obrechye.ru

Како да отворите летно кафе: чекор-по-чекор инструкција. Што треба да отворите кафе

Секој бизнис започнува со испитување на почвата, со сеопфатно истражување. Ако ви требаат точни податоци, можете да контактирате со специјалните агенции и да нарачате студија за одредено барање. Но, претприемачите се разликуваат по тоа што знаат како да "забележат" слободни ниши.

Како да отворите летна кафе?

Сезонската работа бара максимални напори и време. За разлика од годишната институција, летното кафе бара подолго време за промоција. Но, тоа беше порано. Развојот на информатичката технологија значително ги поедноставува задачите на бизнисот. Едноставните технологии најнапред помагаат да ја пополнат клиентската база и само тогаш да започнат бизнис. Ајде внимателно да го разгледаме материјалот.

Менито треба да биде различно

Ниш студија

Летно кафуле може да се отвори не само во градот, туку и во малите градови, па дури и во селата. Идеално место - туристички и плажа области, обемот на хотели и хотели. Во ова сценарио, можете да фрлите 50% на проценетиот број посетители дневно. Таа основа е збир на истражувања и практично искуство во малопродажба, во која се вели дека импулсивните набавки може да сочинуваат до 60% од приходите.

Друга област на истражување е проучувањето на конкурентите. Дали има уште едно летно кафуле во 2-3 блока? Што мени? Кои чипови се користат? Што ги привлекува посетителите? Идеална опција е отсуството на конкуренти во предвидливиот хоризонт.

Успешна локација

Бизнис план

Една од тајните на точна анализа е тоа што е направена на хартија. Не е доволно да се пресмета износот на трошоци и приходи на калкулаторот. Детален летен кафе проект треба да одговори на следниве прашања:

 • Зошто е избрано ова место?
 • Во која соба или на која локација ќе се наоѓа институцијата?
 • Дизајн на сајтови - стил, дизајн, цена.
 • Дали ќе има дополнителни области: паркинг, детска област, подиумот, просторијата за непушачи или летна кафе веранда?
 • Мени: што ќе се служи? Присуство на бар, слаткарница или пекарница.
 • Организација на забава: музика, диџеј, тостмастер или друг начин на забава.
 • Видови кујнски помагала, апарати и прибор, нивниот број.
 • Бројот на вработени: готвачи, келнери и администратори.
 • Начини за купување храна, пијалоци и состојки. Дали ви треба автомобил и возач?
 • Дополнителни бесплатни услуги за посетителите.
 • Дополнителни платени услуги.
 • Мебел за кафулиња - каде да купите или да нарачате? Обем на трошоци.
 • Облека за персоналот во униформа стил: дизајн, прилагоди и цена.
 • Маркетинг план: како посетителите учат за новата институција? Кој е буџетот за рекламирање? Кои канали ќе се користат?
 • Дополнителни начини за монетизација на опремата.
 • Чипови кои конкурентите немаат.
 • Буџет за првиот месец.

Одговорот на овие прашања треба да го покаже износот што е потребен за започнување бизнис.

Прашање за простории

По детални пресметки, треба да барате соба. Постојат три опции: купување, градење или изнајмување.

Изнајмените простории носат најголем ризик. Прво, месечното плаќање за изнајмување треба постојано да се става во буџетот. Второ, се создава репутација, местото е откачено, но во секој момент може да ви биде побарано да ги напуштите просториите.

Дизајн на ентериер

Ако плановите се сериозни и претприемачот има намера да работи во угостителството подолго време, тогаш е вредно да се разгледаат можностите каде постои изгледите за целосна сопственост на просториите. Преселба на ново место по промоцијата на брендот е полн со загуби. Ловорики на долгорочна работа во форма на редовни клиенти може да соберат други луѓе.

Ако нема пари да купите, можете да барате инвеститори или партнери кои се подготвени да инвестираат во проект за летна кафе, во замена за одреден дел од добивката во иднина. Хипотеката треба да се смета за последна опција. Тоа е важно ако отворени летни кафулиња како бизнис ветуваат навистина големи изгледи.

Извлекување на менито

Кујна - основа на бизнисот во угостителството. Треба да ја одредите правецот: исклучителни европски јадења, француски десерти, италијанска кујна со пица, ориентални со зачини или мешани. Но, дури и тука, решавачкиот фактор е вештината на готвачот.

Машки дел од посетителите

Со оглед на спецификите на бизнисот, на менито треба да бидете сигурни да се вклучат во широк спектар на десерти, пијалоци, сладолед, салати и други лесни јадења. Искусни ресторани велат дека во летото побарувачката за месо јадења, особено ќебапи со пиво и други алкохолни пијалаци. Тие може да се разредат со разни салати од свеж зеленчук, сирење, плодови со полнење и чај со разни вкусови.

Како дополнителен чип може да вклучите:

 • Наргиле.
 • Караоке.
 • Катче за самоуправа.
 • Табели за летна кафе со невообичаени перформанси - ватирани столици или лулка.
 • Натпревари со награди меѓу посетителите.
 • На паркингот - миење на автомобилот додека сопствениците се одмораат.
 • Ако кафе е семејство, тогаш треба да организирате добро игралиште.

Една институција беше запаметена поради тоа што им овозможи на посетителите да напишат маркер на ѕидовите. Уште една поинаква работа беше тоа што им дадоа на влезови за возрасни и слатки деца влечки за еднократна употреба.

Во секое сценарио, главните барања не се менуваат - летото кафе треба да има долги разговори, да биде пријатно и да биде вкусно.

Продажбата - е создавање на расположение

Пребарај за добавувачи

Вториот важен услов е квалитетот на производите. Постојаното месо може да го уништи квалитетот на сите јадења. Оние посетители кои добија храна од оваа партија ќе одлучат да го заборават патот до оваа институција. Мажите нема да простат ако пивото е застоено. Сето тоа се сведува на наоѓање сигурни добавувачи. Тие треба да склучат договор со нив. Тоа дава законско право да бара навремени испораки и соодветен квалитет на производот.

Формулар за регистрација

Во Руската Федерација постојат два вида форми на сопственост: индивидуални претприемачи и правни лица. Разликата е во тоа што ЈП е одговорен во висината на сопствената сопственост регистрирана во нејзино име. И ризиците на правно лице не го надминуваат капиталниот капитал формиран пред регистрацијата.

Списокот на документи потребни за регистрација може да се добие од локалните канцеларии на Единствениот државен регистар на правни лица и EGRIP. Исто така, информациите се достапни на сајтот. Процесот на регистрација трае не повеќе од 5 дена за двата вида на сопственост.

Вработување на персоналот

Работата во сезонските училишта привлекува повеќе ученици и ученици, кои одлучија да заработат дополнителни пари на летните одмори. Ако кафето се наоѓа во или во близина на градот, тогаш не треба да има проблеми со работната сила. Доколку установата се наоѓа во туристички подрачја и надвор од станбената зона, тогаш можеби е потребно да се грижи за ангажирање со сместување. Плус, оваа опција е дека периферијата на работната сила е секогаш поевтина отколку во градот.

Второто прашање е како да се регистрираат вработените. Законот за работни односи поставува подеднакви услови за постапката за вработување. Според него, сите вработени мора да бидат официјално регистрирани, а претприемачот е должен да ги наплаќа со премии за осигурување.

Важно е да се грижиме за емоционалната позадина

Во пракса, претприемачите наоѓаат легитимен начин проблематичен. Со оглед на краткото времетраење на работата, тие претпочитаат да не прават работник, туку да ја платат својата плата "во плико". Во општата маса, повеќе од 30% од Русите работат во неформалниот сектор на економијата. Борбата против ваквите појави е одговорност на Инспекторатот за труд и локалните даночни власти. Тие имаат право во секое време да дојдат со чек и да изрекуваат парични казни доколку утврдат повреди.

Обука на персонал

Квалитетот на услугата не е помалку важен од квалитетот на состојките, вкусот на садовите и мебелот за кафе во внатрешноста. Но, големиот непријател на добрата самопослужување е човечкиот фактор: отсуство на ум, замор, нечесност и емоционалност. Важно е да се одржи духот на бодрост, добра волја и мотивација за работа во персоналот.

Најдобрата мотивација е пари. Затоа, ова прашање треба да се разгледа во фазата на формирање на платите. Не ги поштеди силите и ресурсите за градење на тим и мотивација.

Искуството на еден претприемач: во текот на денот, кога имаше неколку посетители, имаше општа релаксација на келнерите. Главата предложи оригинално решение: на секои 30 минути секој излегува во салата и танцува 30 секунди. Ако во првиот келнери реагираа со рамнодушност и наместо на играње се смее, а подоцна авантуристичкиот дух: тие се подготвуваат броеви група и целосно изведена во салата. Публиката беше воодушевена.

Подигнување на рекламна кампања

Пред повеќе од сто години имаше рекламирање. Оттогаш, таа се развива со постојано темпо, барајќи повеќе ефективни и помалку буџетски опции за имплементација. Социјалните мрежи отворија одлични можности: тие можат да го промовираат секој бизнис. Скалата не е ограничена: можно е во рамките на една земја, тоа е можно за целата планета. Прилозите се минимални. Ако периодично ги поканувате локалните ѕвезди на бесплатен ручек во замена за приказна на вашата страница, може да претпоставите дека пазарот е скоро освоен.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Кафулиња на Орел - преглед на најдобрите рестораниКафулиња на Орел - преглед на најдобрите ресторани
Рима за зборот `кафе`: пишуваме утрински стихРима за зборот `кафе`: пишуваме утрински стих
Хотели во Крит (Херсонисос). ОписХотели во Крит (Херсонисос). Опис
Како да изградите бизнис план КафеКако да изградите бизнис план Кафе
Како да отворите кафе од нула? Организација на сопствен бизнисКако да отворите кафе од нула? Организација на сопствен бизнис
На провинциски - во успешни бизнисмени. Најдобрата идеја за бизнис во мал градНа провинциски - во успешни бизнисмени. Најдобрата идеја за бизнис во мал град
Што велат професионалците: каква е предноста на бизнисот сега отворен?Што велат професионалците: каква е предноста на бизнисот сега отворен?
Како да отворите бизнис без главен капитал - практични препораки за успешен почетокКако да отворите бизнис без главен капитал - практични препораки за успешен почеток
Како да се подготви капучино домаКако да се подготви капучино дома
Како да отворам IP? Чекор-по-чекор инструкции за почетнициКако да отворам IP? Чекор-по-чекор инструкции за почетници
» » Како да отворите летно кафе: чекор-по-чекор инструкција. Што треба да отворите кафе