obrechye.ru

Општествени трошоци

Додека трошоци поврзани со купување на суровини и платите на работниците за производство на одреден производ, провизиите за продавачи, е сосема лесно да се однесуваат на трошоците за производство и ќе ви овозможи да се утврди враќање на продажбата, како трошоци, како што се изнајмување на канцелариски простор, се шири на различна стока е доста проблематична. овој вид на трошоци се познати како горе, и тие обично се одбиваат од вкупните приходи на компанијата пред да се смета на нето добивката.

Сепак, овој пристап не е целосно точен од гледна точка на модерниот менаџмент. На крајот на краиштата, може да се претпостави дека производот, кој според стандардните пресметки, ја носи најголемата добивка на компанијата, всушност, е најстариот непрофитабилен. Ако одлуката за политиката на производот на компанијата е донесена без да се земат предвид трошоците, резултатите, до изненадување на менаџерите, може да бидат доста непристојни.

Сепак, пред да дознаете како ова може да биде, треба да се утврди составот на надземни. Всушност, во голема мера зависи од природата на претпријатието, но сепак некои традиционални режиски трошоци сè уште може да се идентификуваат. Ова е, пред се, се што е поврзано со трошоците за управување, како што се канцелариска кирија, компјутерски набавки, плати на менаџерите итн. Покрај тоа, може да вклучува и носење на опремата за производство, трошокот за складирање на стока во складиште, осигурување итн. Како што веќе сте разбрале, општата логика е тоа дека надземни трошоци се трошоци кои не можат да се припишат директно на одреден производ, според класичните правила на сметководство.

Но, дали е навистина невозможно да се направи ова? Всушност, според најновите упатства во управувањето, рехабилитационите трошоци не се само можни, но исто така треба да се обидете да ги дистрибуирате различните производи од асортиманот на компанијата. Се е готово, невозможно е тоа да се направи неспоредливо, така што оваа форма на сметководство нема да работи за даночно известување, но за внатрешна употреба ќе биде многу ефикасна. Точно, ова ќе потрае малку работа.

Се што треба да направите е да се обидете да утврдите во кој дел вашите трошоци можат да се распределат меѓу различни стоки. Наједноставниот начин е да ги поделите сите трошоци според работното време што работниците што директно го произведуваат производот трошат за своето производство. Овој метод ви овозможува попрецизно да ја видите вистинската вредност на трошоците што ги презема претпријатието за да се произведе една единица на одреден производ, но резултатот е сè уште прилично неточен.

Ако сакате да видите веродостојни бројки, тогаш ќе треба да ги анализирате секој од видовите на трошоци за кој производ може да му се припишат. Да претпоставиме дека ова е трошокот поврзан со услугата на купувачи. Можете да го пресметате процентот за тоа кој купувач на производи се јавува во услугата, да го умножи процентот со вкупниот износ и да ги додаде добиените бројки на трошоците за секој производ. Ако станува збор за абење на опремата, тогаш може да се спроведе одвојување на главни трошоци според обемот на производство. Платата на пазарот може да се подели според фактот дека тие работат на промовирање на она што производи директно на пазарот.

Со сличен принцип, можете да ги дистрибуирате сите трошоци. Резултатот што го добивате сигурно ќе ве изненади. Доста често, аутсајдерите со висока цена се, всушност, најпрофитабилните стоки. Ја изградил стоковна политика на принципот на пренасочување на рефлексните трошоци, ќе бидете во можност да постигнете извонредни резултати.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Бруто добивка: формула и вредностБруто добивка: формула и вредност
Трошоците за производство на долг рок, нивната природа и влијанието врз профитотТрошоците за производство на долг рок, нивната природа и влијанието врз профитот
Како да ги следите трошоците за производствоКако да ги следите трошоците за производство
Бруто профитот е главниот економски индикаторБруто профитот е главниот економски индикатор
Бруто маргина: дефиниција и пресметкаБруто маргина: дефиниција и пресметка
Маргинален профитМаргинален профит
Одложени трошоциОдложени трошоци
Оперативни трошоци. Што е тоа?Оперативни трошоци. Што е тоа?
Сметководство за финансиски резултатиСметководство за финансиски резултати
Трошоци за производство и нивните видовиТрошоци за производство и нивните видови
» » Општествени трошоци