obrechye.ru

Литературни загатки: псевдоним на Гогољ

НВГогол не е само гордоста на руската литература, туку и нејзината голема мистерија. Тој остави зад себе стотици страници брилијантни дела и десетици тајни што многумина истражувачи од неговиот живот и креативност се обидуваат да ги решат. Сепак, колку е длабоко значењето на неговата неверојатна проза, како и тајните околу писателот за време на неговиот живот и фантастичната флера која ја опфати неговата постхумна слава, исто така, се безгранични.

Сепак, второто не е изненадувачки. Уште како ученик во гимназија Nizhyn Гогољ добиени од соученици наречен "мистериозниот Карло" - за воздржаност, неподготвеност да ги споделат интимни планови за во иднина, соништа на слава и брилијантна кариера, експлоатира за слава на татковината. И, се разбира, со жед за книжевно признание, желбата да се напише нешто суштински, тешки, што ќе го стави на исто рамниште со големите мајстори на зборот - идол КАКО Пушкин, сакана АА. Жуковски и други преподобни писатели на времето.

Алиаси на Гогољ

Прекар Гогољ

Гогољ - впечатлива фузија на брутално реализам и неверојатен фантазија, соул, допре до солзи и го прави лирика, исто така, до солзи, се смее сатирата, зад кој лежи длабоко, кородира душата копнеж и горчина. Убавината и грдоста, трагедија и комедија (сите како и во животот) - сето тоа го наоѓаме во "Мртви души" и "Генерален инспектор" во "брак" и "Невски Prospekt". Писател-сатиричар, писател-мистик, писател-лиричар, стоијќи на потеклото на "природното" училиште - сето ова, Н.В. Гогољ.

Работите на Гогољ, секоја линија од нив го носи отпечатокот на неговиот голем талент. Писателот имал огромна способност во неколку збора, со две или три детали за разговор за да ја отслика суштината на неговите ликови, да се изложуваат, како во дланката на својата рака, со сета своја тајна агли на душата, скриени мисли. Оваа особина на вештината на Гогољ била високо ценета од Пушкин. Не е чудо што тој го даде пријател две големи идеи - идеи "инспектор" и "Мртви души", знаејќи дека никој друг не може да се справи со овие субјективни приказни се подобри од младите "malorossiets" со мека јужниот акцент.

дела на Гогољ

Сепак, активноста во литературното поле на Николај Василевич започна далеку од безобѕирно. Песната "Ganz Küchelgarten" сега е библиографска реткост. Неговиот автор е некој В. Алов, а многу малку луѓе знаат дека ова е псевдоним на Гогољ. Првиот псевдоним.

Песната беше создадена во духот на училиштето на германските романтичари и го одразува расположението и мислите на писателот во тоа време. Тој беше исполнет со надежи и соништа за поетска слава, кога Северната пчела и Московскиот телеграф издадоа копии од неговото потомство. Дури и псевдонимот на Гогољ, романтичен и поетски, бил поврзан со неговото духовно воздигнување: на крајот на краиштата, Алов е црвена зора, претстојното утро, раѓање на нов ден, светла и јасна.

За жал, критиките беа безмилосно суров и писател, плашејќи се срамота, купиле сите копии на песната, го зеде една соба во еден хотел во Санкт Петербург, и толпата сите две торби на промет "Gantsahellip;". Зошто го стори тоа, бидејќи никој не го знаеше неговото книжевно име, за нас е непознато. Најверојатно, Гогољ чувствува одговорност за уметноста, до читателите и не сакаат да се валкаш намерно слаб дела. И пред современиците, кои го познаваа него и неговото семејство во Малата Русија, не сакаа ниту да цветаат.

креативност на Гогољ

Вториот Прекар Гогољ - сосема реалистична книжевна измама. Руди Панко, пчелар, во име на кои биле напишани и објавени "Вечери на hutorehellip;" вистинско книжевно деби Николај, кој му ја донесе својата прва слава и популарност на светло, ги отвори вратите на најдобрите дома за него да се Петербург. Панко себе како сведок и наратор на собирање, така мајсторски портретиран сликовито што може да се замисли својот изглед, начин на живот, па дури и самиот глас, без тешкотии. И во посета ги повикува и неговите читатели како совршено постоечко лице! Покрај тоа, новиот алијас на Гогол навестува и самиот писател. "Руди" во превод од украински, тогаш Малку руски, значи "црвено" (здруженија со боја на коса). А "Панко" - името на Panas, Литл руската верзија Руски Атанасиј, дедо на писателот на неговиот татко.

Сепак, тоа не е сè. "П. Глечик "," Г. Јанов ", па дури и кратенката" ООО "(Гогол-Јановски), секој од потписите - е уште еден псевдоним на Гогољ, кој го користел во раните фази на креативноста. Во текот на животот на авторот, тесен круг на луѓе знаеше за нив: неколку пријатели и издавачи. И само подоцна, со систематска детална студија за наследството на авторот и неговата биографија, овие интересни детали се покажаа видно поле истражувачи.

Интересот за работата на Учителот не се ослабува со текот на времето. За него и неговите дела се направени филмови, се напишани научни трудови и научни трудови, тој е еден од најчитаните руски автори. И ова е исто така манифестација на мистериозниот феномен на Н.В. Гогољ!

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Споменикот на Гогољ во Санкт Петербург: историјата на создавањетоСпоменикот на Гогољ во Санкт Петербург: историјата на создавањето
Збогум, Чичиков! Зошто Гогољ го запали вториот том на "Мртвите души"?Збогум, Чичиков! Зошто Гогољ го запали вториот том на "Мртвите души"?
Одлично дело на господарот на зборот и неговиот посебен жанр. "Мртви души" од Н. Гогол во…Одлично дело на господарот на зборот и неговиот посебен жанр. "Мртви души" од Н. Гогол во…
Тајни, гатанки и псевдоними на ГогољТајни, гатанки и псевдоними на Гогољ
Писател и граѓанин. Креативност и живот на ГогољПисател и граѓанин. Креативност и живот на Гогољ
Биографија на Гогољ - еден од најмистериозните писателиБиографија на Гогољ - еден од најмистериозните писатели
Како се викаше Гогољ? Интересни факти од животот на ГогољКако се викаше Гогољ? Интересни факти од животот на Гогољ
Каде се роди Гогољ? Каде Гогољ го поминува детството?Каде се роди Гогољ? Каде Гогољ го поминува детството?
Класиката е ... Или најживописните претставници на руската класична литератураКласиката е ... Или најживописните претставници на руската класична литература
Александар Блок, "На храброст, на експлоатира, на слава". Историја и анализа на песнатаАлександар Блок, "На храброст, на експлоатира, на слава". Историја и анализа на песната
» » Литературни загатки: псевдоним на Гогољ