obrechye.ru

Надворешни паразити кај мачки и кучиња

Нашите миленичиња се склони кон болест, како и сите живи суштества. Но, повеќето досадни и непријатни сензации на животното се надворешни паразити. Тие живеат на кожата или во миленичиња, можат да заразат само еден вид животни, а понекогаш и паразитираат на неколку. Повеќето од домашни миленици, дури и со соодветна грижа за нив, се заразени со болви или други паразити барем еднаш во својот живот. Затоа, сопствениците треба да знаат како да се справат со таквите непоканети гости.

Најчестите надворешни паразити кај мачките се болви. И тие можат да бидат префрлени од едно животно во друго. Иако паразити кај мачки и други животни не се секогаш видливи со голо око, за да се разбере дека вашето домашно милениче има болви, лесно е, само треба да го разгледате однесувањето на животното. Домашно милениче започнува да чеша и да се однесува немирно. Ако погледнете внимателно, можете да видите црни точки на волната. Ако вашето животно има темна боја, треба да стави бел лист врз неа и да го чешел. Ако, по допирање на волната со памук, натопена во вода, темните точки се претвораат во црвена боја, што значи дека болките се излачуваат, а животното мора да се третира. Ако паразитите на мачката се завршат во голем број, мачката може да се гребе на крвта. Кучето се однесува на сличен начин. Денес во vetaptek можете да купите различни ефикасни лекови за болви. Затоа, ако се најдат кај миленичиња, неопходно е, без одлагање, да се третираат миленичето. Не заборавајте за дезинфекција на домот, бидејќи болви можат да живеат надвор од телото на животното до 18 дена.

Врие се надворешни паразити кај мачки и кучиња кои се специфични за изборот на животното. Секој вид има свој. Власоиди, за разлика од болви и вошки, не се хранат со крв, туку со епидермични ваги и волна. Симптоми на присуство на овие паразити се чешање на кожата, недостаток на апетит. Ако инфекцијата е тешка, површините на кожата стануваат ќелави. За третман, животното мора да се третира со посебен инсектицидна подготовка, но во исто време треба да се запамети дека препаратите против венери се многу отровни, затоа е можно да се обработи волна не повеќе од двапати годишно.

Грини се кучешки и мачни паразити кои живеат на кожата на животните или во ушните канали. Тие многу често се држат до животни кои имаат можност да одат по улицата. Затоа, секоја прошетка од домашно милениче треба внимателно да се провери, особено во делови што не се покриени со коса. Откако ќе го најдеш крлежот, потребно е да се истури капка алкохол на неа и почекајте додека не излезе. Ако ова не се случи, потребно е внимателно да го повлечете со пинцети, обидувајќи се да не оставите дел од инсектот во телото на животното, за да избегнете можна инфекција.

Надворешните паразити кај кучињата и мачките носат чувство на непријатност кон животното. Еден од овие инсекти се малите чешни за уши, кои не се пренесуваат од видови на видови. Првичниот знак за присуство на овие паразити е појавата на првут кај животно. Усвојувајќи се во ушите на животното, го принудуваат да го чешаат местото зад увото на крв. Ова придонесува за добивање на други инфекции во телото на мачката или кучето и до појава на сериозни болести на ушите. Овие паразити кај кучињата и мачките можат да навлезат во кожата на образите, во областа меѓу очите и ушите, што предизвикува иритација. За третман во овој случај, се користат специјални масти и капки, но само откако вашето домашно милениче го испитува ветеринар.

Таквите паразити кај мачки и кучиња, како вошки, се ретки. Обично паразитираат исклучиво на болни, ослабени или несоодветни животни. Со вошки здрави мачки можат сами да се борат, постојано лижејќи се, а кучињата ги уништуваат со тоа што сакаат да пливаат.

Запомнете дека надворешните кучешки и мачни паразити не само што предизвикуваат непријатност кон вашето домашно милениче, туку исто така се опасни инфективни агенси. Затоа внимателно се грижиме за животните и бидете подготвени да им помогнете ако е потребно.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Средства на "Frontline" (спреј)Средства на "Frontline" (спреј)
Како да се отстранат болви од кучиња: совети за одгледувачи на кучињаКако да се отстранат болви од кучиња: совети за одгледувачи на кучиња
Како да се отстранат болви од кучиња?Како да се отстранат болви од кучиња?
Како да се ослободите од болви во мачиња: ефективни методи на борба и превенцијаКако да се ослободите од болви во мачиња: ефективни методи на борба и превенција
Како да се отстранат болви од мачки? Добар советКако да се отстранат болви од мачки? Добар совет
Vlasyoney кај мачки - опасна паразитарна болестVlasyoney кај мачки - опасна паразитарна болест
Паразити во мачка: видови, симптоми, третманПаразити во мачка: видови, симптоми, третман
Како да се отстранат болви од мачкиКако да се отстранат болви од мачки
Што ако има болви во куќата? Како ги извлекувате?Што ако има болви во куќата? Како ги извлекувате?
Дали е точно дека болвите се пренесуваат на луѓето кај мачки?Дали е точно дека болвите се пренесуваат на луѓето кај мачки?
» » Надворешни паразити кај мачки и кучиња