obrechye.ru

Како да се направи фустан шема? Чекор-по-чекор инструкција

Процесот на избор на фустан обично носи многу позитивни емоции поврзани со претстојниот триумф. Дури и ако една девојка секојдневно купува фустан за себе, таа се уште ја предвидува реакцијата на другите. Затоа доаѓа страв. Дали добро седи? Дали овој стил е соодветен? И одеднаш некој ќе дојде во истиот?

Или друга ситуација: девојката веќе излезе со фустан што сака. Специфични, со детали, трим, на одреден материјал. И, откако дојде до продавница, или не наоѓа дури блиску до она што го сака, или таа не може да си го дозволи тоа. Или можеби девојчето има нестандардна фигура, а фустаните седат добро само откако ќе се вклопат во студиото. Како резултат на тоа, трошокот е двојно зголемен.

Што треба да сториме во овие случаи? Иссечете ја! И ако не постои можност неколку пати да го посети студиото за шиење, а цената на таквите фустани често да биде двојно повисока од цената на продавница? Потоа уште шие, само од себе. Ова осигурува дека, прво, фустан ќе биде ексклузивен, второ, токму онака како што сака, и трето, добро е да се седне на некој слика, како пораби не е на Манекен, а на одредено лице, но и фитинг може да се направи колку што е потребно.

И ако нема вештини за сечење и шиење? Во ова нема ништо да се грижите. Главната работа е правилно да се "постават темелите" за идниот фустан - да се дизајнира шема. Можете да ги користите обрасци од Интернет или списанија, но потоа ќе се шие "на атарот" повторно. И можете да направите модел на самиот фустан според индивидуалните параметри и за одредена фигура.

Алатки

Значи, кога се оставаат задните прашања и несигурности, можете да почнете да работите. Прво треба да ги подготвите алатките:

 • Парче хартија. Треба да биде доволно голем за целосно да влезе во моделот. Тоа може да биде Whatman, позадина или постер. Бидејќи за почетниците да се направи модел на фустани на обична хартија е проблематично, подобро е да се земе милиметарска хартија од посакуваниот формат.
 • Бележник. Удобно е да ги запишете сите параметри што ви се потребни за да се изгради шема. Можете да ги запишете на парче хартија, но многу е полесно да го изгубите. Покрај тоа, овие пресметки подоцна може да се користат подоцна, за да се изгради различен модел.
 • Молив. Подобро е да се земе средно вкочанетост така што линијата е лесна за цртање, но таа не се размачка.
 • Бришач.
 • Владетел - 2 парчиња. Една - толку подолго, толку подобро. Вториот е краток, околу 20-30 см. Со негова помош извлечете кратки линии, како што се прицврстува, дланки и други мали делови.
 • Сенметриска лента. Потребни за мерење.
 • Работна површина. Можете да направите фустан шема на маса, или на било која друга рамна површина, дури и на подот.

Исто така можете да користите крива за да изградите свиоци (на пример, вратот), дебеломер, владетел за права (за спроведување на паралелни права линии), триаголен владетел. Но, без нив можете да направите модел на облекување.

Важно! Пред да започнете со работа, потребно е да ги проверите сите употребени владетели и мерните ленти за идентитетот на еден сантиметар.

Земаме мерења

Како да направите фустан за вашата фигура? Како што вели Коко Шанел:

А добро сече облека оди на секоја жена!

Многу е важно целосно да се опуштите телото пред да ги преземете мерењата. Дури и ако параметри се далеку од идеалот 90 * 60 * 90, ние мора да се запамети дека стомакот или подготвени премногу цврсто се протегала на мерењето на лента ќе ги задоволи речиси саканиот личности само сега, но во основата на иднината пропаст фустан.

Основни параметри

Значи, за дизајнирање на моделот ви се потребни следните параметри:

 1. ОТ - обем на половината, мерена во најтесниот дел од телото.
 2. OB - дебелина на колковите, измерена од најистакнатите делови на задникот. Ако фигурата е од нестандардна форма, може да земете дополнителни параметри1, За2 и така натаму.
 3. OG-градите дебелина, мерена од страна на испакнатите врвови на градите.
 4. OnG - дебелина над градите.
 5. БЗР - вратоврска дебелина.
 6. ОПП - дебелина на граната.
 7. RG е растојанието помеѓу врвовите на градите.
 8. SH - висина на градите. Измерен од рамото (рамото) на врвот на градите.
 9. БТ - висина на половината, 2 вредности. Измерен од рамениот слој до половината пред и назад.
 10. WB е растојанието помеѓу линијата по која се мерат половината и колковите. Ако има неколку параметри на ОВ, на секој ОВ ќе му треба своја СБ.
 11. ЦИ - должината на идниот фустан.
 12. DP - должината на рамениот слој.
 13. ОП - дебелина на раката. За фустани со ракави.
 14. OZ - обем на рачниот зглоб.
  Краток фустан на годината

Повеќе опции

Бидејќи е невозможно да се направи шаблон за облекување без дополнителни пресметки, ќе бидат потребни и следните параметри:

 1. ШС - ширина на седиште = 0,125 * ОТ +5,5.
 2. SHG - ширина на градите = 0,25 * OG - 4.
 3. ШП - ширина на оклопот = 0,125 * ОГ -1,5.
 4. GP - длабочина на оклопот = 0,5 * OP + 0,5 cm = 0,1 * OG + 10,5.
 5. VT е вкупната големина на стрела.
 6. ПБ - зависност од колк = (OB - OT) / 4.

Со цел подоцна да можат да шијат фустани со различни стилови, прво мора да направите модел на основата на фустанот (класичен случај).

Облечен основен фустан

Значи, како да се направи фустан модел за почетници. Чекор-по-чекор инструкција. Прво треба да се изгради работна мрежа.

 1. На рамна површина, поставете ја хартијата. Доколку е потребно, поправете ги рабовите.
 2. Нацртајте правоаголник со страни на CI (надолу) и frac12 - OG + 1.5. Бидејќи дел од моделот ќе се наоѓа над основниот правоаголник, неопходно е да се повлече од горе најмалку 5 сантиметри.
 3. Паралелно со горната страна на правоаголникот, нацртајте линија на висина frac12- OPP + 0.5.
 4. Резултирачкиот правоаголник е поделен на 3 дела: W = 1/8 OG + 5,5, W = 1/8 OG - 1 и W = frac14 - OG - 3.
 5. Од горната страна на главниот правоаголник, измерете го VT долж грбот и VT на потпирачот за грб + VB.
 6. Долгите страни на средниот правоаголник, кој се наоѓа на врвот на основата, се поделени на 4 еднакви делови (секој).
 7. Долниот половина од средниот правоаголник поделен на половина, повлече линија надолу.

Работната мрежа е подготвена.

Мрежен шаблон

Наслонот за грб

Како да направите шапка по чекор чекор прикажан на сликата

 1. Во горниот лев правоаголник, ставете 1/6 ИЛИ + 0,5 налево и 2 нагоре.
 2. Резултирачката точка е поврзана со почетната конкавна линија.
 3. На десната линија, измерете 1,5 см надолу.
 4. Направете права линија низ оваа и највисоката точка.
 5. Измерете на него сегмент од DP + 1.
 6. Поврзете ја најдалечната точка на овој сегмент со 2/4 странична страна и 3/4 с frac12- ShP.
 7. Комбинирајте ги добиените сегменти со мазна конкавна линија. За ова, подобро е да користите дефиниција.
  Грло и рамо на потпирачот за грб

Пред

Работиме со предниот дел на облеката:

 1. Од пресекот на десната линија на главниот правоаголник и БТ по должината на грбот, ставете го BT напред на предната страна.
 2. На добиената права линија, спуштете 1/6 ОШ + 1,5.
 3. Преку највисоката точка, нацртајте линија паралелна со главната линија.
 4. На оваа линија, измерете 1/6 ОШ + 0,5 налево.
 5. За да ги поврзете обележаните точки со мазна конкавна линија. Бидејќи ќе биде тешко да се направи модел на фустани за почетници со страничен жлеб, подобро е да се нацрта фустан со рамо.
  Пренос на грлото
 6. Од точка 1/6 ОШ + 0,5 марка налево 4, а од него до дното 1.
 7. Спроведете ја хипотенузата на овој правоаголен триаголник.
 8. На крајна линија на десниот правоаголник, означете го лево frac12- RG.
 9. Поврзете ја оваа точка со долниот агол на триаголникот.
 10. Резултирачкиот сегмент е поделен на половина.
 11. За да се измери од половина од овој сегмент налево на вредноста frac12- OG- frac12- OnG.
 12. Преку произлезената точка frac12-OG држете го зракот нагоре.
  Рамо навива
 13. Забележете ја должината на зракот еднаков на сегментот од frac12-RG до дното на триаголникот.
 14. Поврзете го врвот на сегментот со 1/4 десна страна на левиот правоаголник.
 15. На оваа линија, измерете лево од DP-4 и надолу 2 под агол од 90°.
 16. Нацртајте триаголник на хипотенуза.
  Пренос на рамо
 17. Поврзете го долниот агол на овој триаголник со 3/4 од левата страна на десниот правоаголник.
 18. Подели ја линијата на половина.
 19. Од средината на линијата, измерете лево 1 см.
 20. Поврзете ја долната теме на триаголникот, добиената точка и 2/4 од страничната линија, и поврзете 3/4 со 1/2 од ShI.
 21. Добијте ги добиените сегменти со мазна конкавна линија.
  оклоп

Гардеронски чешми

За да направите лажни пикадо на моделот на облекување, како што веќе беше споменато погоре, ќе треба да се пресмета frac12-OG - frac12-OT. Оваа разлика ќе биде отстранета на три места: 1/6 по грб и пред по должината на линијата frac12- ШП, преостанатиот дел (2/3 од вкупната стрела) е поделен на 3 дела, од кои едната е повлечена во стрела на предната полица, а останатите две се на задниот дел.

На пример, 1/2 OG - 1/2 RT = 9. Потоа, по должината на линијата frac12-SP ќе остави 9/3 = 3. Остатоци 9 - 3 = 6. Од предната страна ширината на стрелата ќе биде 6/3 * 1 = 2, на задната страна - 6/3 * 2 = 4.

 1. Од пресекот на VT по должината на грбот и 1/2 од ШП, измерете го десното и лево според 1/6 Vy.
 2. Поврзете ги точките со точка frac12-ShP на линија frac12- OPP + 0.5.
 3. Од крајната лева страна на главниот правоаголник на линијата БТ на грбот, измерете го десното 1/2 од отворот.
 4. На десно и лево од оваа точка, одложи (Vyt - 1/3 Vyt) / 3 * 4.
 5. Поминете низ точката frac12-AL линија до раскрсници на линии frac12-OPP + 0.5 и WB.
 6. На добиениот сегмент од врвот до дното, поставете 3.5, а од дното нагоре 2 см.
 7. Поврзете ги точките со краевите на сегментот (Vyt - 1/3 Vyt) / 3 * 2.
 8. Од крајната десна страна на главниот правоаголник на линијата BT на грб, измерете на левата 1/2 SHG.
 9. Од оваа точка, на десно и налево, одложи (Vyt - 1/3 Vyt) / 6.
 10. Поминете низ точката frac12-ShT линија до вкрстувања на линии frac12-OPP + 0.5 и WB.
 11. На добиениот сегмент надолу за да се измери 5.5.
 12. За да ја поврзете оваа точка со рабовите на сегментот (Vyt - 1/3 Vyt) / 3 и пресечната точка на линиите frac12-SHG и WB.
  Гардеронски чешми

Бедро линија

 1. Бидејќи е неопходно да се направи модел на фустан во некои случаи на фигура чија што ОГ е помала од OB, неопходно е да се пресмета (frac12-OB - frac12-OG) / 2.
 2. Одложи ја примени вредноста на десно и лево на пресекот на линиите frac12- ШП и ВБ.
 3. Поврзете ја десната точка на WB линијата со левата 1/6 точка и обратно, левата точка на линијата WB со десната точка 1/6 Ширина.

Конвексниот дел од потпирачот за грб на линијата WB е на половина од предниот дел на фустанот, па за погодност за понатамошна работа со моделот неопходно е да се заокружат главните линии и да се пренесат на празен лист хартија. Подобро е да се земе хартија за следење за ова.

Основата на моделот за облекување е подготвена.

Готови модел

Ракав

 1. Нацртајте правоаголник со страни OP + 4 лево и DR надолу.
 2. На линијата DR надолу белешка frac34-HCP или frac34- (frac12-OPP + 1). Вредностите ќе бидат исти.
 3. Линија ОП + 4 поделена на 4 еднакви делови. Почетната мрежа е подготвена.
 4. 1/2 од горната линија е поврзана со пресекот на DR со frac34- Hrp. Се испостави едностран триаголник.
 5. Поделете ја секоја страна од триаголникот за 4.
 6. Од дното до врвот на левата страна триаголник марка: 1/4 до 0,5 на 90 °, на 2/4 до 1/4 врвот линија 2 2 до 3/4 од под агол од 90 °.
 7. Поврзете се со помош на крива или со рака на точки со frac34- ГПр и 1/2 од горната страна на главниот правоаголник.
 8. Од врвот надолу на десната страна на триаголникот, означете: 1/4 до 1,5 на 90 °, 3/4 надолу 2 на 90 °.
 9. Поврзете ги овие точки со frac12- (OP + 4), frac34- ГПр и 2/4 од десната страна на триаголникот.
 10. На крајна линија на главниот правоаголник од линијата 1/4, поставете го лево 2 и нагоре 10. Ова е класичен пресек. Моделот на прав ракав е подготвен.
 11. Ако е потребен потесен, тогаш во долниот ред го центрирајте сегментот O3 + 4. Поврзете ги рабовите со пресечните точки на DR линиите и frac34- Hrp.
 12. Сечењето на стеснатата рака се наоѓа на frac14- (OZ + 4) од левиот раб.
  Модел на ракави

Фустани опции

Користење на таквите рамка модел, тоа е можно да се направи било која фустан: краток или долг, се разгореа, или монтирање, со долги ракави, кратки или не, секојдневно или празнично. Сè зависи само од имагинацијата и целта.

Облечена година

На пример, можете да направите модел на облекување за годината, и празничен и секојдневен. Овој вид фустан е едноставен за прилагодување. Но, изгледа многу импресивно. За секојдневни варијации, неопходно е да се шие семка од семенски ткива, еднаква на минимум 2 колковите за формирање на шатлот. Колку подолг ќе биде сегментот, толку е прекрасен долниот дел.

Најлесен начин да се шие фустани долго година, наречена "Фустан - сирена" или "риба опашка", се смета за сечење. За овој метод за да се стесни полите бази фустани пораби екстра парче, намалување на принципот на здолниште на сонцето-намалување или двојна сонцето, каде што половината дебелина е донесена полите.

Детски фустан

И како да се направи фустан модел за девојка? Всушност, тоа е уште полесно отколку за возрасни. Особеноста на детската анатомија, односно, отсуството на бујна градите, во голема мера го олеснува процесот на сечење. Вратот, рамената и задницата се нацртани како на задниот дел на фустан за возрасни. Предната полица е слична на грбот, но сантиметарот е поширок, а деколтето е пониско за еден и пол сантиметри. Пикадото може да се направи на задната страна или да се отстрани вишокот волумен во страничните рабови, ако има потреба од тоа.

Се облекуваат за кукла

Можете да направите фустан модел за кукла, врз основа на возрасните и детската шема. Таа мора да се запомни дека куклата е помалку флексибилност, има ограничени информации на рацете и на главата во процент поголем отколку кај луѓето. Затоа, стилот на облекување не треба да биде премногу тесен, сврзувачки елементи мора да бидат поставени така што облеката може да се отстрани без демонтирање на играчка. Исто така, обидете се да избегнете многу мали делови. За третман на вратот и armholes кукла, а понекогаш и детска облека, детали елече нарекуваат - отсечени од два дела пред и назад, стави лицето на едни со други, пред C пред и назад со грбот бод armhole, вратот болен детали, 2 дела , напред и назад, веќе со третирани рабови. Следно, фустанот е пораби како и секој друг.

се облекуваат за кукла

Фустаните отсекогаш биле важен дел од гардероба на секоја жена. Пред неколку децении, ниту една девојка која ја цени нејзината репутација, не можеше да си дозволи да се појави во општеството во панталони. Денес ситуацијата многу се смени. Фармерки и шорцеви долго време ги туркаа фустаните на полиците, сега дури и на официјални настани и социјални настани можете да ги видите жените во панталони. Сепак, не може да се каже дека фустаните престанале да носат. Тие останаа симбол на женственоста, неопходен дел од женската гардероба. Студирајќи како да направите фустан и да си го облечете фустанот, секогаш можете да бидете сигурни дека никој нема да го има истиот фустан.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Шиењето на сопствениот фустан не е тешкоШиењето на сопствениот фустан не е тешко
Како да се шие фустан од шифон: шема и мали триковиКако да се шие фустан од шифон: шема и мали трикови
Како да шиете фустан на подот со свои рацеКако да шиете фустан на подот со свои раце
Шифон фустан за полни жени. Модел карактеристикиШифон фустан за полни жени. Модел карактеристики
Што да се разгледа, ако одлучи да шие фустан од шифонШто да се разгледа, ако одлучи да шие фустан од шифон
Како да се шие едноставен фустан `лилјак `Како да се шие едноставен фустан `лилјак `
Облечи од Жакард: стилови, моделиОблечи од Жакард: стилови, модели
Облечи со низок појас: стил и материјалОблечи со низок појас: стил и материјал
Облечи со меко здолниште до коленото е одлична облека за романтични природиОблечи со меко здолниште до коленото е одлична облека за романтични природи
Каде да носат бел коктел фустанКаде да носат бел коктел фустан
» » Како да се направи фустан шема? Чекор-по-чекор инструкција