obrechye.ru

Виенската опера: историјата на познатиот театар

Виенската опера - една од најпознатите и големите оперски театри Светот, чија историја започнува во средината на деветнаесеттиот век. Се наоѓа во центарот на Виена, првично се вика Виенската судска опера и беше преименувана во 1920 година со подемот на Првата Австриска Република.

Зградата, изградена во 1861-1869 година во неокласичен стил од архитектот Едуард van der Nülle и август Sicard фон Sikardsburga, беше првата голема зграда на Rigenshtrasse. Познати уметници работеа на декорација на ентериери, меѓу нив - Мориц фон Schwind, кој го насликал фреските во полето на операта "Волшебната флејта" од Волфганг Амадеус Моцарт, и лоби - врз основа на делата на други композитори. Виенската опера официјално го отвори 25 Мај 1869 создавањето на "Дон Џовани" од Моцарт. На презентацијата присуствуваа на царот Франц Џозеф Јас и царицата Амалија Евгенија Елизабет.

Виенската операГрадењето на операта не беше првично ценето од страна на јавноста. Прво, тоа беше пред величествената Хенрихшофска зграда (уништена за време на Втората светска војна) и не произведуваше вистински ефект на монументалност. Второ, нивото на кружниот пат пред зградата беше подигната за еден метар по почетокот на изградбата, и изгледаше како "празна кутија".

Специјални процут Виенската опера има постигнато под раководство на еминентниот композитор и диригент Густав Малер. Со него новата генерација на светски познати пејачи, како што се Ана фон Mildenburg и Селма Kerz. Станува во 1897 година директор на театарот, тој го смени застарена декор, привлече талент и искуство големи уметници (меѓу нив - Алфред ролери) за формирање на нова естетика на сцената што одговара на модернистички вкус. Малер ја воведоа практиката на намалување на светлината на осветлување на сцената за време на настапите на изведувачите. Сите негови реформи се задржани наследници.

Репертоарот на Виенската операЗа време на американското бомбардирање на крајот од Втората светска војна, зградата беше тешко оштетена. По долги дискусии, беше одлучено да се врати во оригиналниот стил, а реновираната Виена опера повторно беше отворена во 1955 година со создавањето на Фиделио од Лудвиг ван Бетовен.

Денес театарот изведува модерни продукции, но тие никогаш не се експериментални. Тоа е тесно поврзано со Виенската филхармонија, која е официјално наведена како Филхармониски оркестар на Виенската опера. Ова е една од најпрометните оперски куќи во светот. На годишно ниво се изведуваат 50-60 оперски претстави, прикажани се најмалку 200 изведби. Главниот репертоар на Виена опфаќа некои дела кои не се широко познати на пошироката јавност, како што се "Роуз Шевалер" и "Саломе" од Ричард Штраус.

Виена опера кодекс на облекувањеБилетите за настапи се скапи. Ова се должи на голем број на домови. Имајте на ум дека на падините во тезги има малку, така што ќе може да се плати 160 евра за место некаде во осмата по ред, но има малку да се види што се случува на сцената. Одлична акустика, особено на погорните нивоа на зградата. Се уште има места за стоење (повеќе од 500), кој се наоѓа непосредно зад тезги, но тие се достапни само на денот на претставата, а билети за дом и тезги оди на продажба за триесет дена пред почетокот на секој, а со цел да ги најлесен начин преку сајт, кој ја поседува Виенската опера.

не е забележан кодекс на облекување, како такви, бидејќи повеќе од половина од местата се окупирани од страна на туристите, разновидна публика, иако може да се види дека луѓето се повеќе елегантно облечени во кутии.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Зошто знаете за кој дел од операта салата оди сам?Зошто знаете за кој дел од операта салата оди сам?
Биографија на Моцарт. Накратко за главнатаБиографија на Моцарт. Накратко за главната
Митрополит опера - главната сцена на светската оперска уметностМитрополит опера - главната сцена на светската оперска уметност
Делата на Моцарт: листа. Волфганг Амадеус Моцарт: креативностДелата на Моцарт: листа. Волфганг Амадеус Моцарт: креативност
Репертоар на Марински театар во Санкт ПетербургРепертоар на Марински театар во Санкт Петербург
Екатеринбург, театр оперски и балетски: репертоар, трупЕкатеринбург, театр оперски и балетски: репертоар, труп
Сесилија Бартоли: биографија, репертоар, сликаСесилија Бартоли: биографија, репертоар, слика
Лавовска опера: историја, репертоар, трупЛавовска опера: историја, репертоар, труп
Опера и балет театар (Нижни Новгород): за театар, труп, репертоарОпера и балет театар (Нижни Новгород): за театар, труп, репертоар
Портрет на Моцарт - гениј на чиста убавинаПортрет на Моцарт - гениј на чиста убавина
» » Виенската опера: историјата на познатиот театар