obrechye.ru

Легура на железо со никел. Магнетна легура на железо со никел

Важна улога во животот на сите е окупирана од страна на металуршката индустрија, бидејќи секој ден треба да се справиме со разни производи направени од метал. И тие се направени од сите видови легури, кои се добиваат преку топење. При производството на овие материјали се користат најмалку два метали, а за подобрување на својствата - посебни адитиви. Во овој труд ќе разгледаме неколку легури на железо со никел, нивни својства и примена.

На својствата на железо

Чисто железо - сребрено-сива боја, има еластичност и податливост. Индустриските инготи, пронајдени во природата, имаат изразен метален сјај и значителна цврстина. На висина и електрична спроводливост на материјалот, тој користи бесплатни електрони за лесно пренесување на струјата. Металот има просечна рефрактерност, омекнува на температура од + 1539 степени Целзиусови и ги губи феромагнетските својства. Ова е хемиски активен елемент. На нормална температура, лесно реагира и кога се загрева, овие својства се засилени. Во воздухот е покриен со оксиден филм, кој се меша со продолжување на реакцијата. Кога се изложени на влажна средина, се појавува `рѓа, која повеќе не ја спречува корозијата. Но, и покрај ова, железото и неговите легури се широко користени.

Малку историја

Инвар е легура на железо со никел, кој содржи 36% од легирачки додаток. Првпат бил откриен во Франција во 1896 година од страна на физичарот Чарлс Гијом. Во тоа време работеше на потрагата по ефтин метал за стандарди за мерења на маса и должина, кои беа направени од многу скапи платиум-иридиумски легури. Благодарение на ова откритие, научник во 1920 година ја доби Нобеловата награда за физика.

алуминиумска легура на железен никел

Зборот "Инвар" на латински значи "непроменлив". Ова значи дека за легура на железо-никел термичка експанзија останува константен за широк спектар на температурни промени - од -80 до 100 степени Целзиусови. Оваа легура има неколку други имиња: нилвар, вакадил, нило-легура, радиометал. Инвар е заштитен знак на Imphy Alloys Inc., кој е во сопственост на челичната компанија Arcelor Mittal.

Легура на железо со никел

За подобрување на својствата на железо, со користење на различни адитиви, се произведуваат легури. Научниците верувале дека нема да биде тешко да се добие легура на железо-никел, имајќи ги предвид термодинамичките својства на металите. Но, во пракса тие наидоа на проблеми. Во интеракцијата на метали, во текот на производството на железо-никел легура, како резултат на процесот на оксидација на нус-производ, железото од двовалентната состојба се претвора во тривалентна состојба.
легура на железо со никел

Како резултат на тоа, приносот на легурата се намалува и одредени физички својства се влошуваат. За да се реши овој проблем, амините и органските киселини се додаваат на електролитот, кој се формира со тривалентниот соединение на железо, кои имаат ниска растворливост. Во овој поглед, еластичноста на седиментот станува подобра, и да се распределат рамномерно електролити се мешаат. Резултирачката легура на железо со никел се нарекува Invar.

Примена на легура Инвар

Мал температурен коефициент на проширување овозможува да се користи за производство:

  • делови од инструменти;
  • ленти и жици за геодетски работи;
  • ласерски конструкции со лежишта;
  • детали за часовници, нишалки на хронометри;
  • тркалање: топло валани бар и лист, ладно валани ленти, безшевни цевки, фалсификувани решетки.

легура на железо-никел

За да се зголеми силата, се прави ладна пластична деформација на железо-никел легура, а потоа се врши ниска температура термичка обработка. За поголема отпорност на корозија во нормални атмосферски услови, неговата површина се полира и се забранува слој ако производот е наменет за употреба во корозивни средини. Антикорозивните својства на Invar исто така се зголемуваат кога околу 12% од хром се додава во неговиот состав, додека задржува постојана еластичност кога се загрева до 100 степени.

Магнетни легури

Овие легури се користат во електротехниката. Од нив се произведуваат постојани магнети, трансформаторски јадра, електрични мерни инструменти, електромагнети. Луѓето одамна знаат дека железото има магнетни својства и како резултат на тоа има многу намени.

магнетна легура на железо со никел

Многу подоцна беше откриено дека истиот имот е својствен и на никел и на некои други метали. Производите направени од магнетна легура на железо со никел, исто така, имаат способност да го складираат сопственото магнетно поле кога надворешниот веќе недостасува. Освен тоа, ова лично поле повторно е способно да влијае на други магнетни тела.

Никел, кобалт и нивни легури

Кобалт и никел се елементи на подгрупа од железо. Сите три елементи имаат слични својства, но исто така има и значајни разлики. Двата метали се повеќе густи од железото, и многу потешки и посилни од него. Тие се помалку активни во хемиска смисла, се разликуваат во нивната отпорност на корозија. Покрај тоа, металите се вреднуваат за нивната поголема отпорност на гасна корозија.

железна никелна кобалтна легура

Недостатоците на кобалтот и никелот се нивната висока токсичност и значителен трошок во однос на железото. Тие ја наоѓаат својата апликација за антикорозивна облога на производи изработени од јаглероден челик и железо со електрохемиски реакции. И исто така се користат за производство на единици и делови кои бараат зголемена сила и цврстина. Треба да се забележи посебната важност на легурите од железо, никел и кобалт, кои се именувани како коинвар, инвар, супермалиј, пермалој и малуј. Нивната главна предност лежи во нивните високи магнетни својства. Овие легури се користат за производство на магнетни јадра на различни електромагнетни уреди.

Легура Кукавица

Мешавината се состои од метали кои имаат одлични механички својства. Тие се лесни за обработка, лесно се изложени на тркалање, пробивање, фалсификување и печат. А легурата на кобалтот, никелот и железото се нарекува ковар. Успешно совпадна комбинација на хемиски елементи обезбедува материјал со одлични карактеристики. Оваа легура има добра топлинска спроводливост, висок коефициент на специфичен електричен отпор и блиску до нула линеарна експанзија во голем температурен опсег. Единствениот недостаток е ниската отпорност на корозија во влажна средина, па често се користат заштитни облоги на сребро. Ковар се користи во индустријата за производство:

  • цевки, ремени и жици;
  • кондензатори;
  • трупови на опрема за изработка на инструменти;
  • детали во радио електрониката;
  • во електровакум индустријата.

кобалтна легура од никел и железоСодржината на скапи кобалт и никел во легурата ја зголемува цената на материјалот, но добри карактеристики и континуирана операција ја покриваат почетната инвестиција.

Alnie легури

Alnie е име на група за магнетни легури "железо-никел-алуминиум". Со зголемување на концентрацијата на алуминиум и никел во одредени граници, преостанатата индукција се намалува, а присилната сила се зголемува. Најчесто користени легури, во кои алуминиум од 11 до 18%, и никел - 20-34%. Главните својства на таквите легури се електричната спроводливост, топлинска спроводливост и пластичност. Сите од нив се карактеризираат со добро заварување. Се нарекува легура на железо со никелЗа употреба на легури со производство на магнети тие се легирани со кобалт и бакар. Во овој случај, материјалот станува тврд и кршлив и има крупна структура. Alnium легури се користат како структурен материјал за делови од гасната турбина и млазните мотори кои работат на високи температури над 1000 степени Целзиусови, долго време одржувајќи го металот.

Заклучок

Сите метали интензивно се користат во модерната индустрија, се легури. На пример, речиси целото железо што се произведува во светот се користи за производство на леано железо и челик. Ова може да се објасни со фактот дека легурите се карактеризираат со подобри својства од оние метали од кои се добиени. Треба да се напомене дека легурите произведени од индустријата имаат заеднички својства за нив: јачина, цврстина, еластичност и пластичност. И железо-никел сè уште има и магнетни својства, кои за време на производството се засилени со дополнителен допинг.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Бакар-никел легура: својства, ГОСТ. Производство на бакарни никелни легури. Чистење монети од…Бакар-никел легура: својства, ГОСТ. Производство на бакарни никелни легури. Чистење монети од…
Колкав е процентот на бронза? Нејзините својства и применаКолкав е процентот на бронза? Нејзините својства и примена
Точка на топење на челикТочка на топење на челик
Висок легиран челик: опис, технологија на заварување, означување и карактеристикиВисок легиран челик: опис, технологија на заварување, означување и карактеристики
Нихром спирала: својства, применаНихром спирала: својства, примена
Кои се легирачките металиКои се легирачките метали
Опсег, формула и својства на волфрамОпсег, формула и својства на волфрам
Железо: структурата на атомот, шемата и примерите. Електронската структура на атомот на железоЖелезо: структурата на атомот, шемата и примерите. Електронската структура на атомот на железо
Кое е името на легурата на бакар и цинк?Кое е името на легурата на бакар и цинк?
Густина на никел и други својства. Никел рудиГустина на никел и други својства. Никел руди
» » Легура на железо со никел. Магнетна легура на железо со никел