obrechye.ru

Уривање на деветкатна зграда во Москва. План за уривање на трошни станбени во Москва

Новата програма за реновирање на дотраените станови во Москва не се дискутира денес, освен дека е мрзлив. И оваа тема ревносно ги загрижува и оние московјани, на кои не им се заканува преселба. Не толку одамна, возбудата околу куќите, осудена "на колење", доби нова сила. Како што се испостави, во прилог на петкатни згради, исто така, се планира да се уништат девет приказна згради во Москва. Став на програмата за обновување на станбениот фонд во главниот град кај луѓето е далеку од двосмислена. Многумина го сметаат за одлична можност за подобрување на условите за домување, а некои сметаат дека тоа е многу валкани трикови.

уривање на деветкатна зграда во Москва

Претходна програма за реновирање

Решавање на прашањето за обновување на станбени на Москва започна во 1995 година. Програмата првично беше дизајнирана до 2010 година, но поради периодичното прекинување на работата за расклопување на стари куќи, рокот за негово завршување беше постојано одложен. Во рамките на претходната програма за реновирање, рушењето на деветкатните згради во Москва не беше планирано, бидејќи во тоа време скоро сите беа во задоволителна оперативна состојба.

Само во 2011 година темпото на расклопување на стара пет-приказна зграда се зголеми, а во 2015 година на градските власти да поднесе извештај за имплементација на планираните активности од страна на 90%. Патем, покрај Хрушчов, се изврши уривање на дотраените девет приказни во Москва. До крајот на 2016 година на 1.722 куќи, кои требаше да бидат елиминирани во првата фаза од програмата, потребно е да ја уништи сите 128. Пред 2018 останатите стари и трошни домување ќе бидат целосно укинати. Така, уривањето на девет приказни во Москва во 2017 година се однесува на завршната фаза од претходната програма за реновирање.

уривање на девет-приказна зграда во Москва 2015 година 2020 листа

Нова програма за реновирање на станбениот фонд во главниот град

Со текот на годините, секако дека е направено многу работа, но дури сега во Москва имаше многу стари куќи, животот на кој е истечен или е за да се стави крај. Прво, ова се однесува на куќите на неискажливи серии, кои беа изградени уште 100 години, па дури и пред 150 години. Ваквите згради не ги задоволуваат современите барања во однос на условите за удобно живеење на граѓаните, плус, многу од нив се во итна состојба. Во исто време, поради истата причина и планираните уривање на девет во Москва од 2015 до 2020 година Листата вклучува домови кои се во лоша состојба, поправка на која однесување е несоодветно и од економска гледна точка.

Новиот план предвидува уривање на сите стари градски станбени згради и изградба на ново модерно и удобно сместување на нивно место. Според првичните проценки, општо земено, програмата за реновирање ќе опфати околу 8.000 куќи, чија вкупна површина надминува 25 милиони квадратни метри. метри, и живее во нив повеќе од 1,6 милиони луѓе.

уривање на деветкатна зграда во Москва во 2017 година

Кои девет приказни ќе бидат уништени во Москва

Според развиениот план за расклопување на стариот панел и блок куќи, постои можност да се елиминираат не само петкатна станови, туку девет приказни. Сепак, во новата програма ги зема во предвид реновирање грешките од минатото, кога голем број од 9 па дури и 12-ката и високи згради се под укинати, иако тие се `уште се во нормална станбени статус.

Распоред на девет лебдат во Москва е наменета за следната деценија, за време на кој ќе се отстранат не повеќе од двесте илјади квадратни метри. метри куќи од овој тип. Градските власти се обрне внимание на фактот дека отстранувањето на станбени згради во висина од 9 ката е можно само во два случаи: прво, ако тие се наоѓаат во истата област со Хрушчов или други куќи во кои спаѓаат во рамките на програмата за реконструкција. Второ, уривање на девет Москва може да се направи, ако тие се во итен случај или стигам и нивните станари ќе бидат потребни за да се подобри нивните услови за живеење. Втората опција ќе се смета, а не како исклучок.

распоред на рушење на деветкатна зграда во Москва

Услови за спроведување на планот за реновирање

реновирање програма вклучува отстранување на куќи кои се изградени во периодот 1957-1968, како и станбени згради кои припаѓаат на првиот период на индустриската домување, сличен на Хрушчов на спецификации за дизајнот. Покрај тоа, постои делумна уривање на девет приказни во Москва.

Одлуките за учество или не учество во програмата за реновирање треба да ги преземат сопствениците на домувањето со гласање. Станбена зграда може да се сруши само ако најмалку 2/3 (67%) од станарите гласаат за оваа одлука. За да излезете од програмата, 1/3 (33%) од вкупниот број гласови и еден глас треба да бидат против.

што девет приказни згради се предмет на уривање во Москва

Со сличен принцип, уривање на девет Москва. Листа на за 2015-2020 беше формирана порано, но, според новата програма, ќе биде одобрена по конечната одлука на жителите на таквите куќи.

Закон за реновирање

Секој сопственик на стар стан, без оглед на нејзината состојба, покренува природно прашање за можните ризици и гаранции за добивање нови станови. Многу граѓани се плашат од преселби во друг регион, тие се плашат дека плоштадот на новиот стан ќе биде помал од претходниот или нејзината цена ќе биде пониска од цената на стариот.

за реновирање на станови закон беше усвоен во мај 2017 година Уривање девет Москва во близина на петкатна зграда, добивање во програмата ќе се врши во согласност со општите правила. Гаранциите на учесниците во програмата се фиксираат на законодавно ниво.

Основни гаранции предвидени со закон

Законот, исто така, наведува дека новото и старото домување мора да бидат еквивалентни. Ова значи дека бројот на соби во дадениот стан ќе биде ист како и во претходниот. Вкупната површина на новиот стан ќе се зголеми, а површината на дневните простории ќе биде слична или поголема од претходната.

Покрај тоа, се претпоставува дека пазарната вредност на нови станови ќе биде во просек од 35% повисока од цената на старите станови. Станбените простории, исто така, треба да добијат подобрена завршна обработка, но што точно ќе се претставува, во постојните прописи не е наведено.

уривање на трошни згради со девет приказни во Москва

Геореференцирање

Многу московјани се навикнати и ги сакаат оние области во кои живеат. Плус, голема улога игра од страна на локалната инфраструктура: детски градинки, училишта, болници, продавници, транспорт, итн преместување на друго место - тоа е многу непријатности поврзани со промената на образовните и здравствените установи, туристички пат до работа, итн ... .

За да се направи преселување што е можно покомфорно и безболно, законодавството предвидува издавање на нови станови во истата област каде што се наоѓа старата куќа. И ако постојат соодветни можности, дури и четвртина ќе остане иста.

Алтернативни опции

На законодавно ниво, се предвидува да се добијат не само еквивалентни станови, туку и паричен надоместок за стар стан. Најинтересен момент е тоа што нејзиното плаќање ќе биде направено дури и пред уривањето на куќата. Во случај сопственикот да одлучи да ја продаде својата недвижност, се прави задолжителна проценка за да се утврди вистинската просечна пазарна вредност во тоа време.

Оваа опција е погодна за семејства кои сакаат да разменат стан, да се преселат во друга област или да купат поевтино или скапо сместување.

Посебни привилегии ќе важат и за одредени категории граѓани. На пример, луѓето кои се на листа на чекање за да ги подобрат своите услови за живеење ќе добијат станови од поголема област. Во овој случај, и вкупниот снимки и бројот на соби може да се зголеми.

Во некои случаи, неколку станови се обезбедени за членови на исто семејство. За категориите на граѓани со ниски примања, како и за пензионерите и за самохрани лица, се разви посебна систем на бенефиции.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Политика за домување на градот МоскваПолитика за домување на градот Москва
Уривање на петкатни згради во Москва: адреси, планУривање на петкатни згради во Москва: адреси, план
Град Москва, Североисточен округ: ПрефектураГрад Москва, Североисточен округ: Префектура
Реновирање на Хрушчов: програмаРеновирање на Хрушчов: програма
Големи градежни компании во Москва: рејтинг. Најголемите градежни компании во МоскваГолеми градежни компании во Москва: рејтинг. Најголемите градежни компании во Москва
Зградата на владата во Москва: модерна и во изградбаЗградата на владата во Москва: модерна и во изградба
Брик Хрушчов: распоред, работен век. Ќе бидат урнати зградите од петкатна тули во Москва?Брик Хрушчов: распоред, работен век. Ќе бидат урнати зградите од петкатна тули во Москва?
Уривање на петкатни згради во Москва: план, распоред. Уривање на петкатни згради во 2015 годинаУривање на петкатни згради во Москва: план, распоред. Уривање на петкатни згради во 2015 година
Капитал поправка на станбени објекти во Москва. Ремонтна програмаКапитал поправка на станбени објекти во Москва. Ремонтна програма
Реновирање е што? Како е реновирањето на зградите, "Хрушчов", територии, бродови итн?Реновирање е што? Како е реновирањето на зградите, "Хрушчов", територии, бродови итн?
» » Уривање на деветкатна зграда во Москва. План за уривање на трошни станбени во Москва