obrechye.ru

Замка за пчели. Информации за почетници на пчеларите

Прв пчелар дома е скап бизнис. Но, пчелното семејство може да се добие без да инвестира. Корисните инсекти едноставно може да се фатат. А стапица за пчели, правилно наредени, може да задржи бегство рој или само пчели летаат во дивината.стапица за пчели Целата поента е како да се направи тоа. На крајот на краиштата, стапицата за пчели некако мора да ги привлече оние најмалиот тејлер. Овој уред е мала домашна кошница.

Ново пчелно живеалиште

Стапиците се различни. Полесно е да се создаде куќа слична на куќата. Честа стапица за пчели има и странични држачи и послужавник. Таквата кошница е направена од иверица со цел да се олесни. Искусни пчелари укажуваат на тоа дека правењето стапици за пчели бара острина. Оваа куќа не вреди да слика, нека ја задржи својата природна боја.

Но, во неа мора да има рамка за пчели, каде што ќе почне изградбата на ново живеалиште. За таа цел, оние кои веќе биле во употреба и содржат саќе, поцрнети од времето, најдобро се одговараат. Мирисот на таквата рамка привлекува пчелни колонии. Во отсуство на такви уреди, можете да користите рамки со восок, да го нанесувате прополисот и нане. Ова е направено многу едноставно: стапицата за пчели е избришана внатре и надвор со прополис или лисја од нане.правејќи стапици за пчели

Кога ги поставувате работните рамки на ѕидот, се одржува јазот приближно еднаков на дебелината на прстот. За да го направите ова, рамките се фиксирани помеѓу ѕидот и горниот дел на уредот. Инсталирање на остатокот од рамката, исто така, треба да се набљудува одредено растојание, но дизајнот како целина не треба да биде потежок од ваквите мудрости. Затоа, со цел да се спречат пчелите и матката да бидат повредени со поместување на куќата, поумерено е да се закачат рамките на ѕидовите на стапицата со завртки кои ги користат горните ребра. И на врвот на нив е поставен scrim во два слоја, потоа се става иверица или ruberoid капак и се обезбедени со завртки на периметарот на куќата. Стапицата е подигната до одредена висина и врзана со јаже до стеблото на дрвото.

Утврдување на локацијата за стапицата

Секој случај се изведува во одреден редослед. Ако ова е обична куќа, тогаш пред да се направи стапица за пчели, место е избрано за неговата инсталација. Предност обично се дава на едно дрво што расте само во пчеларницата. Можете да изберете ливада со цветаат медовина.пчелни рамки Искусни пчелари знаат дека опсегот на секоја стапица има граница до 2 километри. Ако има уште неколку внатре во означениот периметар за една стапица, тогаш пчелите ќе се населат само во една од нив.

Животот на пчелно семејство тече според строгиот распоред. Периодниот период обично трае од јуни до јули. Поаѓајќи од овој модел, по инсталирањето на стапицата, треба внимателно да погледнете во фиоката за да не го пропуштите моментот на активност. Забележувајќи дека пчелите полетале во кошницата, веднаш следи послужавката за да се затвори и да ја повлече стапицата на неговата пчелина. Рамката во која започнала изградбата на саќето, заедно со семејството, се пренесува во полноправна реална кошница. Кралицата пчела на барање на пчеларот може да се замени со повеќе чистокрвни.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Пчеларник е ... Пчеларство за почетнициПчеларник е ... Пчеларство за почетници
Како да се направи пчелен опаш: инструкција чекор-по-чекорКако да се направи пчелен опаш: инструкција чекор-по-чекор
Како да се направи пчелен опаш: совети за почетник пчеларКако да се направи пчелен опаш: совети за почетник пчелар
Кога е Денот на пчелар?Кога е Денот на пчелар?
Карпентер пчели - претставници на антофоридиКарпентер пчели - претставници на антофориди
Ви кажам за тоа што животното не се плаши од убоди од пчелиВи кажам за тоа што животното не се плаши од убоди од пчели
Производ спакуван со пчели. Како да се јаде мед во honeycombs?Производ спакуван со пчели. Како да се јаде мед во honeycombs?
Колку долго пчелата живее, и зошто зависи должината на својот живот?Колку долго пчелата живее, и зошто зависи должината на својот живот?
Колку пчели живеат во природаКолку пчели живеат во природа
Сад за пиење за пчели - учат и господарат себеСад за пиење за пчели - учат и господарат себе
» » Замка за пчели. Информации за почетници на пчеларите