obrechye.ru

Резервни јаглени хидрати на растенијата, нејзината улога во процесот на живот

Еден од заштитните механизми на растенијата и животните од неповолни услови беше акумулацијата на резервните хранливи материи. Многу ефикасен механизам во време на недоволно внесување на хранливи материи од надвор.

Органскиот живот на нашата планета има основа на јаглерод, која ја предодреди "хемијата" на органскиот свет.

"Хемија" на растенија

Еволуцијата на овие организми идентификува бројни витални видови супстанции, како што се протеините, јаглехидратите и мастите. Секој од нив има своја улога.

Протеини (пептиди, полипептиди) во растителни клетки формираат комплексни комплексни комплекси, еден од нив е фотосинтетички.

Заедно со ова, протеинот е носител на информации во клеточната делба.

Мастите, или триглицеридите - се природни соединенија на глицерин и монобазни масни киселини. Улогата на маснотиите во растителните клетки е одредена од структурната и енергетската функција.резерви јаглени хидрати во растителните клетки
Јаглехидратите (шеќери, сахариди) содржат карбонилни и хидроксилни групи. Главната улога на супстанциите е енергијата. Изолирајте голем број на различни јаглени хидрати, растворливи и нерастворливи во вода. За возврат, хемиските карактеристики на секој јаглени хидрати ја одредуваат нејзината главна улога.

Скроб е главен резервен јаглени хидрати на растенијата

Нерастворливи јагленохидрати ја играат улогата на енергетскиот резерват на растението. Главната резервна супстанција - јаглени хидрати растенија - е скроб. Поради својата нерастворливост во вода, може да се чува во ќелијата без нарушување на осмотичниот и хемискиот баланс.

главниот резервен јаглени хидрати во растенијата е Доколку е потребно, резервниот растителен јаглехидрати - скроб - се подложува на хидролиза со формирање на растворливи шеќери (гликоза) и вода. Соодветното соединение е лесно достапно и се деградира од ензимите кон јаглерод диоксид и вода, ослободувајќи ја потребната енергија.

Резервни јаглени хидрати во растителните клетки

Постојат голем број други јаглени хидрати кои дејствуваат како складирање на енергија. Несуштествената резервна супстанција - јаглени хидрати на растенијата - е инулин. Се движи низ растителни клетки во растворлива форма.Главната замена за растителните јаглени хидрати е Најголемата количина на ова соединение се наоѓа во растенија како што се Далија, Ерусалим артишок, лук и елександен. Како по правило, максималната количина е содржана во клубени и растителни корени.

Во процесот на хидролиза или ферментација, поморските резервни растителни јаглени хидрати целосно се распаѓаат во фруктоза. Вклучени во составот на сахароза, е едноставен сахарид.

Главниот резервен јаглени хидрати во растенијата е скроб. Сепак, постојат и други јаглени хидрати, освен инулин, кој ја игра улогата на складирање на енергија. Тие вклучуваат поголем дел од супстанции слични на шеќер. На пример, во корените на цвекло, дисахаридот се депонира - сахароза (ние сме познати како шеќер). Во повеќето овошја и зеленчук, резервниот растителен јаглени хидрати се чуваат во форма на сахароза и фруктоза. Сладок вкус е знак за присуство на податоци од моно- или дисахариди.

Други постројки за складирање на енергија

Како резервен хранлив може да дејствува хемицелулоза. Има голема сличност со влакна. Нерастворлив во вода. Под дејство на слаби киселини, се дели на едноставни моносахариди. Се депонира во лушпи од зрна од многу житни култури. Тврдоста на хемицелулозата е многу висока, понекогаш наречена "растителна слонова коска". Се користи за правење копчиња и во лекови. Во процесот на ртење, семето се хидролизира со ензими во растворливи шеќери и се конзумира од храната на ембрионот.

Присуството на резервни јаглени хидрати е услов за преживување

Процесот на формирање и интерконверзија на јагленохидратите во растителните клетки е составен дел од комплексниот процес на метаболизам во рамките на растителната клетка. Јаглехидратите, способни да ја играат улогата на складирање на енергија, обезбедуваат заштита од неповолни услови.резерви на јаглени хидратиЗа време на ртење на семиња и клубени ги обезбедуваат потребните хранливи материи за време на почетната фаза на развојот на растенијата.

Клетка на растителен организам е единствен систем. Бројот на работни "механизми" во него е споредлив со милион автомобили. Ова е навистина комплексен систем, сличен на целата фабрика во минијатура. Гениокот и точноста на природата во сите негови манифестации заслужува голема восхит.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Што е асимилацијата во биологијата? Примери за асимилација и дисимилација во природатаШто е асимилацијата во биологијата? Примери за асимилација и дисимилација во природата
Како протеинот се разменува во човечкото тело?Како протеинот се разменува во човечкото тело?
Што растенија добиваат од почвата: прегледШто растенија добиваат од почвата: преглед
Дали знаете каде се складираат протеините и јаглехидратите?Дали знаете каде се складираат протеините и јаглехидратите?
Растителни масти и животни. Што е поважно за телото?Растителни масти и животни. Што е поважно за телото?
Најдобар Gainer: Преглед на специјалисти за спортска исхранаНајдобар Gainer: Преглед на специјалисти за спортска исхрана
Клеточната мембрана и неговата биолошка улогаКлеточната мембрана и неговата биолошка улога
Органска материја е ... Органска материја е ... Органска хемијаОрганска материја е ... Органска материја е ... Органска хемија
Како се користат хранливите материи од телото?Како се користат хранливите материи од телото?
Колку јаглени хидрати ви требаат на ден?Колку јаглени хидрати ви требаат на ден?
» » Резервни јаглени хидрати на растенијата, нејзината улога во процесот на живот