obrechye.ru

Што Русија го извезува во Европа, Кина и САД?

Многу луѓе мислат дека Русија извезува само извоз на дрво, гас, нафта и деривати од нив. Но, ако го анализираме светскиот пазар, излегува дека Русија веќе долго време не е суровински додаток на западниот свет. Блиските односи со Кина значително го зголемија пазарот за домашните производи. Западот, и покрај санкциите, сé уште продолжува да купува стока од руско производство. Се разбира, многу голем удел е окупиран од стока за воената индустрија, тешката, ракетната технологија, како и природните ресурси.

Дрво извоз

Нестокова стоки и услуги од рускиот извоз се зголеми за речиси 20% во првата половина на 2017 година, во споредба со минатата година голем успех. Руската федерација планира да го зголеми извозот за 7-8% секоја година помеѓу 2017 и 2025 година. За тековната година (2018) податоци за прометот уште, па во оваа статија ние ќе се погледне на изминатите периоди и во детали на целиот пазар, да се процени моменталната состојба и да се разбере која стоката се извезува Русија.

Извоз на стоки во 2016 година од Русија во други земји

Извозните стоки од Руската Федерација во 2016 година беа претставени како основни видови на сите производствени производи:

 1. Минерално гориво, масло и производи од нафта. Супстанциите на битуменозни подлоги и минерален восок изнесуваа вкупно 47% од вкупниот број.
 2. Други, кои не се означени со видот на стоките, окупираа речиси 16%.
 3. Црните метали изнесуваа 4,85%.
 4. Скапоцени камења, накит, метали, монети, бисери од природен состав и други слични на тоа - 3, 11%.
 5. Опрема и механички уреди, нуклеарни реактори, котли и нивни компоненти окупираа удел од 2,34%.
 6. Сите видови на земјоделски ѓубрива - 2,36%.
 7. Јаглен, дрво и сите негови компоненти - 2,29%.
 8. Производите направени од алуминиум и неговиот чист производ изнесуваа 2,10%.

За да одговорите на едно од важните прашања, "која нафта се извезува од Русија", лесно може да се задоволи. Треба само да се свртиме кон официјални извори. Тие велат дека маслото се произведува исклучиво од референтни сорти. Затоа, по падот на цената на нафтата, рускиот извоз наиде на некои проблеми.

Нафтените резерви се зголемија, но во споредба со 2014 година, падот достигна 55% (во долар монетарниот систем). Таквите услови не дозволуваат Русија целосно да го открие својот потенцијал во овој сектор. Неенергетскиот не-примарен извоз на производи зафаќа 38% од вкупната маса. Порастот на цената на нафтата ќе биде основа за намалување на набавките. Но, исто така има и позитивни моменти, Русија може мирно да снабдува други материјали (освен нафтата), бидејќи има огромен потенцијал и можности за испораки.

Потребно е да се проучат сите можни индустрии за понатамошно зголемување на извозот со цел да се максимизира нивната позиција во светот. Значајни индикатори се производство на ѓубрива. Во кои земји Русија ги извезува своите производи:

 1. Соединети Американски Држави (САД).
 2. Индија.
 3. Украина.
 4. Кина.
 5. Бразил и многу други земји.

Бидејќи Руската Федерација зазема повеќе од 14% од индустријата, таа е една од најважните фигури. Оваа година има добри шанси за зајакнување и развој во оваа ниша на пазарот. Политичките несогласувања не се изговор за прекинување на соработката. Светскиот пазар во голема мера зависи од Руската Федерација.

Извоз на индустриски производи

Водечка позиција за денес е производство на разни опрема, компјутерска и механичка опрема. Украина, Кина и Казахстан добија стока од Русија повеќе од 2,4% од вкупниот извоз. Оваа информација покажува дека диверзификацијата е неопходна за оваа индустрија. Потребна е во врска со тешкотиите што произлегуваат од осигурувањето на ризиците. На пример, кога цената на нафтата падна, што, исто така, влијаеше на Казахстан, комплексна кризна ситуација во Украина погодени. Со оглед на безбедноста и зачувувањето на пријателски односи, таква мерка на претпазливост е исклучително неопходна за сите страни во трансакцијата.

Руски жито

Извоз на жито скоро сите одат на египетски и турски пазари. Руската моќ презеде водечка позиција во извозот на оваа суровина, достигна речиси 25 милиони тони жито во текот на изминатата година. Затоа, може лесно да се одговори на прашањето "што Русија ја извезува освен нафтата и гасот", покажувајќи листа на сите производи што вклучуваат различни видови, од жито до воена опрема.

Општо е прифатено дека воената опрема зазема водечко место во квалитетот, издржливоста и издржливоста. Затоа, многу земји со големо задоволство купуваат оружје од Руската Федерација.

Медицинската опрема и оптика во 2017-2018 година се испорачуваат во странство, при што уделот на извоз постепено се зголемува. Оваа индустрија беше вклучена во економските приоритети на државата. Нашите конкуренти во оваа област се:

 1. Германија.
 2. Кина.
 3. Индија.
 4. Земјите на ЗНД.
Извоз на нафта

Вреди да се напомене дека Русија извезува производи произведени во сите индустрии во кои постои каква било конкуренција. Но, ова не го спречува развојот на руското производство на светската сцена. Секоја земја го избира својот снабдувач, така што нема потешкотии во продажбата на стоките.

Извозните производи од Русија, исто така, содржат неорганска хемија. Тоа вклучува:

 1. Пластика.
 2. Хартија.
 3. Гума.

Стоката наведена погоре ветува во однос на извозот од Руската Федерација. Вреди да се напомене фактот дека набавките не застануваат поради конкуренција или надворешен притисок. Владата на Русија навремено го воведе најновиот систем за извоз. Многу големи и мали претпријатија ги решиле своите проблеми на сметка на рускиот извозен центар, сега трговската куќа ќе бара странски партнери, кои им се потребни на секој производител.

Извоз од Русија во странство, без сметање на гас и нафта

Многу неписмени луѓе се прашуваат, но она што Русија извезува освен нафта и гас? Одговорот на ова прашање е очигледен. Русија е огромна земја во која се наоѓаат голем број природни ресурси. Општо прифатено од страна на некои политичари дека без набавки на гас и нафта земјата ќе стане посиромашна. Што може да се извезува од Русија? За ова, потребно е детално да се изучува вториот дел од статијата.

Атомски комплекс и неговата опрема

Еден од сопствениците на рекорди во изградбата на нуклеарните реактори е Росатом. Русија е главен извозник на нуклеарни технологии низ целиот свет. Сè започнува од развојот и завршува со пуштање во работа. И целосна услуга на сите објекти во иднина. Извозот е насочен кон земјите на ЗНД:

 1. Белорусија.
 2. Бангладеш.
 3. Jordan.
 4. Словачка.

Руските претпријатија очекуваат да го зголемат обемот, склучуваат договори со други земји за снабдување на нивната опрема.

Транспортни услуги

Руската компанија ГЦ "Волга-Днепр" зазема водечко место на светската сцена. Тие работат како авиопревозник на супер-тешки и огромен товар. За една година има промет од 40-45 милијарди руски рубли.

Вселенска технологија

Нашата земја е позната не само за воздух и теренски технологии, туку и за просторот. Повеќе од една милијарда долари секоја година руското богатство се надополнува поради испорака на товарите во орбита, квалификувани специјалисти и сателити.

Извоз од Русија во Соединетите Американски Држави

Санкциите што САД ги наметнаа на нашата земја не ги спречуваат руските стоки да влезат во земјата редовно. Според некои извори, извозот на американскиот пазар се зголемил, и покрај сложените политички односи. Основна група на производи, која беше примена во САД:

 1. Производи од минерално потекло (вкупниот износ достигнува 33%).
 2. Метали и руда - 32%.
 3. Компонентите на хемиската индустрија и нејзините производи се 25%.
 4. Скапоцени камења и метали (вкупниот износ е малку повеќе од 4%).
 5. Возила (опрема од разни видови) - 55%.
 6. Целулоза и производи од хартија и дрва - 1,51%.

Она што може да се извезува од Руската Федерација е основано исклучиво од Владата на нашата земја. И покрај кризата и санкциите, трговските односи се уште се одржуваат меѓу Русија и САД. Статистичките податоци за извозот се објавуваат и јавно се прикажуваат, не се класифицирани. Треба да се напомене дека ѓубрива, обоени метали, нуклеарни реактори, механички уреди, алуминиум различни скапоцени и полу-скапоцени камења, и многу повеќе, исто така, се вклучени во листата за извоз во САД.

Што се извезува од Русија во Европа?

Одговарајќи на прашањето "што Русија го извезува во Европа", сигурно може да се обрати на официјалното одобрување на Еуростат (специјалната канцеларија за статистика на Европската унија, нивната работа е насочена кон собирање информации од сите земји и целосно усогласување).

Извоз на стоки

Тие рекоа дека во првиот квартал од 2017 година имаше скок на уделот на рускиот извоз за 47 отсто. Американските и блискоисточните конкуренти не беа во можност да ја притиснат нашата земја, бидејќи имаше огромна побарувачка за руски енергетски производи. Листа на тековен извоз:

 1. Гориво и енергетски производи.
 2. Производство на нафта и гас.
 3. Руско гориво. Во основа, овој производ оди во Германија (речиси 16,9%). Затоа цената на нафтата се намалува, ориентацијата е насочена кон договор за снабдување со гас за Европа. Во корист на Руската Федерација на пазарот на нафта се зголемува поради сите продадени кубни метри.

Русија испорачува стоки скоро во целиот свет. Кои земји се дел од Европа и се потрошувачи на извозот:

 1. Германија.
 2. Украина.
 3. Полска.
 4. Италија.
 5. Франција.
 6. Финска.

Останатите земји имаат удел од околу 20% од извозниот индекс на Руската Федерација. Извозните стоки од Русија имаат важна улога во светската арена.

Извоз од Русија во Кина

Стоковните односи меѓу Руската Федерација и Кина се многу различни. Се верува дека кинескиот пазар е самодоволен, но тоа не е така. Економијата на Кина се зголеми поради солвентноста на граѓаните на Небесната Империја. Затоа, зголемената побарувачка е доста висока. Значи, што може да се извезува од Русија во Кина ако земјата треба да ги извезува нашите иновации? Широк спектар на производи:

 1. Моќ.
 2. Различни модели на автомобили.
 3. Накит и многу повеќе.
Руски гас

Многу руски компании се зголемија на кинескиот пазар. Можности се отворени, без оглед на политичките разлики и нестабилниот девизен курс. Ова е она што станува спас за претпријатијата што извезуваат стоки од Русија. За кинескиот потрошувач во ова економско време, потребни се следните резерви:

 1. Сите можни производи за потрошувачка. КНР има над една милијарда жители. Овој факт сугерира дека потребата за храна се зголемува секој ден. Затоа, овие производи се исклучително важни за населението. Земјоделските производи и месо од странство се извезуваат во Кина доста брзо. Бидејќи е јасно каде Русија извозот е важен за животните производи. Кина прифаќа извоз од Русија: сирење, колбаси, мед и многу други производи. И ова и покрај фактот дека таквата кујна не е соодветна за оваа култура.
 2. Производство на алкохол. Некои кинески заедници ги отвораат вратите за западната "култура". И попрецизно, тие се вакцинирани кон навиките на западната култура, вклучувајќи ги и оние кои се нездраво. Постои зголемен интерес за употребата на алкохолни пијалаци. Има многу клубови и барови. Широкиот спектар на алкохолни производи се извезува од страна на Руската Федерација, а тоа отвора нови можности за домашните претприемачи и организации.
 3. Накит и накит. Кинеското население неодамна стана заинтересирано за накит. Предметите на луксузот станаа вообичаени за нив. Но, добро познатите брендови не можат да си ја дозволат Народна Република Кина, така што го спречуваат изборот на помалку познати производители од Русија. Квалитетот не е инфериорен во однос на сегашните идеали. Кинезите веруваат дека рускиот накит има три главни трупа: квалитетот на материјалот, традициите и ексклузивноста. Затоа, извозот од Русија во Кина (само такви производи) ги задоволува сите.
 4. Ѓубре. Се чини дека овој вид извоз за Русија е најневеројатно, но во Средното Кралство се заинтересирани за тоа што Русите го испраќаат до депонијата. Тоа беше Народна Република Кина кои ги гледаа изгледите во оваа насока. Имено, тоа ѓубре може да се обработува со најнова технологија. Се верува дека со сегашниот раст на економијата на оваа земја нивните ресурси не можат да бидат таму. Затоа, тие со задоволство го прифаќаат дури и таков производ. Сметаат дека е евтин во купување и профитабилен бизнис за иднината.

Во 2017 година, Русија извезува главно отпад, кој се состои од пластични и метални отпадоци, отпадна хартија, дефектна опрема, машини и други делови од него. Овие материјали стануваат суровини главно за потребите за производство. Еден видлив приход може да донесе таква активност до денес.

Извоз на црни метали

Приходот на Соединетите Американски Држави од таков отпад во Кина достигна неколку милијарди долари. Русија за овој период не смета на своите организации за обработка на отпадот. Затоа, на овој начин нашата земја не само што ја надополнува државната каса, туку и ги решава важните еколошки проблеми.

Резултатите од извозот во Кина и на светскиот пазар

Руско оружје за извоз

Народна Република Кина е подготвена да го прифати сето она што го извезуваме. Кинеската економија дозволува тоа да се направи, а рускиот извоз е доста во побарувачка за нив. КНР е новиот стратешки важен партнер на Русија. Таквите заклучоци беа направени поради сложената политичка ситуација во светот. Трговското партнерство меѓу двете земји трае повеќе од седум години.

Потребите на потрошувачите се зголемуваат, над 359 милиони кинески се сметаат за средна класа, што укажува на нивната солвентност. Една од најважните задачи е поедноставување на односите со главните партнери, брзо реагирање на потребите на Народна Република Кина и висококвалитетен извоз.

И покрај сложената политичка атмосфера меѓу земјите, Русија, САД и Европа продолжуваат да ја вршат надворешната трговија. Главните барања на договорите се во поволен обрт на стоки. Откривајќи го прашањето, "кои стоки Русија извезува", можете да научите многу нови работи за себе.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Извоз на жито од РусијаИзвоз на жито од Русија
Што е увоз и извоз? Извоз и увоз на земји како Индија, Кина, Русија и ЈапонијаШто е увоз и извоз? Извоз и увоз на земји како Индија, Кина, Русија и Јапонија
Извозот е клучна област на современата економијаИзвозот е клучна област на современата економија
Канада: минерали. Производство на нафта и гас во КанадаКанада: минерали. Производство на нафта и гас во Канада
Одливот на капитал е причина. Одлив на капитал - статистикаОдливот на капитал е причина. Одлив на капитал - статистика
Водечките земји за производство на нафта на планетава: Саудиска Арабија, Русија, САДВодечките земји за производство на нафта на планетава: Саудиска Арабија, Русија, САД
Колку нафта Русија продава годишно? Колку нафта и гас ја продава Русија секоја година?Колку нафта Русија продава годишно? Колку нафта и гас ја продава Русија секоја година?
Извоз во Турција од Русија: карактеристики, правила и листа. Извоз на стоки од Турција до РусијаИзвоз во Турција од Русија: карактеристики, правила и листа. Извоз на стоки од Турција до Русија
Увоз и извоз на ГерманијаУвоз и извоз на Германија
Активна меѓународна трговија и местото на Русија во неа.Активна меѓународна трговија и местото на Русија во неа.
» » Што Русија го извезува во Европа, Кина и САД?