obrechye.ru

Хидролиза на скроб

Скроб (S6N10O5) n - полисахарид кој е составен од две фракции: 25% линеарно амилозен и 75% амилопектин разгранет. Таа е формирана во светлината во растенијата во процес на фотосинтеза.

Оваа супстанција е бел прашок кој не се раствора во ладна вода, формирајќи кашеста маса. По таложење на суспензијата, белиот талог се депонира на дното на резервоарот, а водата лесно може да се исцеди. По сушењето, скроб ги враќа сите својства.

Во топла вода формира колоиден раствор на супстанцијата - е толку слатка течност, која е исто така, повика на скроб паста и често се користи во домот, како лепило. И на овој свој имот, се базира подготовката на баксели и некои десерти.

Скроб е хемиски инертна супстанција. За да реагира, неопходно е да учествува во овој процес на катализатори.

Нејзините физички и хемиски својства се базираат на употребата на оваа супстанција. Така, скроб и неговите деривати често се користат во индустријата за храна, текстил и хартија. И за живите организми, таа игра важна улога.

За да се користи оваа органска материја за индустриски цели, таа е подложена на хемиско дејство. Хидролиза на скроб е процес на размена помеѓу јони на супстанции и вода, кои можат да бидат ензимски или кисели.

Хемиска хидролиза на скроб е каталитичка реакција, бидејќи се јавува кога се загрева во присуство на неоргански киселини. За време на ова хемиска реакција се формира гликоза, што може да се изрази со равенката:
(C6H10O5) n + nH2O + (мачка H2SO4 + t °) = nC6H12O6.

Но неодамна, ензимската хидролиза на скроб стана многу популарна. Користејќи специјални технологии, тие добиваат од него етил алкохол, меласа и гликоза на ист начин како и во хемиската хидролиза.

Предноста на овој процес е тоа што на скроб фабрика зема како суровина за тоа, на пример, `рж, компири, пченка, ориз и други. Овие извори, исто така, содржат амилолитички ензими во нивниот состав, кои се користат во процесот на хидролиза.

На пример, ваквите ензими се изоамилази и пулуланази, глуколинази. Ензимите се природни катализатори кои го забрзуваат текот на хемиските реакции. Шематски процесот на деградација на скроб од страна на ензими како што следува: скроб → растворлив скроб (амилозен) → олигосахариди (декстрини) → дисахарид (малтоза = слад) → алфа - гликоза. Исто така, може да се изрази со равенката:
(C6H10O5) n + nH2O + (мачка-ензим) = nC6H12O6

Јасно е дека може да се види дека постоела хемиска хидролиза, спроведувајќи експеримент. Се вари смеса од скробна паста со сулфурна киселина. Проверуваме дали настанала хидролиза - капе Јод. Ако реакцијата е негативна, односно нема сино или виолетово боење, тогаш се појавила хидролиза.

Сега докажуваме дека производ на хидролиза е гликоза. Додај кон добиениот раствор алкали и бакар сулфат (II) (CuSO4). Врнежите бакар хидроксид не се откаже, решението добива светла сина боја. Се загрева и се гледа формирање на талог од теракота (тула) - ова значи дека во растворот постои гликоза, која беше формирана за време на хидролизата.

Во човечкото тело, исто така, се јавува ензимска хидролиза на скроб. Овој процес е многу важен, бидејќи создава јаглехидрати, особено гликоза. Се оксидира во секоја клетка на телото, формирајќи ја водата и јаглерод диоксидот, истовремено секретирајќи ја енергијата неопходна за нормално функционирање на телото.

Хидролиза на скроб со помош на ензими започнува во орална празнина кога џвака храна. Хуманата плунка содржи ензим - амилаза, под чија акција скроб се дели на поедноставни компоненти - декстрини. Овој процес човек може да се почувствува дури и. На крајот на краиштата, ако долго џвакате леб, во устата се појавува сладок вкус, што укажува на тоа дека процесот на хидролиза на скроб започна. Вишокот гликоза, која се формира за време на хидролиза, се депонира во црниот дроб како резервен нутриент - гликоген.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Мономер од скроб е она што соединението?Мономер од скроб е она што соединението?
Скроб за маски за лице - здрава и млада кожаСкроб за маски за лице - здрава и млада кожа
Што е скроб и во која храна е содржана?Што е скроб и во која храна е содржана?
Рецепт за паста за брашно и скроб. За креативноста на децата подготвуваме безбеден материјалРецепт за паста за брашно и скроб. За креативноста на децата подготвуваме безбеден материјал
Кои производи содржат скроб и дали треба да се отфрлатКои производи содржат скроб и дали треба да се отфрлат
Скроб - што е тоа? Видови и примена на производотСкроб - што е тоа? Видови и примена на производот
Скроб: добар и лош. Корисни својства на пченка и компир скробСкроб: добар и лош. Корисни својства на пченка и компир скроб
За време на расцепувањето на скроб, голем број на корисни јагленохидратиЗа време на расцепувањето на скроб, голем број на корисни јагленохидрати
Скроб: формула, својства и многу повеќеСкроб: формула, својства и многу повеќе
Примена на скроб во секојдневниот животПримена на скроб во секојдневниот живот
» » Хидролиза на скроб