obrechye.ru

Колку капки по мл: броење правила

Обично прашањето за тоа колку капки во 1 ml се појавуваат кај оние кои биле препишани да земаат одреден лек во милилитри, додека во пакувањето не постои соодветен диспензерот. Но, за различни решенија, количината на капки може да варира, тоа ќе зависи од составот на течноста, неговата густина, од површинска напнатост, дејствуваат надворешни сили и дијаметарот на цевката од која капе. Затоа, невозможно е недвосмислено да се каже колку капки во мл.

Колку капки во 1 mlДури и во времето на Советскиот Сојуз, беше креирана табела во која беше индициран бројот на капки за разни течности, вклучувајќи и лековити раствори. Значи, ако во 1 ml дестилирана вода само 20 капки, а потоа на истиот волумен инфузии Artemisia - 56, и медицински етер - 87. Една капка на обичните вода - околу 0,03-0,05 ml, содржат алкохол раствор - 0.02 mL.

Ако заврши со дрога не е мерење чаша или dropper со наведување на бројот на ml на купените лекови кои не се наведени податоците и инструкциите на лекот, тогаш тоа е најдобро да се измери на потребниот износ на конвенционален шприц. Кога се сака да се измери повеќе од 1 ml може да се користи конвенционалните 2- или 5-cc шприц и да се измери помал обем или потребата точно да се утврди колку капки во 1 ml подобро да се земе инсулин шприц, чиј обем е 1 ml, со јасни децимални поделби .

Колку капки во млАко треба да се пие одредена сума на капки, и завршување на дрога не капе фармацевт или пипета, можете едноставно да напишете во инсулин шприц 1 ml, и да се измери колку капки по 1 ml. Врз основа на податоците, веќе може да се дознае колку ќе треба да го бирате десетини ml шприц за да се добие точниот износ на капки. На пример, треба да земете 15 капки од одреден лек. Со внесување инсулин шприц без игли 1 ml, внимателно откопувајте ја неговата содржина, сметајќи го бројот на капки. Да речеме дека добиваш 50 капки за оваа количина на лекови. Со составување на едноставна пропорција:

50 капки - 1 ml;

15 капки - x ml,

Добиваме 15k * 1ml / 50k = 0.3ml. Тоа значи да се добие 15 капки, треба да го бирате во шприц со 0,3 ml раствор, но пред првиот земање подобро бројат одделно, како што се капки обем ќе се бира. Можеби сте биле погрешни во пресметувањето колку капки во 1 ml. Овој метод на пресметка е погодна за сите видови на течности, што може да се користи за мерење на било кој број на капки, без оглед на тоа колку од нив ќе се вклопат во еден милилитар. Овој метод е многу удобен, во близина на лекови што не треба да се смета капки повторно, едноставно внесете го саканиот износ во шприцот и го пијат.

Колку во 1 гр млИсто така е доволно погодно да им се даде на малите деца на ист начин: тие подобро вметнуваат шприц директно во устата, насочување на протокот на течност не во грлото, туку зад образ. Значи детето не може да го плука лекот и нема да задуши. Доколку дозата на лекот е повеќе од 5 ml, тогаш е полесно да се користи шприц наместо прибор за јадење за нејзина употреба. Значи, во типична лажичка се става 5 мл течност, а во трпезаријата - 15.

Ако ви треба превод, колку во 1 гр. ml, вреди да се земе предвид дека тежината ќе зависи од густината на супстанцијата. Значи, 1 грам вода одговара на еден милилитар, но 1 ml алкохол е 0,88 грама.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Чудесната protorgolovye капки. Упатство за деца и возрасниЧудесната protorgolovye капки. Упатство за деца и возрасни
Кога да се земе `Зодак` (капки): инструкции за деца и возрасни кои страдаат од…Кога да се земе `Зодак` (капки): инструкции за деца и возрасни кои страдаат од…
Лекови `Candybiotic` - уво капки од отитисЛекови `Candybiotic` - уво капки од отитис
Лекови `Стоматолошки капки`: инструкции, употреба и контраиндикацииЛекови `Стоматолошки капки`: инструкции, употреба и контраиндикации
Левомицетински лек (капки за очи): инструкции за употреба, индикации и контраиндикацииЛевомицетински лек (капки за очи): инструкции за употреба, индикации и контраиндикации
Капки во носот за бебето - кои треба да изберат?Капки во носот за бебето - кои треба да изберат?
Колку капки во лажичка: вода, масло или друга течност?Колку капки во лажичка: вода, масло или друга течност?
Медицински производ `Фенистил` (капки за деца). Инструкции за употребаМедицински производ `Фенистил` (капки за деца). Инструкции за употреба
Средства на "Отолик" (капки за очи). ИнструкцииСредства на "Отолик" (капки за очи). Инструкции
На дрога `Tevodex` (капки): инструкции, ценаНа дрога `Tevodex` (капки): инструкции, цена
» » Колку капки по мл: броење правила