obrechye.ru

Забен камен во мачка: причини, третман, превенција

Мислата за чување на животното дома кај многу луѓе предизвикува двојна сензација. Од една страна, ова се должи на огромната количина на позитивни емоции што миленичињата можат да ги донесат до нивните сопственици. Како по правило, едно лице ужива во фактот дека тој се грижи за некого. Особено кога се чувствува благодарност од животното. Таквото единство со светот на природата може да донесе многу радост на жителите на метрополата. Сепак, ова е поврзано со некои тешкотии. На пример, чување животни секогаш подразбира значителни финансиски трошоци: храна, третманот (ако е потребно), редовно задолжителни медицински процедури (чистење на телото од паразити, внатрешни и надворешни), стекнување на потребните прибор и играчки. Меѓу другото, ќе треба да донесете многу важни одлуки. На пример, што да изберете: природна храна за мачки или сува? Колку време трошите за нега на миленичиња? Дали одлуките донесени од него нема да му наштетат? Впрочем, здравјето и благосостојбата на ова животно сега ќе бидат во ваши раце. Затоа, едноставно е невозможно да се игнорираат потребните хигиенски процедури. Поради фактот што некои им дозволуваат таква негрижа, миленичињата добиваат голем број на непријатни здравствени проблеми. Еден од нив може да биде забен камен. Што е тоа? Дали е опасно за мачка? Како да се ослободите од тоа? Деталите ќе бидат разгледани подоцна во овој напис.

забен камен во мачка

Дали мачките ги чистат забите во природата?

Многу луѓе веруваат дека мачките кои живеат во слобода, до многу старост имаат одлични силни заби. Значи, на животните не им е потребна посебна грижа. Впрочем, во природата не им се нудат сува храна или специјална храна за стари мачки. Сепак, ова мислење е погрешно. Кај мачките кои не живеат со маж, забите не се расипуваат, но, можеби, дури и повеќе. Друг важен фактор кој често не се зема во предвид е животен век на животните што скитници. И како што знаете, тоа е многу мала. Ова значи дека значителен дел од нив едноставно не преживее до моментот кога болеста достигнува сериозна фаза на развој.

Затоа е неопходно да се запамети дека непцата и забите на мачките се предмет на исти болести како луѓето. Имено: често се дијагностицирани со гингивитис, стоматитис, кариес и други слични болести. Покрај тоа, некои раси на мачки, во зависност од наследството, како и други фактори уникатни за нив, имаат поголема склоност за одредени болести од претставници на други раси. Ова е важно за сијамски, британски, персиски и шкотски патишта, кои се со поголема веројатност да страдаат проблеми со непцата. И нивната причина, по правило, е забен камен - исклучително чест проблем кај животните што се чуваат дома.

Што е забен камен?

Што е оваа болест? Сè започнува со образование плакета - мали кристални честички кои се неверојатно тесни против мазната површина на емајлот на забот. Што е вклучено во нивниот состав? Комплексни комплексни компоненти, меѓу кои се минерални соли, бактерии, полу-распаднати остатоци од храна, кои претходно беа делумно растворени со плунка.

Ако сопственикот на животното редовно ја игнорира потребата внимателно да се грижи за состојбата на забите на неговиот миленик, мешавината на опишаните супстанции се јаде во површината на забот, со што се формира плакета. Тоа може лесно да се разликува (забележливи темни израстоци). Каменот на забите не само што значително го расипува изгледот на усната шуплина, туку и предизвикува појава на здив на здивот на миленичето.

природна храна за мачки

Причини

Зошто ваквите едукации се формираат на забите на мачките? Ако ги знаете причините за проблемот, многу е полесно да се избегнете. Значи, што предизвикува формирање на забни камења во усната шуплина на мачките. Наведете ги следните причини:

  • Болести на забите.
  • Значителни повреди на минералниот метаболизам, што предизвикува промена во концентрацијата во крвта на калциум и фосфор. Така, во плунката, се зголемува количината на растворени соли во плунката, кои подоцна се спојуваат на забите како плакета.
  • Отсуство на кој било антагонистички заб.
  • Воспалени непца во основата на забите.

Која е главната причина што ги предизвикува сите други? Како што покажува истражувањето и практиката, главниот предиспонирачки фактор во овој контекст е неухранетост. Во исхраната на милениче треба задолжително да вклучува цврста храна, која ги чисти забите. Ако е отсутен, рацијата се акумулира и предизвикува одредени здравствени проблеми.

се хранат со стари мачки

Ризична група

Кои животни се особено изложени на ризик во овој поглед? Како по правило, станува збор за возрасни мачки (секогаш постари од три до пет години). Сепак, поради одредени фактори (особено, навиките за јадење), проблемот почна да влијае на се повеќе и повеќе млади лица. Денес, се повеќе е можно да се набљудуваат млади мачиња (понекогаш и до една година) со опасни зелени плакета на забите.

Каде точно се формира каменот?

Важно е да знаете од каде да го барате формирањето на забен камен во мачка. Логично е дека најинтензивната рација се акумулира токму во оние области кои максимално се мијат со плунка, имено од внатрешната страна на долните секачи и од надворешната страна на катниците. Треба да се забележи дека таквите процеси секогаш влијаат на цела група на заби.

отстранување на калкулус кај мачки

Видови на камења

За изборот на правилен третман, важно е да се знае кој забен кат е формиран. Тие се разликуваат од два вида, кои се разликуваат во нивната локација. Значи, камењата се супрагингвални и потчинети. Првите се формираат веднаш близу до основата на забот. Тие се лесни за гледање кога гледаат без дури и специјални алатки. Подбивни камења се наоѓаат во коренот на забот. Исклучително е тешко да се детектира самостојно. Во овој случај, ќе ви треба искуство и вештини што ги имаат само професионалци.

превенција на забен камен кај мачки

Симптоми

Како да се разбере дека вашето милениче е формирана забен камен? Во мачката, поради механичка иритација на мукозните мембрани во устата, крваречките непцата почнуваат да крварат, што предизвикува нивно хронично воспаление. Најзабележлив симптом на формирање на камења е непријатен мирис што доаѓа од устата на мачката. На животните може да се пречи со чешање.

Во случаите каде што е потребно лекување не се врши, манифестација на симптоми може да се влоши и ќе има нови. Меѓу нив се: мачка се појавуваат видливи повреди цел образите јазик и станува тешко или речиси невозможно да се џвака, при што животните одбива целосно да pischi- орален развива огромен број на патогени микроорганизми кои предизвикуваат олабавување и последователно губење на мачката на индивидуални zubov- салватијата значително се зголемува.

Како да се направи дијагноза?

Дознајте дали вашето домашно милениче има забен камен не е толку тешко како што може да изгледа на прв поглед. И за ова апсолутно не е неопходно да се биде експерт. Доволно е само внимателно да се испитаат забите кај мачките. Ако тие се видливи на плочата (обично темно зеленикаво-кафеава боја), ова сугерира дека развојот на одредени патолошки процеси во усната шуплина на животното. Наскоро може да се формира забен камен. Мачката во овој случај има директни индикации за лекување.

мачки казан што да прави

Третман

Значи, мачката има забен камен. Што треба да направам? Повеќето професионални ветеринари кои работат во големите градови имаат иновативни методи за отстранување на овој проблем, а исто така ги имаат потребните уреди дизајнирани за ова. Таквите специјалисти можат да спроведат скалирање кај мачки кои користат ултразвук. Главниот недостаток на оваа постапка е неговата висока цена. Покрај тоа, мора да се изведува само под општа анестезија или кога животното е во состојба на "медицински сон".

Во ветеринарните клиники кои ја немаат оваа техника, се предлага оваа постапка да се спроведе со користење на поархаична техника. Нејзината суштина лежи во механичкото отстранување на каменот со помош на хируршки инструменти. Животното е врзано за масата, а понекогаш се препорачува и употреба на анестезија, бидејќи постапката е крајно непријатна. Покрај тоа, поради особеностите на методот, забите на мачката се исчистени доста болно. Сепак, не секогаш е можно да се избере поприфатлива техника за спроведување на постапката.

Профилакса на калкулус кај мачки

За да се избегнат сериозни проблеми, се препорачува да се практикуваат голем број превентивни мерки дизајнирани да спречат формирање на опасна плоча.

Првото нешто што ви треба е четка за заби за мачки. Да, рацијата ќе треба да се отстрани редовно. Како да ги миеш забите? Важно е да се разбере дека е потребно ова да се направи барем еднаш неделно (дури и подобро - секој ден). Би било исправно да се користат решенија специјално дизајнирани за ова. Можете сами да ги подготвите. Само рецепт: да се распушти во еден литар вода неколку лажички сода. Во добиениот раствор, треба да додадете 5% алкохолна инфузија од јод. Ова ефикасно ќе помогне да се уништат минералните формации.

Како да ги миеш забите ако не го дозволи тоа? Важно е да се навикнеш на ова домашно милениче од раното детство. Тогаш оваа постапка ќе стане нормална за него.

Во случај кога моментот е изгубен и плочата е веќе формирана, забите кај мачките треба да се третираат со водороден пероксид од 3%. Важно е да не се влезете на мукозните мембрани, за да не ги изгорите. Како функционира пероксидот? Го отстранува оксидирачкиот филм, на кој камен е прикачен. На крајот на постапката, неопходно е темелно да се мие устата на мачката. Можете да го направите ова не повеќе од еднаш на секои четири недели.

Важен метод на превенција е правилната исхрана. За постарите животни, би било соодветно да се користи храна за стари мачки. Сувата храна често ефикасно го решава проблемот, па затоа треба да обрне внимание. Можете исто така да користите солидна природна храна за мачки. Сето ова ќе помогне на природен начин да се ослободи од рацијата.

како да се мие забите на мачката

Резултатот

Неопходно е да се запамети дека здравјето на вашето домашно милениче е целосно во ваши раце. Затоа, ако можете да посветите доволно внимание на грижата за него, миленик ќе може да ве задоволи подолго време, а потребата да трошите време и пари за лекување едноставно не се јавува. Од рано детство е важно да го навикнат на неопходните хигиенски процедури и најчесто се навикнуваат да ја распределат нивната сила и време. Во иднина ќе донесе многу добри плодови. Вашата грижа и упорност ќе му помогнат на мачката да живее среќен спокоен живот во кругот на вашето семејство. И нејзината љубов и благодарност може да биде најдобрата награда за нејзините напори.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
На дрога `Liarsin` за мачка: неопходен лек за градите на домашната ветеринарна…На дрога `Liarsin` за мачка: неопходен лек за градите на домашната ветеринарна…
Мистериозната мачка. Колку години има пријател со четири нозе?Мистериозната мачка. Колку години има пријател со четири нозе?
Кучето добива коса: причини, третманКучето добива коса: причини, третман
Vlasyoney кај мачки - опасна паразитарна болестVlasyoney кај мачки - опасна паразитарна болест
`Gamavit` за мачка: индикации и методи на примена`Gamavit` за мачка: индикации и методи на примена
Третман на helminthiases: подготовка `Milbemax` за мачкиТретман на helminthiases: подготовка `Milbemax` за мачки
Миленичињата и нивните измет се паразитична заканаМиленичињата и нивните измет се паразитична закана
Црви кај мачки. Третман на болестаЦрви кај мачки. Третман на болеста
Првутот кај мачките е симптом на абнормалности во телото на животното.Првутот кај мачките е симптом на абнормалности во телото на животното.
Најчестите болести кај мачкитеНајчестите болести кај мачките
» » Забен камен во мачка: причини, третман, превенција