obrechye.ru

Како да направите прозрачна течност дома?

Оригиналноста е секогаш добредојдена! На секоја прослава можете да ги изненадите вашите познаници или ве молам децата со таканаречената прозрачна течност. Но, во исто време, не треба да купувате производ во продавницата, бидејќи можете сами да направите прозрачна течност дома, што ќе изгледа уште поимпресивно. И ќе предизвика многу позитивни емоции.

како да се направи блескав течностЗначи, ако одлучите сами да направите проѕирна течност, првично треба да се грижите за вашата безбедност и за безбедноста на вашите гледачи. Бидејќи составот на идната мешавина вклучува разни состојки кои можат да предизвикаат изгореници, неопходно е да се стават гумени ракавици и да се покријат сите отворени делови на телото. За да се спречи опасното решение да дојде до гледачите, операциите на мешање треба да се изведуваат на значително растојание од нив.

Метод 1

Наједноставниот (но во исто време доста шарено) метод на производство блескав течност. Овој метод е исто така најприфатлив, бидејќи можете да направите прозрачна течност со вода, диетална сол, маса со оцет и хидроген пероксид. Во кабинетот за домаќинство и медицина, сигурно, сето тоа е таму. Значи, за да го добиете посакуваниот визуелен ефект, треба да ги измешате сите компоненти во сад кој може да биде цврсто затворен. Мешавината мора да се разбуди темелно. Тоа е сè! Можете да му се восхитувате!

Метод 2

Вториот метод ќе биде малку потежок во однос на потребните манипулации, но резултатот е вреден за напор. За да го добиете посакуваниот ефект ви требаат:прозрачна течност

- вода во волумен од 100 ml;

- луминол 3 грама;

- 80 ml хидроген пероксид;

- 10 ml раствор на натриум хидроксид;

- 3 g бакар сулфат;

- флуоресцентна боја (за вашиот вкус);

- стаклени контејнери.

Кога сите состојки се подготвени, ајде да погледнеме како да направите прозрачна течност, чекор по чекор:

  1. Прво, во стаклен сад е неопходно да се прелива вода, да се додаде луминол во него и да се чека негово распуштање.
  2. Ако кристалите (или дури и повеќето од нив) се раствораат, потоа додадете во садот хидроген пероксид.
  3. Следно, додадете бакар сулфат.
  4. И последниот е додаден каустична сода. После тоа, течноста веќе почнува да свети сино. Ако сакате да ја смените бојата, треба да се додаде флуоресцентна боја во садот.

Метод 3

Горенаведените методи не се единствените опции за одговарање на прашањето како да се направи прозрачна течност. За поинаков начин на креирање ќе ви требаат:

како да направите блескава течност дома- 20 ml конвенционален прашок за перење;

- 10 ml хидроген пероксид;

- 5 ml раствор на луминол (3%);

- манган;

- стаклен сад.

Целата процедура за создавање изгледа вака:

  1. Во стаклен сад неопходно е да се мешаат раствори од прав, водороден пероксид и луминол.
  2. Во резервоарот, додадете смачкан манган. Резултирачката течност ќе свети.
  3. Ако добиеното решение почнува да се меша, тогаш од садот ќе одат пена, која во мракот ќе изгледа како искра.

Метод 4

Последниот разгледуван начин како да се направи блескава течност дома ги вклучува следните компоненти:

- 0,15 грама луминол;

- 30 ml од препаратот "Димексид";

- 35 гр суво алкално;

- флуоресцентна боја;

- стаклени садови со капак.

За да ја добиете сета оваа прозрачна течност, потребно е:

  1. Во стаклен сад, измешајте луминилол, димексид и алкали.
  2. Ставете го капакот на садовите со растворот и тресете го. После тоа, течноста ќе се претвори со блескаво сино. За промена на бојата на течноста во садот, додадете боја. Ако осветленоста на течноста станува помала, тогаш потребно е да се отвори капакот за снабдување со кислород (по што интензитетот на сјајот повторно ќе се зголеми).

Сега можете безбедно да ги спроведете експериментите!

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Новикова течност е универзален агенс за лекувањеНовикова течност е универзален агенс за лекување
Научете како да направите меурчиња домаНаучете како да направите меурчиња дома
За љубителите на ноќната работа на компјутер: како да направите сјајна тастатура и не само!За љубителите на ноќната работа на компјутер: како да направите сјајна тастатура и не само!
Мирис Сливен домаМирис Сливен дома
И дали знаете како да направите осветлени врвки за врвка од импровизирани средства?И дали знаете како да направите осветлени врвки за врвка од импровизирани средства?
Бад течност: методи на подготовка и применаБад течност: методи на подготовка и примена
Избираме течност за системот за греењеИзбираме течност за системот за греење
Светлосна течност дома со свои рацеСветлосна течност дома со свои раце
Ние правиме сјајна вода домаНие правиме сјајна вода дома
Ако ултразвук се најде течност во предворјетоАко ултразвук се најде течност во предворјето
» » Како да направите прозрачна течност дома?