obrechye.ru

Што разликува депилација од депилација? Опис на секој метод

Епилацијата и депилацијата се два начини да се отстрани косата на телото. Често и овие зборови се перцепираат како синоними, но ова не е точно. Што разликува депилација од депилација? Ајде да се обидеме да го дознаеме ова.

Резултатот по двете процедури е ист - мазна кожа без несакана вегетација. Постојат разлики во начинот на извршување и времетраењето на саканиот ефект.

Што разликува депилација од депилација? Механички методи

Она што ја разликува епилацијата од депилација

Депилацијата е метод во кој косата се отстранува само на површината на телото. По краток временски период, постапката ќе треба да се повтори. Денес, не само жените туку и машката депилација се популарни.

Основните предности на овој метод се ниските трошоци и достапноста на апликацијата дома.

Следниве се познати видови на депилација:

- Бричење. Овој метод е најпопуларен. Сепак, постапката ќе треба да се повторува често, бидејќи по 1 или 2 дена веќе се појавуваат влакната. За да се избегне намалување и растење на косата под кожата (и, како резултат на тоа, црвенило и воспаление), бричење треба да се комбинира со употреба на други заштитни козметички средства.

- Депилација со восок. На овој начин можете да го користите дома или да одите во салон за убавина. По нанесувањето на топол восок на телото, се отстранува од површината на кожата заедно со влакната. Ефектот трае околу две недели.

- Употреба на крем-депилатор. Методот е многу сличен на бричење, бидејќи само дел од косата е отстранет, фоликулите остануваат непроменети. Сепак, употребата на депилаторни креми ќе помогне да се заборави на иритација, а новите влакна стануваат потенки.

- Примена на посебен депилатор. Принципот на работа се состои во извлекување на мали дискови со коренот на косата, кој за време на ротацијата допира и работи на принципот на пинцети.

Што разликува депилација од депилација? Отстранување на влакна засекогаш

Епилација - за разлика од депилацијата - по текот на процедурите ви овозможува да заборавите за несаканата вегетација засекогаш. машка депилацијаНоси го само во салони за убавина. Меѓутоа, како по правило, ова е скап метод. За да го постигнете посакуваниот резултат, ќе треба да подлежи на неколку постапки. Суштината на методот е да се уништат фоликулите, по што се прекинува растот на косата.

Најпопуларните се следните видови на отстранување на влакна:

- Ласерско отстранување на влакна. За време на постапката, ласерскиот зрак влијае на сијалицата, уништувајќи ја. За жал, методот е ефикасен само за темна коса, ласерскиот ласер не гледа и промашува.

- Фотопилација. Овој метод се смета за универзален, ќе помогне да се отстрани вегетацијата на која било сенка. Исто така, може да се користи на било кој дел од телото.

- Електролиза. Во текот на постапката, специјална игла се вметнува во секоја коса и сијалицата е уништена под влијание на струја. Овој метод трае долго време, така што е дизајниран да се справи со мали делови на телото (над усните, пазувите).

- Елос-отстранување на влакна. Ова е најмодерен метод. За време на постапката, истовремено се засегнати два типа на енергија (струја и светлина).отстранување на влакна и депилација

Ако има потешкотии во изборот на метод за отстранување на влакна, треба да контактирате со козметичар кој ќе ви каже кој метод најдобро одговара за одреден случај. Тој, исто така, може уште еднаш да објасни како се депилира се разликува од депилацијата.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Што се восок ленти: како да се користи, добрите и лошите страни на постапкатаШто се восок ленти: како да се користи, добрите и лошите страни на постапката
Восок за депилација Веет - сигурен начин да се отстрани несаканата коса на кожатаВосок за депилација Веет - сигурен начин да се отстрани несаканата коса на кожата
Крем за депилација `Вит`: осврти, предности и недостатоциКрем за депилација `Вит`: осврти, предности и недостатоци
Депилација "длабоки бикини": опис на техникатаДепилација "длабоки бикини": опис на техниката
Депилација и отстранување на влакна: каква е разликата? Вистински изборДепилација и отстранување на влакна: каква е разликата? Вистински избор
Крим Фито Депилација: осврти, примена, резултатКрим Фито Депилација: осврти, примена, резултат
Како да се ослободите од несаканата коса засекогаш или трајноКако да се ослободите од несаканата коса засекогаш или трајно
Главните видови на депилација: фотографии и препоракиГлавните видови на депилација: фотографии и препораки
Како е точно: депилација или депилација? Што е подобро и како се различни?Како е точно: депилација или депилација? Што е подобро и како се различни?
Отстранување на косата на нозете: постигнуваме мазност на нозетеОтстранување на косата на нозете: постигнуваме мазност на нозете
» » Што разликува депилација од депилација? Опис на секој метод