obrechye.ru

Мономер од скроб е она што соединението?

Хемија разликува три тип на јаглени хидрати. Ова е скроб, влакна и гликоза. Скроб е најважен претставник на групата на природни јагленохидрати. Неговата синтеза се јавува во сите растенија, таа е главниот извор на енергија за човечкото тело. Кој е мономер од скроб? За ова подолу.

Апликации

Од многу стари времиња, скроб се користи во полето на медицината. Во медицинската пракса, се користи како обвивка за улцеративни лезии и воспалителни процеси на слузницата на таквите органи како што е цревата и стомакот. Аналитичката и фармацевтската хемија користи скроб како главен индикатор за јод. Фармацевтската технологија користи скроб како филер, обврзувачки агенс. Но, каков составен дел е мономер од скроб, е интересен за многумина. Да ја погледнеме оваа статија.мономер на скроб е

Само во нашата земја Истражувачкиот центар скроб индустрија е застапена со серуски Институт за истражување на Скроб. Таа се наоѓа во регионот на Москва, а нејзината главна задача е развој на нови технологии за производство на скроб од житарици и компир, модифициран скроб, гликозен сируп од фруктоза, и здрава храна без протеини. Во прилог на истражувачки активности, VNIIK дизајнирање специјализирана опрема која се користи во индустријата за скроб. Така, активности VNIIK влијае на голем научна област, од истражување на индустрискиот развој.

Подолу ќе разгледаме што е мономер на скроб.

Состав

Ако скроб се смета од гледна точка на науката, тогаш тоа е огромна количина на едноставни шеќери кои се собираат во еден синџир. Таквите синџири можат да бидат линеарни или разгранети. Главната молекула на секој таков синџир е гликоза, односно супстанца која е доделена на улогата на главен извор на енергија во човечкото тело.

Секој таков долг синџир, кој се состои од гликоза, има својство на виткање, извртување и преклопување многу пати. Како резултат на тоа, формирање на микроскопски гранули, кои надворешно личат на зрна брашно. Патем, брашното во суштина е мешавина која се состои од скроб и различни придружни супстанции. Тоа е, глукоза е мономер на скроб.

Ако земате скроб во раката и обидете се да го притиснете во тупаницата и ќе го истријте меѓу прстите, ќе слушнете специфичен скрип. Сличен звук се јавува и во процесот на триење на скробните честички едни против други: тие имаат солидна структура и фрактури не се појавуваат со овој ефект.

Во растителни организми, скроб се формира како резултат на последователно поврзување на доволно голем број на молекули на гликоза. Пред тоа, гликозата се синтетизира од јаглерод диоксид и вода. Впрочем, тоа е мономер од скроб молекулата.кое соединение е мономер на скроб

Својства на скроб

Во повеќето растенија, скробот е главниот акумулатор на енергетските резерви. Ова е својство кое може да го објасни фактот дека најактивното складирање на скроб се случува во корени, клубени и семиња. Со составот пченица или пченкарно зрно - повеќе од половина скроб.

Да го разгледаме подетално хемискиот состав и структурата на скроб. Скроб, заедно со гликоген и целулоза, е еден од најважните претставници на групата на полисахариди.

Полисахариди

Полисахариди се супстанции кои се полимери на јаглени хидрати, кои се состојат од огромен број моносахариди. Нивниот број може да варира од неколку десетици до неколку илјади. Тоа е, тоа е високо-молекуларно соединение (IUD), и скробниот мономер е гликоза.

Општата формула

Општата формула на високомолекуларни соединенија може да се напише како:

6-тиH10О5)n, каде што n во овој случај може да достигне стотици и илјадници.мономер од скроб е гликоза

Нанадвор, скроб е познат на сите - тоа е супстанца од бела боја, која се состои од мали зрна. Скробот не е растворлив во ладна вода, но растворлив во топла вода. Има својство на оток. Вискозните раствори формирани како резултат на оваа промена по ладење на желатинозна маса наречена паста.

Во составот на скроб постојат две фракции: амилопектин и амилоза. Овие две фракции се формираат алфа-Д-гликоза. Тие се разликуваат меѓу себе не само од структурата на самиот синџир, туку и од бројот на остатоци од гликоза. Овие моносахаридни остатоци се поврзани со мостови од кислород. Во процесот на формирање на ланец, интеракција на гликозид хидроксилот на една молекула и алкохол хидроксил на друга молекула. Кога скроб реагира со јоден раствор, се појавува карактеристична боја на синото. Тоа е, реакцијата е квалитативна по природа. Боење исчезнува ако растворот се загрева и се појавува ако се лади.

Сега е јасно кое соединение е мономер на скроб.мономер на скроб молекулата е

Амилоза е полисахарид со линеарен хемиски синџир, изграден е од неколку илјади хексози (гликозни остатоци), кои се поврзани заедно со врската алфа-гликозидна природа. Анализата на дифракција на Х-зраци сугерира дека молекулата на амилоза има спирален аранжман. Во секој чекор на спиралата има точно 6 врски формирани од моносахариди. Во просек, има околу 50 вртења во таква спирала.

Во таква спирална структура има канал, чиј дијаметар е околу 0,5 нанометри. Внатре во каналот може да има и други молекули кои се вклопуваат во големина. Таков дизајн е посебен комплекс, кој се нарекува инклузивна врска. Амилоза и јод соединение со сина боја е само една од овие структури. Кој е мономер од скроб, дознавме порано.

Амилоза и амилопектин

Амилоза и амилопектин имаат апсолутно ист хемиски состав, главната разлика меѓу нив е просторна структура. Молекулата на амилоза е нишка, односно линеарна, а молекулата на амилопектин има разгранета структура.

Помеѓу гранските точки има околу 20-25 хексосоми. Вкупно, амилопектин макромолекулата може да содржи околу 6.000 или повеќе единици добиени од моносахариди.

Како по правило, 10-20% од скроб се состои од врзана вода. Ако се загрее брзо, ќе се појави хидролитичко распаѓање на макромолекули, и како резултат ќе се формираат помали синџири на молекули.која супстанција е мономер на скроб

Скроб е главен извор на јаглени хидрати во исхраната на човекот, кој е зошто тоа има најголема вредност во форма на храна: леб, компири, житарици. Во големи количини, скроб се користат во индустријата, на пример, се користи во парк големината на ткаенини (во процесот на големината) лепење хартија и картон производство декстрин лепак. Во областа на аналитичка хемија скроб се користи како индикатор за време на методот на iodometric титрација.

Ние откривме која супстанција е мономер од скроб.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Што е скроб и во која храна е содржана?Што е скроб и во која храна е содржана?
Кои производи содржат скроб и дали треба да се отфрлатКои производи содржат скроб и дали треба да се отфрлат
Скроб - што е тоа? Видови и примена на производотСкроб - што е тоа? Видови и примена на производот
Скроб: добар и лош. Корисни својства на пченка и компир скробСкроб: добар и лош. Корисни својства на пченка и компир скроб
За време на расцепувањето на скроб, голем број на корисни јагленохидратиЗа време на расцепувањето на скроб, голем број на корисни јагленохидрати
Скроб: формула, својства и многу повеќеСкроб: формула, својства и многу повеќе
Примена на скроб во секојдневниот животПримена на скроб во секојдневниот живот
Мали од скроб - сагоМали од скроб - саго
Истражување на производи за содржината на скроб. Храната со скробИстражување на производи за содржината на скроб. Храната со скроб
Дали има скроб во моркови, банана, лимон и краставица?Дали има скроб во моркови, банана, лимон и краставица?
» » Мономер од скроб е она што соединението?