obrechye.ru

Кои мерки ќе ја зголемат ликвидноста на компанијата?

Ликвидноста на вашето претпријатие е степенот на можноста за рано или едноставно забрзано враќање на долговите. Едноставно кажано, ако фирмата на нејзиниот развој зема кредит за N-та сума (како оваа сума е, како по правило, мал не се случи), неговата ликвидност е повисока, толку повеќе таа може, доколку е потребно, да го плати кредитот. Ова е еден вид показател за финансиски стабилност на претпријатието.

Општо земено, оваа мерка се мери со делење на расположливите средства на располагање на компанијата со вкупниот износ на долгови. Ако е помал од 0,2, овој индикатор е исклучително низок. Високите перформанси ќе и помогнат на компанијата да "преживее" за време на кризата или едноставно за време на финансиската нестабилност. Ниските гарантираат банкрот во речиси секаква виша сила. Тогаш компанијата нема да трае неколку месеци.

Зошто е толку важно да се зголеми ликвидноста на претпријатието? Прашањето овде не е само колку долго организацијата може да преживее во непредвидени кризни состојби. Нивото на ликвидност е еден од индикаторите важни за потенцијалните партнери. Поволни Партнерството е важно за секој бизнис, но ако тоа има потенцијал да се прогласи стечај, лицето кои можат да понудат долгорочни и плодна соработка, во повеќето случаи, ќе помине. Истото важи и за инвеститорите - многу малку луѓе кои се интересираат во претпријатието со ниска ликвидност, освен ако било други показатели ќе ги инспирира сериозни доверба. Но, многу организации можат да постојат успешно само со помош на инвестиции.

Затоа, зголемување ликвидност на претпријатието тоа е исклучително важно за сопственикот. Ова може да се направи преку сеопфатни решенија насочени кон подобрување на финансиската состојба на фирмата и намалување на заостанатите долгови. Главните мерки за зголемување на ликвидноста се следните:
- максималното можно намалување на вредноста на побарувањата -
- зголемување на профит-
- оптимизација на капиталната структура на претпријатие-
- намалување на вредноста на материјалните средства.

Посебно прашање е како да се постигне ова. За оптимизација на производството бара од надлежните шема за управување и ако неговиот цртеж не може да си дозволи на сопственикот дека тоа е веројатно, тоа е разумно да се трошат N-та сума, и да вработи друг работник - талентиран професионалец кој ќе работат и шема за генерирање на приходи.

Други начини за зголемување на ликвидноста на претпријатието - финансиска стабилизација и намалување на побарувањата. Ова може да се постигне со анализирање на средствата за нивната порационална дистрибуција, планирање на сите финансиски активности претпријатијата и, покрај планирањето, исто така ги исполнуваат роковите за овие планови. Што се однесува до финансиската стабилизација, тука е потребен многу компетентен пристап, со цел намалување на месечните трошоци. Не е пожелно ова да се направи на сметка на платите на вработените. Можете да најдете многу други елементи на кои организацијата има можност да заштедите пари.

Зголемување на ликвидноста на претпријатието, исто така, може да се обезбеди со рефинансирање побарувања и забрзување на нејзините револуции. На овој начин, можете да го зголемите износот финансиски средства. Преку воспоставување на прописите со кои се регулира состојбата на претпријатието, се врши оптимизација на материјалните или стоковите вредности. Извршувањето на технички и економски пресметки исто така ќе помогне во оптимизирањето.

Зголемување на обемот на продадени производи, може да сметате на брзото зголемување на ликвидноста на претпријатието. Активно применување на расположливи средства, фирмата може да постигне раст нивото на профитабилност и износот на добивката. Проширувањето на границите на пазарот за продажба исто така ќе помогне во зголемувањето на ликвидноста и солвентноста на фирмата. Друг важен аспект е зголемувањето на продуктивноста на трудот на работниот персонал поради поцврстата рамка, повисоките барања и казните за прекршување.

Со искуство и економско образование, сопственикот лесно може да се справи со задачите поставени себе. Но, мнозинството во такви случаи ги користи услугите на економистите и аналитичарите. Како по правило, ова придонесува за просперитет на фирмата.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Ликвидност и солвентност на претпријатието: методи на анализа.Ликвидност и солвентност на претпријатието: методи на анализа.
Проценка на ликвидноста и солвентноста на претпријатието.Проценка на ликвидноста и солвентноста на претпријатието.
Критичниот сооднос на ликвидност како показател за солвентност.Критичниот сооднос на ликвидност како показател за солвентност.
Како стапката на апсолутна ликвидност го покажува нивото на солвентностКако стапката на апсолутна ликвидност го покажува нивото на солвентност
Ликвидност на пари, неговата пресметка. Видови средства по ликвидностЛиквидност на пари, неговата пресметка. Видови средства по ликвидност
Анализа на кредитната способност на претпријатието: само за комплексотАнализа на кредитната способност на претпријатието: само за комплексот
Брзи средства (А2) се средства кои бараат одредено време за париБрзи средства (А2) се средства кои бараат одредено време за пари
Ликвидноста е важна!Ликвидноста е важна!
Солвентност и ликвидностСолвентност и ликвидност
Коефициенти на ликвидност и солвентностКоефициенти на ликвидност и солвентност
» » Кои мерки ќе ја зголемат ликвидноста на компанијата?