obrechye.ru

Скроб: формула, својства и многу повеќе

Хемијата е единствена и интересна наука, со помош на која е можно да се објаснат многу процеси кои се случуваат околу нас во животот. На пример, зошто железо постепено `рѓа, а исто така и зошто алуминиумската лажица толку брзо се загрева ако се спушти во топол чај. Хемијата не опкружува апсолутно насекаде: оцетна киселина или оцет, натриум хлорид или сите познати заеднички соли, како и супстанции како што се јод, хлор, алкохол и многу други. Но, во хемијата постои таква супстанција, која е позната на сите, и таа се нарекува скроб. Скроб може да се добие и хемиски метод, но најчесто се екстрахира од компири. Ајде внимателно да разгледаме што е поврзано со него, почнувајќи со хемиска формула и завршувајќи со неговите својства и начинот на кој скроб може да се препознае.

Скроб, чија формула изгледа вака: C6H10O5, има голем број на интересни особини. На пример, сите ја сакаат бактеријата замрзнува само поради тоа што содржи прилично голема количина скроб. Изгледа дека скроб како редок прашок, нема мирис, е речиси без вкус, а најинтересно е дека крик ако е малку нанесуваат. Ова е физичка сопственост скроб се должи на фактот дека молекулите на скроб се доста големи.

Генерално, скроб, неговата формула и некои својства беа откриени релативно неодамна. Скроб се произведува од растенија, не само компири, туку и други, како што се, на пример, пченка и пченица. скроб од компир содржи само дваесет проценти, и пченица и пченка жито го надминува марка од седумдесет проценти. Скроб се формира кога соединението е во фотосинтезата шест молекули на јаглерод диоксид и пет молекули на вода, при што молекула скроб еден и шест молекули на кислород.

Како што споменавме погоре, хемиската формула на скроб содржи шест јаглеродни атоми, десет водородни атоми и пет атоми на кислород. Ова укажува не само што молекулата на скроб е многу голема, но, исто така, дека таа има сосема органско потекло, односно, е додаток на областа на хемија, наречен органски. Оваа супстанца се смета да биде комплексна, се однесува на делот на полисахариди, иако шеќер или слични супстанции тоа не е. Исто така, скроб се однесува на органски материи кои содржат кислород, или на друг начин - органски супстанции кои содржат кислород.

Структурна формула Скроб се смета за сложена, нејзината структура може да се гледа на Интернет, бидејќи едноставно е невозможно да се пренесе на писмо. Еден само да кажам дека скроб, поточно неговата формула, содржи неколку OH-групи, од кои секоја е поврзан со јаглеродниот атом. Многу луѓе се збуни оваа молекула со молекул на алкохол кога ќе слушнат за OH група, но всушност во молекулата лежи S6N10O5 скроб.

Ако сакате да го препознаете скроб, тогаш не треба да размислувате за тоа долго време. Квалитативна реакција на присуството на скроб во супстанцијата е како што следува: неколку капки јоден раствор едноставно се капе во цевката. Ако растворот веднаш станува видлив, несомнено може да ја потпишете цевката и да бидете сигурни дека содржи скроб. Ако сакате да ја тестирате оваа реакција во дивината, тогаш земете мал компир, пресечете го, а потоа нежно пуфете капка неколку капки јод (што се продава во аптеките за моксибустирање). По некое време ќе видите очигледен ефект на квалитативна реакција на скроб: компирот на местото каде што има јод, постепено ќе се претвори во сино.

Значи, сега знаете многу за скроб (што е скроб, формула, својства и квалитативна реакција). Се разбира, сите горенаведени информации не се комплетни, но ако се подготвувате за кредит за органска хемија, тоа сигурно ќе ви помогне.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Што е скроб и во која храна е содржана?Што е скроб и во која храна е содржана?
Азотен оксид (I, II, III, IV, V): својства, производство, применаАзотен оксид (I, II, III, IV, V): својства, производство, примена
Кои производи содржат скроб и дали треба да се отфрлатКои производи содржат скроб и дали треба да се отфрлат
Формулата на сол е готвење. Хемиска формула: маса сол. Својства на сол солФормулата на сол е готвење. Хемиска формула: маса сол. Својства на сол сол
За време на расцепувањето на скроб, голем број на корисни јагленохидратиЗа време на расцепувањето на скроб, голем број на корисни јагленохидрати
Примена на скроб во секојдневниот животПримена на скроб во секојдневниот живот
Натриум карбонат, натриум хидрогенкарбонат - најинтересенНатриум карбонат, натриум хидрогенкарбонат - најинтересен
Хидролиза на скробХидролиза на скроб
Алотропни супстанции: дијамант и графит. Формула на графит и дијамант.Алотропни супстанции: дијамант и графит. Формула на графит и дијамант.
Што е OVR во модерната хемија?Што е OVR во модерната хемија?
» » Скроб: формула, својства и многу повеќе