obrechye.ru

`Систине Мадона` - брилијантна работа на големиот маестро Рафаел

До денес, многу мистерии опкружува историјата на најголемите дела на Рафаел "Сикстинска Мадона". За жал, ние не се постигне било скици и цртежи, еден документ, во времето кога на сликата како да го потврдите верзијата на божествената инспирација на маестро. Се вели дека кога на интернет беше воведен во престолот соба на Дрезден резиденција на кралот на Саксонија Август III, истата ја турка назад својот престол, го попречуваат премин, и рече: "На патот кон големиот Рафаел"Сикстинската Мадона

"Систина Мадона" - ненадмината креација на светското сликарство

Ниту на небото, ниту на земјата не се сликаат на платно Рафаел. "Систинската Мадона" е лишен од вообичаените пејзаж, сите просторот помеѓу слики е исполнет со облаците, каде што ангелите прикриена лице. Пресвета Богородица, во споредба со минатото Мадона Рафаел, не лебдат во воздухот, како убедливо на облаците, за да се сретне со нас, а единствена пречка во нејзиниот начин - тоа седи на работ на парапет внимателен ангелите држи до нивните лица се дебели рачиња. Марија со божествена син во рацете како светот сака да слезе од небото на нашиот земен свет. И, се чини како да е за да се повлече во текот на рамката и гола нога стапнал на студ кат галерија, но во овој момент се уште замрзнува. Како нашите очи толку блиску и толку јасно, тоа сепак останува недостапен.Рафаел Систина Мадона

Сикстинската Мадона замислен и тажен, мајчинска грижа го држи бебето Исус. Воздржани и смирен изглед во далечината, нејзините очи полни со страв, тоа е немоќна пред неизбежна. Сега тие се уште се заедно, едно парче, но многу наскоро ќе бидат принудени да го носат животот на неговиот син, и го даде на народот. Во нејзиното срце, таа жали за жртвата што таа ќе донесе. Иако подетинето доверба малиот Исус притиснато за да неговата мајка, но неговиот изглед доволно стари, интелигентни и вознемирувачки. Клекна на колена и внимателно поставени покрај неа тиара, Марија се состана со папата Сикст IV од, всушност, така што работата и име "Сикстинската Мадона". раката држеше до народот, претставува вистинска смисла на сликарството - феноменот на Пресвета Богородица на луѓето. Можеби во пресрет на својот краток живот, правото на Мадона РафаелСистин Мадона Опис токму ја отсликува Варвара, оној кој во тоа време бил заслужен за дарот на спасението од ненадејна и насилна смрт. Нејзиниот пропусен поглед изразува оставка и почит.

Работата на Рафаел е врвот на генијот и круната на совршенството во уметноста на ренесансата

Меѓу креациите на Рафаел, се разбира, најдобар скапоцен камен е "Систина Мадона". Описот, дури и елоквентен, никогаш нема да го замени визуелниот контакт со ова ремек-дело од четката на големиот уметник. Според Гете, сликата претставува цел свет, па дури и ако Рафаел не создал ништо друго во својот живот, ова платно би било доволно за да го направи бесмртен. Рафаел умрел млад, на 37 години, земајќи го од овој свет неверојатната моќ на неговиот талент. Застрашувачки е дури да се замисли што гениј го прави човештвото изгубено во тој момент.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Манастир Монтсерат (Шпанија). Статуата на Црната Мадона и други места на интересМанастир Монтсерат (Шпанија). Статуата на Црната Мадона и други места на интерес
Биографија на Рафаел Санти - најголемиот уметник на ренесансатаБиографија на Рафаел Санти - најголемиот уметник на ренесансата
Биографија на Микеланџело, големиот уметник на ренесансатаБиографија на Микеланџело, големиот уметник на ренесансата
Тајната на ремек-делото на Леонардо да Винчи "Мадона од Лита"Тајната на ремек-делото на Леонардо да Винчи "Мадона од Лита"
Познатиот Дрезден Галерија и неговата збиркаПознатиот Дрезден Галерија и неговата збирка
А.С. Пушкин, `Мадона`: анализа на песнатаА.С. Пушкин, `Мадона`: анализа на песната
Велики италијански уметници - гении на човештвотоВелики италијански уметници - гении на човештвото
"Атинска школа": опис на фреската. Рафаел Санти, "Атинската школа""Атинска школа": опис на фреската. Рафаел Санти, "Атинската школа"
Рафаел Санти, `Систине Мадона`: опис на сликата и фотографијатаРафаел Санти, `Систине Мадона`: опис на сликата и фотографијата
Најпознатите слики и уметници кои ги напишалеНајпознатите слики и уметници кои ги напишале
» » `Систине Мадона` - брилијантна работа на големиот маестро Рафаел