obrechye.ru

Правилата за лична хигиена - ветување за добро здравје многу години

Хигиена - посебна гранка на медицината која ги проучува влијанието на различни начинот на живот, работа врз здравјето на луѓето, како и обезбедување на оптимални услови на постоење, преку спроведување на превентивни мерки на болести. Потекнува терминот "хигиена" античка грчка божица Хигиената е заштитничка на здраво тело и дух. Често, зборот "санитација" се користи со него, што буквално може да се преведе како "здравје". Правилата за санитација и хигиена се најважните препораки неопходни за создавање и зачувување на здравјето на целото население во земјата.

Личната хигиена подразбира збир на правила насочени кон одржување на здравјето на секое лице поединечно. Правилата за лична хигиена особено вклучуваат препораки за нега на тело (кожа, надворешни генитални органи, заби, коса) и предмети кои го опкружуваат лицето. Покрај тоа, личната хигиена, во поширока смисла, влијае на соодветна исхрана, здрав сон, дневна рутина, активен начин на живот и психолошка состојба. Овие витални аспекти го подобруваат имунитетот, зголемувајќи ја отпорот кон разни заразни болести и затоа го зајакнуваат човековото здравје, што е главна цел на лична хигиена и санитација.

Кожата се смета за најголем орган во телото, извршувајќи многу различни функции. Затоа хигиенски правила кожата е еден од најважните постулати на науката за здравје. Главниот и најважен вид грижа за неа е перењето, во кое се отстрануваат микробите, потта, прашина и разни загадувачи.

Кога миеш, мора секогаш да користиш сапун или специјални гелови. Ако кожата е раздразлива и суви, се препорачува да се даде предност на бебешко сапун, што не го повредува киселиот слој толку лошо. По чистењето, можете да користите специјални масла или лосиони кои ја омекнуваат кожата. Со секојдневна перење не е потребно да се пенливата целото тело, што е доволно да се стави детергент во делови од телото најмногу изложени на акумулација на патогени, односно гениталиите, пазувите и нозете. Овие области се препорачува да се мијат најмалку два пати на ден. И целото тело треба темелно да се исчисти најмалку еднаш неделно во бањата или во бањата.

Одделно, треба да се каже за грижата за рацете. Правила за лична хигиена им е кажано да ги мијат по прошетка, во посета на тоалетот, контактирање на миленичиња, пред јадење, итн. Рацете акумулираат голем број на бактерии кои лесно можат да влезат во телото, што резултира со развој на таканаречени "болести на нечисти раце" (тифусна треска, дизентерија). Покрај тоа, треба да ја следите состојбата на ноктите: редовно исечете ги и чистете од под нив секојдневно нечистотија и кератинизирани клетки на кожата.

Правилата за лична хигиена важат и за нега на коса. Измијте ја главата додека ја контаминирате. Ако косата е многу валкана и мора да се мијат секој ден, тогаш препорачливо е да се користи шампон за секојдневна употреба. Масна коса, како и мрсна кожа, не треба да се исплакнат со топла вода, бидејќи топлината предизвикува само производство на себум. Препорачливо е да се изберат средствата за нега на коса според нивниот тип. Покрај тоа, можете да го користите билни тинктури и закиселена вода.

Други, не помалку важни правила на лична хигиена, загриженост стоматолошка заштита и целата усна шуплина. Целиот организам може да страда од заболувања на забите. Значи, во периодонтитис, кариес или пародонтот болест инфекција продира во крајници, синуси, па дури и во бубрезите. За да се спречи појава на разни болести, секојдневно чистење на забите (не помалку од 2 пати) ќе помогне. И по јадење, секогаш треба да го исплакнете усната шуплина со посебен мелем или барем чиста вода. Двапати годишно треба да посетиш стоматолог.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Правилната хигиена на кожата е гаранција за здравјетоПравилната хигиена на кожата е гаранција за здравјето
Секој треба да биде здрав!Секој треба да биде здрав!
Лични хигиена предмети. Ние собираме козметичка кесаЛични хигиена предмети. Ние собираме козметичка кеса
Физичко образование: Видови и карактеристикиФизичко образование: Видови и карактеристики
Цревни инфекции - третман и превенцијаЦревни инфекции - третман и превенција
Правила за лична хигиена: принципи и нивно почитувањеПравила за лична хигиена: принципи и нивно почитување
Историја на развојот на хигиената како наукаИсторија на развојот на хигиената како наука
Санитацијата е ... Хигиена и канализацијаСанитацијата е ... Хигиена и канализација
Гел за интимна хигиена, што е подобро?Гел за интимна хигиена, што е подобро?
Лична хигиена - што е тоа? Објекти и збир на хигиенски правилаЛична хигиена - што е тоа? Објекти и збир на хигиенски правила
» » Правилата за лична хигиена - ветување за добро здравје многу години