obrechye.ru

Бело злато

Многу материјали се користат во накит бизнисот. Сепак, бело злато се смета за посебно. Прстенот, на пример, од овој метал, според експертите, изгледа најелегантен, елегантен и стилски, од било кој друг метал. Во Америка и во Европа, постои зголемена побарувачка за накит од бело злато.

Во Русија, иако овој метал не е толку популарен: многумина сè уште се сомневаат во неговиот квалитет, но за некој тоа е вистинска мистерија. Не секој знае што е "бело злато", го идентификува со сребро, платина или смета дека тоа е редок фосил. Во нашата земја овој метал е далеку од освојување на пиедесталите моден накит, но веќе почнува да привлекува поголемо внимание кон себе.

Производите направени од овој метал не изгледаат помпезни, но се одликува со благородништво и величие. Овој метал комбинира луксуз и воздржаност, благородништво и префинетост. Секогаш е релевантно.

Бело злато е накит легура на злато со платина, никел и паладиум. Во обичните злато, покрај чистата содржина на овој метал, е вклучена легура на сребро и бакар, која практично не ја менува својата боја. Во бело злато, конституираниот паладиум и никел ја менуваат бојата на металот, претворајќи го во бело. Колку повеќе сребро во легура, толку побели боја излегува.

Сепак, среброто е способно да дава магла на металот, што во некои случаи не е пожелно, бидејќи накитот произведен од него мора да има јасен сјај, како жолто злато. За ова, методот на галванизација на накит е покриен со родиум. Оваа постапка, исто така, го прави металот повеќе отпорен на абење.

Според статистичките податоци, околу 15% од луѓето имаат алергија на никел, што се манифестира кога метал се поврзува со кожата. Па сега внатре Земјите од ЕУ Постои закон кој ја ограничува содржината на никел во накит. Бело злато, според овој закон, генерално не треба да содржи нечистотии од никел. Затоа, се заменува со паладиум, кој не предизвикува дерматитис. Иако никелот има толку важна карактеристика како многу висока јачина, тој овозможува да се постигне посебна пластичност од метал, давајќи им комплексни форми и оригинални дизајни.

Претежно бело злато се користи во производството на накит со дијаманти (како правило, ова се легури од 750 тестови) или природни црни бисери.

Злато во чиста форма, во принцип, не се користи во накит бизнисот, бидејќи тоа е мек метал по природа. Накит злато вклучува во својот состав нечистотии на други скапоцени или обоени метали, кои му ја даваат потребната сила, а исто така и даваат сенка.

Во природата, постои природна златна легура (16-69%) со сребро, што се нарекува electrum. Затоа, понекогаш е можно да се најде ознака на оваа легура, исто така, со терминот "бело злато".

Орнаменти направени од овој метал се особено отпорни на атмосферски влијанија во споредба со жолто злато. На пример, белегзија, бело злато, кое се користи како главна метална рамка не е под влијание дури и со чести контакти со вода. Патем, токму поради оваа легура нараквици изгледа особено добри, бидејќи металот има одлична пластичност и е идеален за обликување скапи природен камен, потенцирајќи ја нивната сјај и сјај.

Постои мислење дека бело злато е поблагородно од неговиот жолт колега. Потребно е да се разбере дека благородноста на метал не е определена од нејзината боја, туку од нејзината дефект. Колку е повисока, толку повеќе злато е во легура. Затоа, белата и жолто злато еден примерок нема смисла. Со "занемарливи" се подразбираат легури на злато, во кои покрај овој метал нема други драгоцени. На пример, како лигатура, се користи само никел. Благородното бело злато ја исклучува можноста за алергии. Таквото злато е најскапо, има беспрекорни карактеристики и луксузен изглед.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Кој е највисок тест за злато?Кој е највисок тест за злато?
Златни производи: 585 тестовиЗлатни производи: 585 тестови
Што е виолетово злато?Што е виолетово злато?
Жолто злато е ненадмината класикаЖолто злато е ненадмината класика
750 Примерок од злато - што е тоа? Колку златото чини 750?750 Примерок од злато - што е тоа? Колку златото чини 750?
Како златото изгледа како 750?Како златото изгледа како 750?
Медицинско злато: што е тоа?Медицинско злато: што е тоа?
Густина на злато: одредување на мостра базирана на густинаГустина на злато: одредување на мостра базирана на густина
Највредните видови златоНајвредните видови злато
СреброСребро
» » Бело злато