obrechye.ru

Монетите на СССР. Колку се ретки примероци?

Нумизматиката е формирана во античко време, кога трговците од целиот свет донесоа нови монети во нивните родни градови. Секоја од државите ги прошири своите граници, со што се зголемува колекции монети. Ако ги преземете советските времиња, тогаш ваквите активности како нумизматики беа широко распространети, бидејќи не беа издадени само главните монети, туку и јубилејни копии.

Колекција на монети на СССР

Колку се монетите на СССР и како можете да составите добра колекција? Ако сте испалени со таква желба, тогаш првото нешто што треба да проучите неколку материјали на оваа тема. Зошто е толку важно? Речиси секој трет продавач на ретка монета се обидува да го добие максималниот можен профит од неговата копија, па затоа нема намера да се однесува искрено. Секој ја зголемува цената, надевајќи се дека ќе фати новодојденец во ова прашање.

На интернет, можете да најдете многу различни маси на кои се дистрибуирани како ретки монети, и јубилеј. Во советската ера, околу 70 монети беа произведени од ефтин материјал, покрај тоа цената за секој од нив е прифатлива дури и за обичен колекционер. А сепак, колку чини кованите пари на СССР?

Колку монетите на СССР

Речиси секој од овие монети ќе чини од 150 до 300 рубли, со исклучок на редок примерок. Еден од најскапите трошоци околу 2500 руски рубли, ова е комеморативна монета од 5 рубли, која беше издадена за 70 години од револуцијата. Има оригинално име - машина за перење, бидејќи нејзината големина е речиси еквивалентна на хокеј дух. Ова е единствениот вид монета што беше издаден специјално за колектори. Но, дури и ова не може да влијае на нејзината вредност.

Во врска со обичните монети, многумина веќе престанале да ги собираат. Сето ова, бидејќи ретките листа вклучува скапи копии, кои не можат да си дозволат сите. И да остави празно место во својата колекција или да го наполни со различни фалсификати, не сите горат со желба. Затоа, пред да ја креира својата прва колекција, неопходно е не само да знаете колку вреди монетите на СССР, туку и да се разликуваат оригиналите од копии.

Монета од 1961 година

Ќе разговараме за многу вредна монета од 1961 година - 15 kopecks. Неговата дијагонала е 19,56 мм, дебелината на перка е ~ 1,2 мм, тежината е 2,5 грама. Монетата содржи легура на бакар и никел.

На една од нејзините страни е грб на СССР: срп и чекан. Ако погледнете внимателно, тогаш под грбот можете да видите ковано натпис - СССР.

На некои монети, можете да најдете печат на нане, но не и во овој случај. Копијата не може да биде лажна, бидејќи на многу стари монети од времето на СССР таков знак како нане веќе не се користи.

колку се монетите на СССР 1991 година

На спротивната страна е означена нејзината номинална вредност - сликата 15. Под него - натписот "копецки" и годината на пуштање во најнискиот дел.

Сега да видиме колку вреди советската монета од 1961 година. Неговата вредност е во просек 15 рубли, ако нема фабрички брак, во прифатлива состојба и без дефекти. Ова се смета за класичен случај. Трошокот може да се зголеми на 200 рубли само ако монетата е во совршена состојба и не е во оптек (UNC).

Монети од 1991 година

Во 1991 година, деноминациите на едно и две копчиња престанаа да се произведуваат. Најниската монета беше 10 kopecks. Друга промена е дополнителен натпис на долниот раб. Сега на секоја копија беше назначено местото каде што беше ковано.

Монети од 1961 година

Колку се монетите на СССР во 1991 година? Всушност, листата на вредни монети е доста импресивна, почнувајќи од 40 рубли и завршувајќи со повеќе од 40.000 за една копија. На пример, "1 kopeck" во 1991 година во добра состојба ќе ве чини не повеќе од 120 рубли, но ова ако беше ковано во Москва. Истата копија, само кована во Ленинград, ќе чини половина. Но, постојат и многу ретки примероци, каде што не постои натпис на нане. Таквите монети може да чинат повеќе од 1500 рубли, иако биле произведени во Москва и Ленинград.

Една од најретките и најскапите монети е "2 kopecks" од 1991 година. Таквата копија ќе чини повеќе од 10 илјади рубли. Монетите ја добиле својата вредност поради човечки фактор: некој го измешал материјалот, поради тоа што "2 kopecks" биле ковани на материјал од 10 денари.

Монети од 1946 година

Во 1946 година, Ленинградската нане издаде голем број монети од различни деноминации. На изглед, тие одговараат на старите модели, кои беа произведени во 1935 година. Од 1947 година, нане почна да експериментира на нови монети, што резултира со појава на 16 ленти на рацете. Колку чини советската монета од 1946 година?

Монета со номинална вредност на "1 kopeck" ќе чини купувачи не повеќе од 50 рубли. Тоа беше објавен во големи количини, неговата вредност само со одлична состојба може да достигне 50 рубли.

Година на издавање 1946 година

Монета, издадена во 1946 година со номинална вредност од "3 kopecks", има неколку варијанти и една специјална серија на монети.

Некои од најпопуларните модели имаат "1.1" и "1.2" марки од една страна. Најмалиот примерок има 16 ленти на грбот. Вкупно, околу десетина такви монети беа направени, така што цената за едно парче е до 40.000 рубли.

Ние сортиравме со вас само неколку популарни монети од советскиот период. Ако одлучите да соберете колекција на скапи примероци, тогаш треба да ги проучувате речиси сите нив. Од исклучително значење е точно да се знае колку монетите на СССР се со различна година на пуштање. Стекнатото знаење ќе заштеди пари.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Монетите на Украина се јубилејни. Историја, сорти и трошоциМонетите на Украина се јубилејни. Историја, сорти и трошоци
Интересот на нумизматистите: вредноста на монетите на СССРИнтересот на нумизматистите: вредноста на монетите на СССР
Ретки монети на Русија во историјата на нумизматикатаРетки монети на Русија во историјата на нумизматиката
Нумизматика, или како да се соберат вредни монетиНумизматика, или како да се соберат вредни монети
Дознајте кои пари се вреднуваатДознајте кои пари се вреднуваат
Скапи модерни монети на Русија: каква е нивната вредност?Скапи модерни монети на Русија: каква е нивната вредност?
Современи вредни монети на Русија: ретки и јубилејни примероциСовремени вредни монети на Русија: ретки и јубилејни примероци
Монетите од која година се вреднуваат денес од колекториМонетите од која година се вреднуваат денес од колектори
Најскапата комеморативна монета е "10 рубли". Колку монети се јубилеј "10…Најскапата комеморативна монета е "10 рубли". Колку монети се јубилеј "10…
Колективна монета. Колективни рубли. Колективни монети на РусијаКолективна монета. Колективни рубли. Колективни монети на Русија
» » Монетите на СССР. Колку се ретки примероци?