература
Биографија на Шекспир, најголем драмски писател во светотБиографија на Шекспир, најголем драмски писател во светот
Голем човек и неговата биографија. Вилијам ШекспирГолем човек и неговата биографија. Вилијам Шекспир
Делата на Шекспир: листа. Вилијам Шекспир: КреативностДелата на Шекспир: листа. Вилијам Шекспир: Креативност
"Ромео и Јулија", кој го напишал? Шекспир, "Ромео и Јулија""Ромео и Јулија", кој го напишал? Шекспир, "Ромео и Јулија"
`Cimbelin`: критиките се екстремно контрадикторни`Cimbelin`: критиките се екстремно контрадикторни
» » `Кинг Лир `. Историја на создавањето и резиме на трагедијата на Шекспир