obrechye.ru

За време на расцепувањето на скроб, голем број на корисни јагленохидрати

Во превод од германски, скроб значи "силно брашно". Да се ​​биде комплексен природен полимер, скроб се состои од два полимера: амилоза (25%) и амилопектин (75%). Надворешно, скроб претставува бела материја, немаат вкус и мирис, практично нерастворливи во ладна вода, но оток во топла вода, додека стекнување својства на паста. Кога ќе се притисне со прстите, белиот прав создава карактеристичен скрип. Кога се гледа под микроскоп, може да се види грануларен структура на скроб.

Првично, за време на расцепувањето на скроб, се формира полисахариден декстрин, производ на парцијално расцепување на скроб. Декстрините може да се добијат со брзо загревање скроб кој содржи 10-20% вода.

Таквиот производ за расцепување на скроб како декстрин нашол широка примена во националната економија. Декстрините се користат за производство на лепила кои се користат во различни индустрии, на пример, за лепење на етикети на контејнери или за лепење на амбалажа. Во леарницата, декстрин се користи за поврзување на калапи и во лесната индустрија, за да се зголеми густината на текстилните бои. Декстрин, исто така, најде апликација во прехранбената индустрија како главен носител на прашоци за храна и бои.

Понатаму, по расцепувањето на скроб, се формира малтозен дисахарид и едноставен јаглени хидрати гликоза.

Малтоза, која се состои од две молекули на гликоза, има друго име - слад шеќер, кој се користи за дестилирање и подготовка. Во природата се содржи во големи количества во житни зрна од житни култури, особено многу малтоза во јачмен и `рж. Чистата малтоза се произведува исклучиво за лабораториски цели во мали количини.

Скроб е комплексен јаглени хидрати и се наоѓа во стеблата и лисјата на повеќето растенија, тоа е хранливи материи, произведуваат растенија во резерва. Во храната, луѓето веќе долго време користат зрна што се богати со скроб, како ориз, пченица, `рж и други. Богата со скроб и цело време омилен компир, имено компир скроб најпопуларен и чест. Оваа супстанција е еден од најважните производи за човечкото тело. Расцепување на скроб човечкиот дигестивен систем се случува под дејство на ензими, со распаѓање на супстанцијата почнува дури и во устата на човекот. Човечката плунка, која го содржи ензимот А-амилаза, делумно го претвора скроб во малтоза.

Во гастричната средина, расцепувањето на скроб не се јавува поради неактивноста на ензимот А-амилаза во киселата средина на стомакот. Затоа почетното темелно џвакање на храната е од големо значење за понатамошно разделување и асимилација на скроб од страна на човечкото тело. Во дуоденумот под дејство на А-амилаза, кој е содржан во желудечниот сок, за време на расцепувањето на скроб, се формира малтозен бис-сахарид. Малтоза и брзо се распаѓа во две гликоза молекули кои се апсорбира од страна на човечкото тело се должи на инсулин излачува од панкреасот, што е од суштинско значење за апсорпција на гликоза во организмот. По раскинувањето на скроб произведува гликоза, при што процесот на гликоза апсорпција се случува постепено, што резултира со значително намалување на товарот на панкреасот систем, според тоа, потрошувачката на соодветна количина на скроб во фабрика за храна може да служи за превенција на дијабетес.

Така, финалниот производ на распаѓање на скроб е гликоза, најпознатиот едноставен јаглени хидрати неопходни за хранење на мозочното ткиво и различни човечки мускули.

Скроб многу се користи во прехранбената индустрија, тој е еден од нивните мулти-функционални помошни производи. Во суштина тоа се користи како дел од згуснување и стабилизатори за да им даде на производите соодветен вид и текстура.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Мономер од скроб е она што соединението?Мономер од скроб е она што соединението?
Скроб за маски за лице - здрава и млада кожаСкроб за маски за лице - здрава и млада кожа
Кои се модифицираните скробови и дали треба да се плашат?Кои се модифицираните скробови и дали треба да се плашат?
Што е скроб и во која храна е содржана?Што е скроб и во која храна е содржана?
Рецепт за паста за брашно и скроб. За креативноста на децата подготвуваме безбеден материјалРецепт за паста за брашно и скроб. За креативноста на децата подготвуваме безбеден материјал
Кои производи содржат скроб и дали треба да се отфрлатКои производи содржат скроб и дали треба да се отфрлат
Скроб - што е тоа? Видови и примена на производотСкроб - што е тоа? Видови и примена на производот
Скроб: формула, својства и многу повеќеСкроб: формула, својства и многу повеќе
Примена на скроб во секојдневниот животПримена на скроб во секојдневниот живот
Мали од скроб - сагоМали од скроб - саго
» » За време на расцепувањето на скроб, голем број на корисни јагленохидрати