obrechye.ru

Парични или безготовински плаќања?

Пари има повеќе од долга историја. Првите примероци на готовина во форма на монети се појавиле пред повеќе од 2.5 илјади години на територијата на модерната Турција, во Лидијанската држава. Но, широка циркулација на монета беше примена околу 450 години п.н.е. во Персија, кога царот Дариј ги замени размена на стоки, меѓу нив, колку пари е обично се користи кожа, метални шипки, школки, животни и така натаму. Книжни пари потекнуваат речиси 800 години по откривањето на хартија, на крајот на првиот милениум п.н.е., во Кина (910 години), каде што доби голем тираж.

Денес, терминот "кеш" значи банкноти и ковани пари кои се во согласност со законодавството на издадени од страна на Банката на Русија. Централната банка на земјата има ексклузивно право да издаваат пари, фалсификувани пари се суди според Кривичниот законик.

Пари - пресметка значи пред се за лица (граѓани) не се вклучени во претприемничка активност, што е, за оние случаи, кога едно лице купува нешто и за мене ... Некои големи трансакции со готовина се предмет на контрола (на пример, ако физичко лице купи за себе хартии од вредност во вредност од повеќе од 600 илјади рубли и платени во готовина).

Еден значаен дел од работите што се вршат помеѓу претпријатија и организации (правни лица) или организации и граѓаните во остварувањето на претприемачките активности мора да се врши преку банкарски трансфер.

Во исто време, паричните и безналичните пари може да се користат за порамнување помеѓу правни и физички лица. Во овој случај, готовинските трансакции на претпријатие се спроведуваат во согласност со регулаторните документи што ги уредуваат готовински операции, вклучувајќи и безготовински плаќања при плаќање со банкарски картички, кога по читањето на информациите на картичката купувачот добива чек.

За разлика од прометот во готовина, безготовинското плаќање се врши само преку овластени кредитни организации преку регистрација налогот за плаќање, чекови, операции на наплата или акредитиви.

Паричните и безготовинските плаќања имаат свои предности и недостатоци. За недостатоци безготовински плаќања го носат фактот дека многу институции и институции во нашата земја не поддржуваат до пресметките банкарски картички со поединци. Тоа е, во повеќето мали малопродажни места, населението не може да купува стоки со жичен пренос. Бројот на измамнички трансакции направени со плаќања без готовински картички не се намалува од година во година. Нечесните келнери во ресторанот, на пример, можат да отпишат поголема сума на пари на картичката од онаа за која се извршени услугите. Банкомати често ставаат уреди за читање кои им овозможуваат на крадците да крадат парични средства со мапи.

Од друга страна, картичката ви овозможува да носите големи количини електронски белешки со вас. Ако е изгубена и навремено блокирање на пари за ништо не се случува на крајот, за разлика од изгубени или оштетени монети или банкноти - иако Банката на Русија и се размена на ислужени и оштетени книжни пари во одредени услови.

Руската реалност сугерира дека едно лице секогаш треба да има пари за мали плаќања. И подалеку од големите градови, толку е поголема потребата за готовина. Сепак, носи голема количина со не секогаш безбедно (и ова е голем недостаток на готовина), така што во прилог на монети и книжни пари е подобро да има банкарска картичка, која има широка мрежа на банкомати и експозитури, каде што секогаш може да се отстрани посакуваната сума.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Видови парични системиВидови парични системи
Кредитни пари, нивната историја и видовиКредитни пари, нивната историја и видови
Монетарниот систем на РусијаМонетарниот систем на Русија
Англиски пари: опис и сликаАнглиски пари: опис и слика
Што е пара? Историја на монетаШто е пара? Историја на монета
Пари: видови и суштинаПари: видови и суштина
Пари: суштина, видови, функцииПари: суштина, видови, функции
Монетарни единици на Кина: од банкноти од сребро до "црница"Монетарни единици на Кина: од банкноти од сребро до "црница"
Ретки пари на СССРРетки пари на СССР
10-Рубљачка монета на Русија10-Рубљачка монета на Русија
» » Парични или безготовински плаќања?