obrechye.ru

Кои се модифицираните скробови и дали треба да се плашат?

модифицирани скроб

Модерни жител метропола, и било кој град, речиси недостапни храна која не содржи никакви стабилизатори, згуснувачи, конзерванси, и други компоненти, некако подобри различни својства на храната: на рокот на траење, конзистентност, боја, изглед, итн ... Сепак, многу граѓани, загрижени за квалитетот и природноста на составот, често се сомневаат во таквите адитиви. Некои букви "Е" на етикетата и не паника. Затоа, откако слушнале дека производот содржи модифицирани скроб, таков купувач веднаш ќе го промени својот ум за купување. Тоа не е изненадувачки, бидејќи на генетски модифицирани производи се уште не се целосно разбрани, и не се знае каков ефект може да има на телото.

Но, каде е ГМО? Впрочем, ваквиот зеленчук и овошје се одгледуваат веќе со променет хромозомски состав (со користење на методи генетски инженеринг). Факт е дека модифицираните скроб не се поврзани со трансформациите на нивото на ген. Тие се добиени од природни компир или пченкарен скроб од страна на разни методи за хемиски и биохемиски и физички обработка и мешани веќе готовиот производ. Како резултат на овие процеси, подобрување на нивните својства - скроб станува снег бела боја, таа се менува нивната доследност, вискозноста се намалува или се зголемува, се зголемува на температурни варијации отпор, станува возможно да се постојано се замрзнат и одмрзнат производи без да се губи изгледот и вкусот, итн Така,.. модификации се веќе направени во фаза на готови суровини и овозможуваат подобрување на карактеристиките на оригиналот - апсолутно природен производ.

Значи, дали е модифициран скроб штетен за човечкото тело? Или производи со таква компонента во составот може да се консумираат без страв за нечие здравје? За денес во нашата земја е дозволено да се користи модифициран скроб од повеќе од 20 видови. Тие се сосема безопасни и широко се користи во производството на производи како што се сосови (кечап и мајонез, павлака, итн), млечни производи (во Vol. Х. Сладолед), разни колачи, концентрирани супи, месни производи, пекарски производи, па дури и бебешка храна.

модифициран скроб e1422

Да ги набројуваме некои од најчестите кратенки според кои модифицираниот скроб е:

  • E1422 - го зголемува рокот на траење на ниски температури, е отпорен на повеќе смрзнување / одмрзнување (често вклучени во конзервираното овошје и зеленчук);
  • E1442 - се користи за стабилизирање на вискозитетот (се најде во јогурт, пудинг и др. Десерти за млечни производи);
  • E1414 - се користи главно како згуснувач, отпорен на температурни промени (додаден во мајонез, кечап и други сосови);
  • E1450 - се додава како емулгатор и стабилизатор, се користи во производството на широк спектар производи (од кондиторски производи и сирења до сода).

дали модифициран скроб е штетен

Во принцип, има многу повеќе. Тоа се следниве адитиви: Е1400-Е1413, Е1420-Е1423, E1440 / 42/43/50/51. Ако видите некое од горенаведените кратенки во производот, не се плашете - тоа се модифицирани скробови, но не и ГМО. Тие се направени од природни состојки и не се способни да му наштетат на здравјето, особено во мали количини.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Карактеристики, корисни својства и хемиски состав на скробКарактеристики, корисни својства и хемиски состав на скроб
Адитиви "Е", штетни и безбедниАдитиви "Е", штетни и безбедни
ГМО: препис и опасностГМО: препис и опасност
Што е скроб и во која храна е содржана?Што е скроб и во која храна е содржана?
Од кои ракови од крак се направениОд кои ракови од крак се направени
Кои производи содржат скроб и дали треба да се отфрлатКои производи содржат скроб и дали треба да се отфрлат
Што и како да се користи крем за зеленчукШто и како да се користи крем за зеленчук
Изборот на вистинската храна за мачка е гаранција за здравјето на миленичето.Изборот на вистинската храна за мачка е гаранција за здравјето на миленичето.
Белевски бел слез: асортиман, критика и композицијаБелевски бел слез: асортиман, критика и композиција
Прехранбен додаток E1442 - што е тоа? Нејзиното влијание врз телотоПрехранбен додаток E1442 - што е тоа? Нејзиното влијание врз телото
» » Кои се модифицираните скробови и дали треба да се плашат?