obrechye.ru

Ние плетиме шапка со игли за плетење: модели, фотографии, опис на работата

Секој сонува да изгледа убаво и стилски. Но, за да се постигне ова, неопходно е да се избере облека и додатоци, земајќи ги предвид особеностите на сопствениот изглед. На пример, почнувајќи од видот на фигурата или сенката на кожата и очите. И сè изгледа не е ништо, бидејќи знаејќи за сопствените заслуги и недостатоци, многу е лесно да се избере една или друга работа што ќе ја направи сликата идеална. Тоа е само ако такво нешто не е во асортиманот на продавницата, останува само да се избере од она што се нуди.

Иако не сите луѓе го прават тоа. Во светот нема ништо што човекот не можеше да го направи со свои раце. А облеката не е исклучок од ова правило. Облеката може да се прошири со рака или на машина за шиење, може да плетете или да го капнете. Сè зависи од параметрите и вештините. Во оваа статија, ние ќе обрнеме внимание на тоа како да плете шапка со игли за плетење.

Што е важно за новодојденец?

Ако нашиот читател е само учење на основите на плетење, тогаш, најверојатно, нема идеја каде да почне. Затоа, во сегашниот пасус, ќе објасниме во детали кои подготвителни чекори претходат на плетењето на шапките:

 1. Првиот чекор е да се одреди која сезона треба да се додаде.
 2. Потоа изберете соодветна нишка. Тоа е за зима е подобро да се земе оние кои се подебели и волнени, и за пролет - тенки и лесни.
 3. Потоа земи игли за плетење. Експертите советуваат водени од страна на дебелината на предиво. Ако сакате да се добие јасна шема "без дупки" треба да бидат избрани спиците на иста дебелина како на самиот крај. Ако се планира на парење или слободен човек, кои се стремат да плетам, многу зависност јамка, спиците може да биде во две или дури три пати поголема од дебелината на конецот.
 4. Следно, треба да го одредите моделот на капачето. На пример, на жените им се приближува со поживописни, кружни варијанти или оние што се состојат од карики или плетенки. Мажите, од друга страна, се помирни, туку на темни бои, засновани на едноставна гума. Ако плетиме детска шапка со игли за плетење - фантазијата нема граници, бидејќи во овој случај, можете да користите било која комбинација на бои и модели.
 5. Конечно, многу е важно да се пресмета точниот број на петелки за производот, кој ќе изгледа совршено на главата. Како да го направите ова, ќе разјасниме во следниот пасус.
плете капа

Како да се утврди колку петелки треба да се напише?

Ние го сфатиле моделот, низите, алатките и одлучиле каков тип на плетење ќе го плетеме. Тоа е само како да дознаете колку петелки се потребни за соодветно големина на производот? Всушност, тоа е многу едноставно. И понатаму нашиот читател може да биде убеден во тоа.

За да го одредите точниот број на петелки, мора:

 1. Бирајте десет игли за плетење.
 2. Да се ​​наслика избраниот образец десет реда.
 3. Потоа, со користење на сантиметар, измерете ја ширината на добиеното парче.
 4. Измерете ја ширината на главата.
 5. Поделете го поголем број со помалку.
 6. Како резултат на тоа, добиваме одредена бројка.
 7. Овој број се множи со десет.
 8. И го добиете бројот на петелки за идеален шалтер.

Решавајќи го ова прашање, продолжуваме кон следната фаза од инструкцијата "Како да плете шапка со игли за плетење за почетници".

врзан капа

Како да ги бирате петелките на краци?

Почетник кој штотуку почнува да ги учи основите на плетењето, може да биде тешко дури и да пишувате јамки. Затоа, ние едноставно не можеме да го игнорираме ова прашање.

За да внесете јамки, потребно е:

 1. Размојте мала "опашка" од замрзнувањето.
 2. Намали ја низата во јамката.
 3. Потоа треба да се стави на палецот и показалецот од левата рака.
 4. Сега во десната рака ги земаме двете краци.
 5. Ги ставаме под низата што се протега меѓу прстите.
 6. Ја фаќаме темата што лежи на палецот.
 7. Ние го повлекуваме резултатот на јамката онаа на показалецот.
 8. Како резултат на тоа, на краци има две петелки одеднаш.
 9. Потоа повторно, ја закачуваме низата од палецот.
 10. И ние се протега низ неа конецот од показалецот.
 11. Претходните два чекора го повторуваат потребниот број пати. До потреба за голем број на јамки на краци.

Почетниците може да го најдат овој процес премногу сложено, но овој впечаток е измамен. На крајот на краиштата, ако ја разбирате технологијата, навреме ќе се изврши автоматски. Затоа, само за случај, ние исто така ќе поднесеме чекор-по-чекор фото инструкции. Благодарение на неа, технологијата на "како да се плети со капа со игли за плетење за почетници" ќе биде целосно разбрана.

како да плете шапка

Што петелки и како да ги плете?

Пред да почнете да плетете оригинална шапка, треба да разберете како да направите различни петелки. Откако ќе ги наименувате со различни верзии, ќе биде можно да се "прикажат" многу цртежи.

Главните јамки се само два вида: перки и лицеви. За да го поврзете првото, треба да фрлите нитка од која се олабавуваат новите петелки, од предната страна на платното. Потоа закачете ја иглата за плетење во десната рака и повлечете ја новата преку него, како да ја "влечете" вистинската игла за плетење. Петелките за лице се плетени на ист начин. Со единствена разлика е тоа што главната нишка е зад говорот во левата рака.

И, исто така, почетниците треба да знаат дека првите и последните петелки во платно се нарекуваат раб. Првиот само треба да снимате - за пренос на говорот во десната рака. И ние ја шиеме последната јамка како погрешна.

Кога ќе завршиме со петелките, ја плетеме шапката со игли за плетење. За ова ние ги разбираме најубавите, оригинални и лесни во примероците за извршување.

шапка со игли за плетење

Гума обична

Оваа бројка се смета за најпопуларна, бидејќи производот направен во оваа технологија, плете многу брзо и лесно. Но, да не трчаме напред. Ние ќе објасниме дека во еластичниот опсег, задните и предните петелки се алтернативни. Најповолни се следните опции:

 • 1 x 1;
 • 1 x 2;
 • 2 x 2;
 • 3 x 3.

Сепак, не е доволно да се избере опција за гума за џвакање. Тоа е важно за правилно пресметување на бројот на јамки на моделот на платно погледна. На пример, ако одбраната читач за џвакање 1 x 2, вкупниот број на јамки повторува модел наречен медиум е три. Значи, конечниот број на јамки мора да биде составен од следниве математичка пресметка: бројот на јамки повеќе пати се множи со бројот добиени во текот на пресметките во вториот став од сегашниот член, плус две работ петелки.

Откако се занимававме со пресметките, цртањето и технологијата, ја плетеме шапката со игли за плетење.

Шах "шаблон

Следната опција е многу едноставна, ако нашиот читател го разбира принципот на парење за џвакање. Впрочем, може да се каже дека се базира на тоа. Но, нејзината главна тајна лежи во фактот дека бројот на наизменични петелки и редови е ист. На пример, "шаховскиот" модел се состои од серија од две перки и две фацијални петелки. Оттука, неопходно е да се врзе првиот ред на следниов начин:

 1. Отстранете ја првата јамка.
 2. Вториот и третиот плете, како лицето.
 3. Трето и четврто, како палто.
 4. Така, известувањето за моделот е две фацијални и две кожички петелки.
 5. Треба да се повтори до крај.
 6. Ако бројот на петелки се пресметува правилно, тогаш на крајот од серијата ќе има една "екстра" јамка.
 7. Треба да биде врзан како чанта.
 8. Вториот ред се совпаѓа со моделот. Kromochnaya се отстранува, а потоа следи низа предни и задни јамки. Вториот е лента.

Копчето, поврзано, според оваа инструкција, се покажува доста доста обемно и многу оригинално.

капа девојка

Модел "точечки"

Друг интересен цртеж се добива со следење на следната технологија:

 1. Бројот на јамки во групата е два. Оттука, вкупниот број на петелки по ред мора да биде задолжителен.
 2. Откако ги напишавме шарките, продолжуваме со извршувањето на шаблонот. За да го направите ова, отстранете ја првата јамка.
 3. Втората што ја шиеме, како и предната.
 4. Трето, како чипка.
 5. Потоа ги менуваме.
 6. Последната јамка, без оглед на моделот, се шиеме како чипка.
 7. Поминуваме во вториот ред.
 8. Ги отстрануваме работните јамки.
 9. И тогаш ние плете со цртање. Сепак, ние не го повторуваме, туку, напротив, го "збунуваме". Тоа е, каде што на лицето ние се врзување на веѓите и обратно.
 10. Во третиот ред, ги повторуваме дејствата опишани за првиот ред.

Според оваа технологија, ние плетеме детска шапка или возрасен човек. Образецот е погоден за двете опции. Сепак, тоа најдобро изгледа на женските претставници. Не е важно колку години имаат.

Образец вертикални "цртички"

Овој цртеж е многу оригинален, но тоа е многу лесно да го поврзете. Неопходно е само:

 1. Повторете ги чекорите опишани во чекорите 1-6 од претходната инструкција.
 2. Потоа одете во вториот ред.
 3. И ние шие шарки како што покажува цртежот.
 4. Потоа преминуваме во третиот ред.
 5. И во него ги менуваме малите и четките на местата на места.
 6. Во следниот ред повторно плеткаме, набљудувајќи ја моделот.
 7. Потоа повторно ги менуваме шарките.

Резултатот е необичен платно. Покрај тоа, задоволство е да се плети таков шапка за девојчиња или жени. По неколку реда, моделот излегува, како сама по себе.

Модел хоризонтални "цртички"

Следната фигура во оваа статија е исто така многу едноставна да се направи од себе. Впрочем, тоа е речиси исто како и претходната. Со единствена разлика е тоа што во него односот ќе биде еднаков на четири јамки. Тоа е, тоа се состои од две purlins и две лицето петелки.

Технологијата е како што следува:

 1. Првата јамка е отстранета, по што плеткаме еластична лента 2 x 2.
 2. Втората што ја шиеме како дамка.
 3. Поминуваме во вториот ред.
 4. Ние ја отстрануваме првата јамка.
 5. И тогаш почнуваме повторно да го "збуниме" моделот. Над лицето ткаат погрешно и обратно.

Плетете го капачето за плетење исто така многу едноставно. Готовиот производ сигурно ќе изгледа интересен.

женска шапка

Модел "дијамант"

Уште еден невообичаен цртеж се добива ако ги следите инструкциите опишани подолу. Повторувањето на моделот во овој случај е еднакво на четири јамки. Затоа, вкупниот број на јамки мора да се состои од повеќе од четири и две гранични петелки.

Така, плетењето шапка за девојка е многу едноставно. Вие само треба да ја разберете својата технологија:

 1. Првата јамка треба да се отстрани.
 2. Следно да се врзуваат како чипка.
 3. Потоа еден фронт.
 4. И зад неа има три purlins.
 5. Потоа повторно едно лице, а потоа три purl.
 6. Ако бројот на петелки се пресметува правилно, на крајот ќе има две влечени јамки.
 7. Во втората и следната серија, повторете ги чекорите 1-6.

Ако сакате да украсите со дијаманти, можете исто така да носите женска шапка - плете ја со игли за плетење според шемата претставена погоре.

Лейси шема број 1

Шаблоните опишани погоре се посоодветни за зимски или есенски шапки. Во пролетта, кога сè околу е толку светло и шарени, сакам да се украсувам со нешто ублажено и воздушно. Поради оваа причина, ние понатаму нудиме чипка обрасци на вниманието на читателот. Да почнеме со проучување на технологијата за наједноставен од нив. Извештај во овој случај е две јамки. Откако ќе го внесете, водени од овој индикатор, потребниот број на петелки. Продолжуваме да го одврзуваме шаблонот, врз основа на кој ја плетеме шапката со игли за плетење (со описот подолу):

 1. Ги отстрануваме работните јамки.
 2. Следните две се шиеме како едно лице.
 3. Потоа правиме крпче. Само собереш главната нишка на говорот во десната рака.
 4. Повторете ги чекорите 2-3 додека крајот на редот не остане со една јамка.
 5. Ние го испраќаме како чанта.
 6. Сите други редови на женски капи се плетени со ист плетечки игла.

Лейси шема број 2

Следниот модел е малку покомплициран. Но, сигурно ќе работи ако го следите дијаграмот прикажан на сликата подолу.

шема шема за капа

Како правилно да се "откине" капачето?

Многу новодојденци се соочуваат со тешкотии кога ги олабавуваат петелките, завршувајќи го врзувањето на капачето. Како резултат на тоа, во некои случаи, производот е мал, додека во други е премногу бодлив на врвот на главата. За да спречиме тоа да се случи, ние ќе објасниме подетално како правилно да ги намалите петелките:

 1. Ние самостојно ја одредуваме висината на главата и ја плетеме шапката со игли за плетење за жена, маж или дете, фокусирајќи се на било кој од моделите опишани погоре.
 2. Потоа, кога висина е доволно, тоа е, капа покрива ушите, а на врвот е мал круг со дијаметар од околу осум - десет сантиметри, ќе може да почне да се отстрани јамка.
 3. И можете да продолжите да плетете шема, но можете да продолжите со плетење на маската на лицето.
 4. Во првиот ред, првата јамка е отстранета, следните четири се врзани во шема, а потоа два заедно. Значи се движиме до крај. Последната јамка е погрешна.
 5. Во вториот ред и потоа последователно, треба да ја плетете шапката со игли за плетење, следејќи ја шаблонот.
 6. Во третиот ред се отстранува и првата јамка, следните три се плетени според моделот, по нив два заедно. Продолжуваме сé додека не остане една јамка.
 7. Во петтиот ред, ние ослабуваме една јамка на секои две.
 8. Во седмиот - преку еден.
 9. Во деветтиот и последователните - на секои две јамки, не сметајќи ги рабовите.
 10. Кога има уште 10 јамки, главната нишка е отсечена, се протегала низ нив и врзана.
 11. Потоа шијте го производот и декорирајте го со помпон.
како да се врзува шапка

Се надеваме дека оваа инструкција "Женски капи со игли за плетење - се плетеме" ќе му помогне на нашиот читател да се задоволи со нова работа.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Kotoshapka плетење: опис и шема на модерна шапкаKotoshapka плетење: опис и шема на модерна шапка
Снобс. Плетење игли плете топол стилски додатоциСнобс. Плетење игли плете топол стилски додатоци
Плетење пинети за новороденчиња со плете игли - едноставна везана додека чекате на бебетоПлетење пинети за новороденчиња со плете игли - едноставна везана додека чекате на бебето
Лесно плетење за новороденчиња: капчиња со игли за плетење и ракавициЛесно плетење за новороденчиња: капчиња со игли за плетење и ракавици
Гардероба за мала принцеза - рацете на мајка ми. Плетена капа за девојки (игли за плетење)Гардероба за мала принцеза - рацете на мајка ми. Плетена капа за девојки (игли за плетење)
Плетени пончо со игли за плетење: убаво, топло, стилскиПлетени пончо со игли за плетење: убаво, топло, стилски
Лекции од везани: како да се врзуваат шамија со игли за плетењеЛекции од везани: како да се врзуваат шамија со игли за плетење
Плетена шапка со игли за плетење. За девојката најоригиналните моделиПлетена шапка со игли за плетење. За девојката најоригиналните модели
Дали сакате да имате убав и стилски шал-јарем? Ќе научиме да плетеме со игли за плетење!Дали сакате да имате убав и стилски шал-јарем? Ќе научиме да плетеме со игли за плетење!
Како да плете шамија за себе и за твојот мажКако да плете шамија за себе и за твојот маж
» » Ние плетиме шапка со игли за плетење: модели, фотографии, опис на работата