obrechye.ru

Скроб - што е тоа? Видови и примена на производот

А бел безвкусен прав кој емитира скрип за време на компресија е скроб. Што Што е скроб?ова е она што нејзините функции во човечкото тело се, ние ќе разгледаме подетално во оваа статија. Со наведениот производ доста често се среќаваме со кулинарски и козметички рецепти, па затоа е тешко да се прецени нејзините својства. Според неговото потекло, скроб е поделен на неколку видови: најчестиот - компир, потоа - пченица, ориз и сагоре. И таму е пченкарен скроб - светлина, давајќи каллив раствор (затоа се користи за подготовка на млеко желе) а најретко се користи тапиока. Сите овие видови се важни во синџирот на варење, бидејќи тие се главниот снабдувач на јаглехидрати, кои, пак, се претвораат во енергија.

Скроб: што е тоа?

Во својата хемикалија составот на скроб се однесува на јаглени хидрати. Ова е природен полимер, кој главно се состои од остатоци од cc-D-anhydroglucose. Скробните зрна се поделени во два вида: амилопектини и амилози. Поради овој состав, скроб е посебен за да стане слатка или да се создадат еластични филмови при контакт со топла вода. Скроб, произведен од нивните различни суровини, има различни големини на зрна, структура и јачина на молекуларни врски, и покрај идентичниот изглед. Најразлични се компирот и житните скроб.

Компир скроб: што е тоа? како да се направи скроб

Како што веќе рековме, компир скроб најчесто во готвењето и козметологијата. Покрај тоа, тој е сосема во побарувачката и во фармакологија, како основа за масти, таблети, прашоци и други препарати. Овој производ се добива од самите клубени. Таа е богата со диетални влакна, јаглехидрати, протеини, фосфор, калциум и витамин ПП група. Поради својата astringent, обвивна успокоителен својства, се смета за прав успешно се користи за лекување на дигестивниот тракт: тоа обвива ѕидовите на желудникот, отстранување на воспалението и намалување на негативното влијание на дрога. Како и за надворешна употреба, на скроб се користи за намалување на болка и чешање со изгореници, заболувања на кожата и дерматитис. Мошне често делува како една од компонентите на терапевтските и превентивните маски за лице и коса. Кога внатрешен прием скроб забележани намалување на холестеролот и крвниот притисок стабилизација и желеа врз основа на тоа се главно јадење на диетална храна.

Житни скроб: што е тоа?

На второ место по компирот (според содржината на скроб) се житни култури. Најчести се пченицата, оризот и пченката. Другите скромен храна се повеќе подложни на временските услови, така што тие растат на места со одредена клима. Меѓу нив, можете да ги именувате јачмен, `рж, овес, леќа, сорго и просо.

Како да направите скроб во домот

пченкарен скробИ покрај ниската цена и постојаната достапност на наведениот производ на полиците, некои луѓе претпочитаат сами да го готват скроб. За да го направите ова, ќе бидат потребни клубени од компир, по можност сорти што созреваат доцна (тие имаат повисока содржина на оваа супстанција). Компирот треба да биде целосно исплакнат и отстранет од оштетувањето на кутикулите и очите. Тогаш суровината се пресекува во ленти и се премачкува во блендер, соковник или на ситен ренде. Ставање во сито 3-4 слоеви на cheesecloth, филтер како резултат на редок цемент низ него, а остатокот се мијат со малку вода во текот на истиот јадења. По 2-3 часа, водата, заедно со честичките што лебдеа, мора да се исцедат, заменувајќи ја новата. Важно е да не се "наруши" белиот талог на дното. Повторете ја замена на вода што ви треба во текот на денот на секои 2-3 часа. Колку е честа процедурата, појасниот и подобар скроб ќе биде. Се суши прашокот на пепелниците, шири тенок слој. Важно е да не се дозволуваат нацрти или ветер, во спротивно сушениот дел може да се расфрла. Подготвен прашок се препорачува за чување во стакло, цврсто затворени садови.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Карактеристики, корисни својства и хемиски состав на скробКарактеристики, корисни својства и хемиски состав на скроб
Мономер од скроб е она што соединението?Мономер од скроб е она што соединението?
Кои се модифицираните скробови и дали треба да се плашат?Кои се модифицираните скробови и дали треба да се плашат?
Што е скроб и во која храна е содржана?Што е скроб и во која храна е содржана?
Кои производи содржат скроб и дали треба да се отфрлатКои производи содржат скроб и дали треба да се отфрлат
Скроб: добар и лош. Корисни својства на пченка и компир скробСкроб: добар и лош. Корисни својства на пченка и компир скроб
За време на расцепувањето на скроб, голем број на корисни јагленохидратиЗа време на расцепувањето на скроб, голем број на корисни јагленохидрати
Скроб: формула, својства и многу повеќеСкроб: формула, својства и многу повеќе
Примена на скроб во секојдневниот животПримена на скроб во секојдневниот живот
Мали од скроб - сагоМали од скроб - саго
» » Скроб - што е тоа? Видови и примена на производот