obrechye.ru

Оригами тигар од модули или оригами формат 3д

Смешни занаети направени од хартија се познати насекаде. Но, само јапонските виткање обичен лист хартија да се создаде фигура од него, се зголеми на степенот на уметноста. Дури и зборот "оригами", кој го означува овој процес, стана име на домаќинството, кој во себе ја носи убавината и мистеријата на вистинската креативност. За Јапонците, комбинацијата на старите традиции и современите технологии е природен феномен, допирајќи ги сите аспекти на животот. Овој тренд, исто така, влијае врз моделирањето на хартија. Ако порано, тигарот направен во техника на оригами беше рамна и површна, а потоа користејќи го модуларниот метод за оригами, навистина станува како вистинска тродимензионална играчка. Веројатно, затоа модуларен оригами, шега наречена "3d оригами", и стана многу модерен тренд во создавањето на хартиени модели на животни и бајка карактери.

Модуларната оригами се разликува од вообичаените во тоа што доброто фигури се собираат од различни делови (модули), од кои секој е составен од посебен лист. Во суштина, модулите имаат триаголна форма, но не и неопходно. Сите делови се поврзани со методот на вметнување еден модул во друг и држење сила на триење. Создавањето оригами тигар од модули е комплицирано, макотрпно, но изненадувачки фасцинантно. За работа е пожелно да се користат модули од две бои: портокалова и црна боја. Потоа, тигарот станува посветлен и карактеристичен. Постојат многу интересни, а понекогаш и уникатни шеми и инструкции како да направите оригами тигар. Но често, користејќи ги, не е секогаш можно да се создаде прифатлив дизајн.

Најдобрата опција е прво да се разработат вештините за моделирање на повеќе едноставни видови модуларен оригами, а потоа почнуваат да прават нешто посериозно. Една едноставна содржина е шемата за преклопување на маската за глава во форма на тигар од хартија. Покрај фактот дека е само убава, оваа главина исто така може да се користи како дел од костимите на Нова Година. Сите делови (модули) во ова коло се поврзани во прстен. Еден модул ќе го претстави лицето на тигарот, а остатокот ќе биде потребен за да ја држат маската на главата.

Со цел да се свитка маска на оригами од тигарот од модулите, неопходно е да се направат три квадрати од листот големина на хартија А4 е портокалова. Покрај тоа, тие ќе треба уште еден квадрат со должина и ширина од 19 сантиметри. Пожелно е сите листови да се насликани само од една страна. Понатаму, секој од нивните три големи квадрати е преклопен на половина дијагонално, а горните и долните агли се свиткани до центарот на сликата, по што работното парче се превртува. Горниот дел од делот паѓа на централната хоризонтална, а долниот дел, напротив, се крева со повлекување на задниот триаголник нанадвор. Долниот агол е преклопен така што нејзиниот врв е во центарот на сликата. Слични акции се вршат со горниот агол. Сите три готови модули се поврзани во еден опсег. Муцката на оригами тигарот од модулите ќе биде средишниот дел.

Триаголник се формира од преостанатиот мал квадрат, а потоа се преклопува на половина. Латералните агли се наведнуваат кон средината, но за да не го достигнат. Остри агли се спуштаат - ова се уши. Правениот агол треба да биде свиткан така што линијата за превиткување поминува од едното уво до другото, а потоа работното парче се превртува. Главата е прикачена на средниот модул на маската. Очите, носот и лентите на главата се изведуваат со користење на техниката на апликација. Откако ќе ги поврзете сите детали во прстенот, маската на оригами тигар на модулите е подготвена.

Дури и создавањето на таков едноставен модел на оригами бара посебна концентрација и трпеливост, но во исто време овој вид креативност ја активира работата на двете хемисфери на мозокот, што е одлично средство за развој.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Оригами лале: шема за деца, мастер класаОригами лале: шема за деца, мастер класа
Карактеристики на оригами од триаголнициКарактеристики на оригами од триаголници
Традиционална јапонска уметност: оригами од триаголни модулиТрадиционална јапонска уметност: оригами од триаголни модули
Инсекти оригами. ПајакотИнсекти оригами. Пајакот
Како да направите хартија оригами - направете риба.Како да направите хартија оригами - направете риба.
Учење да се направат модуларни оригами лебедиУчење да се направат модуларни оригами лебеди
Прави со деца оригами лебедПрави со деца оригами лебед
Модуларна оригами: вазна за хартиени цветови.Модуларна оригами: вазна за хартиени цветови.
Основа на античка технологија: како да се направат модули за оригами.Основа на античка технологија: како да се направат модули за оригами.
Оригами тапан и други оригами занаетиОригами тапан и други оригами занаети
» » Оригами тигар од модули или оригами формат 3д