obrechye.ru

Популација на Подолск: демографија, густина, преселување од вискоза

Подолск е важен град на московскиот регион, културен, индустриски, спортски центар. Население на Подолск во последниве години речиси двојно се зголеми. Трошоците за сместување тука се неколку пати пониски отколку во главниот град. Ова е трет по големина град во предградијата.

Краток опис и историја

Градот Подолск е главен град на областа Подолски лоцирана во Московскиот регион. Таа има регионално значење. Подолск стои на реката Пахра, само 15 километри од Московскиот кружен пат. Северот од градот се придружува директно во главниот град.

На местото на модерното Подолск постоело село Подол. Служеше како важна станица во Смоленск и во Москва. Имаме велосипеди за името на селото: наводно, царицата Кетрин минува низ овде, мокри на полите на фустанот.

До 1781 година селото доби статус на град. Бројот на жители е значително зголемен.

Население на Подолск

На крајот од XIX век, железничката гранка на Курск била водена преку Подолск. Ова даде поттик за индустрискиот развој на градот. Почнаа да се појавуваат голем број претпријатија, фабрики, фабрики, на пример, шиење магнат Зингер.

Вреди да се напомене брзиот развој на Подолск во средината на дваесеттиот век. Во поствоените години, тој беше признат како најдобар во подобрувањето на руските градови. Индустрискиот скок доведе до подобрување на демографската ситуација. Населението на Подолск се зголеми од неколку илјади до неколку стотици илјади државјани. Во 1979 година, во Подолск се појавиле двесте илјади жители. Градот стана најголем во предградијата.

Куќи Podolska

Население на Подолск

Областа на градот е само 40 км2. Околу 229 илјади луѓе живеат во Подолск. Густина е 5500 луѓе на километар2.

Треба да се забележи дека бројот на граѓани постојано и брзо расте. Овој град ја должи својата блискост кон Москва. Во новите згради Подолск, трошоците за сместување се пониски отколку во главниот град, а само две постојки во градот со воз. Во 2006 година имало само 170 илјади луѓе кои живееле таму, за десет години населението речиси двојно се зголемило.

Просечен животен век на podolchan: 68 години. Жените живеат подолго. Нивниот животен век во просек изнесува 74 години. Мажите имаат тенденција да преживеат само до 63 години. Причината за смртност број 1 во Подолск - срцеви заболувања и кардиоваскуларен систем.

Преселување на жители по области

Изградбата на Подолск е во забрзано темпо. Во моментов во градот има 14 окрузи: Red Hill, годишнина, Њу сирење Mezhshosseyny, Zalineyny, Централна, Zelenovskiy, Парк, Иваново, скакулци, Shepchinki, Fetischevo, Кутузов и Улица. Последново е модерно, зелено и погодно за живеење. Многу индустриски продукции се наоѓаат во Залиничној. Тоа е причината зошто населението на Подолск практично не е претставено овде. Зеленовски - најпрестижната, централната област на градот.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Листа на градови во близина на Москва од далечина од Москва, по население. Најстарите градови на…Листа на градови во близина на Москва од далечина од Москва, по население. Најстарите градови на…
Podolsk: градското население, центрите за вработување и слободно времеPodolsk: градското население, центрите за вработување и слободно време
Ветклиника Умка во ПодольскВетклиника Умка во Подольск
Московски регион: риболов во ПареМосковски регион: риболов во Паре
Подолск: атракции и фотографииПодолск: атракции и фотографии
Најпопуларни хотели во ПодолскНајпопуларни хотели во Подолск
Словенски Кремљ во Подолск - обележје на нашите деновиСловенски Кремљ во Подолск - обележје на нашите денови
Подолск, изложбена сала: кратки информации, настани и изложби, распоред, цениПодолск, изложбена сала: кратки информации, настани и изложби, распоред, цени
Најдобри градови во близина на Москва: краток описНајдобри градови во близина на Москва: краток опис
Московски предградија: градови, нивниот описМосковски предградија: градови, нивниот опис
» » Популација на Подолск: демографија, густина, преселување од вискоза