obrechye.ru

Расте кокошки дома: карактеристики, грижа и препораки

Како што е познато, пилешко е многу честа живина. Луѓето растат за да произведат месо и јајца, кои се многу корисни за човечкото тело и се користат од нив за готвење голем број кулинарски јадења. Затоа растечките пилиња, од кои потоа расте полноправно здраво пилешко, се смета за многу профитабилна окупација и ви овозможува да ги надоместите сите финансиски инвестиции потрошени на него. Сепак, пред да се одлучи да расте кокошки дома, неопходно е внимателно да ги проучуваат суптилностите на овој макотрпен бизнис. Само во овој случај ќе биде можно да се добие здрава и здрава пилешко од кревките мали жолти грутки и да се направи без загуба.

Избор пилиња

Почетник земјоделец треба да има на ум дека не секоја раса на кокошки е погодна за подружница фарма. Нивниот избор треба да се спроведе со оглед на условите за притвор. Во овој случај, кокошките може да се земат едноставно или чистокрвни. Првиот од нив се помалку строги за условите за чување и за состојбата на добиточната храна. Сепак, најголем интерес за одгледување дома е претставен со:

 1. Месо кокошка. Растат многу брзо, добиваат тежина. Од таква птица се сочни трупови. Сепак, треба да се има на ум дека оваа птица се носи многу лошо.
 2. Јајца вилушка. Овие кокошки се одлични кокошки за лежење, кои во текот на целата година ги задоволуваат нивните господари со избрани свежи тестиси. Типично, ова се мали лесни птици со мали големини, љубовна активност и добро летање. Многу од овие раси сè уште не го изгубиле инстинкт на кокошките за испирање.
 3. Месо-јајце. Овие кокошки се универзални. Од една страна, тие служат како одличен извор на вкусно и квалитетно месо, а од друга страна не заостануваат во oviposition.

Пред да ги купите кокошките, прво мора да го избере оној кој има соодветна насока. Малите фарми преферираат да растат универзални птици. Впрочем, тие растат и зреат и брзаат добро.

кокошки во близина на јајца

Со цел да растат кокошки и да продолжат да чуваат кокошки едноставно и профитабилно, расите мора да одговараат на одредени барања, меѓу кои:

 1. Издржливост и непретенциозност. Ова е особено важно во случај кога сопствениците немаат доволно слободно време за вработување со пердуво земјоделство.
 2. Добра адаптибилност. Птиците треба да се вкоренуваат на ново место. Затоа тие треба да бидат во можност лесно да ги обноват и да се навикнат на новите услови на живот.
 3. Непријатно во работите на исхрана. Кога едно лице расте кокошки дома, не може да пресмета точна доза на храна за секоја птица. Малку е веројатно дека во овој случај постојат можности да купите необична храна или да направите специјална диета.
 4. Профитабилност во содржината. Сигурно, никој нема да сака да се занимава со домашно пилешко земјоделство, ако на крајот, по потрошените средства и време, потомството нема да донесе никаква корист.
 5. Добар имунитет и добро здравје. Овој фактор на расата е важен. Факт е дека фабричките кокошки се многу често буквално полнети со антибиотици. Од една страна, тоа им овозможува да не болка, а од друга - го исполнува месото со штетни супстанции. Затоа е пожелно домашните кокошки да поседуваат вроден отпор на најчестите птичји болести.

Некои од нијансите за избор на птица треба да бидат познати во фазата на купување на кокошки од инкубаторот. Внимание треба да се прекине само кај повеќето мобилни лица. Активноста секогаш покажува дека пилињата се здрави. Инаку, парите потрошени за купување не може да се оправдаат. Слабата птица може да умре веќе во првите денови или откако ќе заостане далеку зад растот.

Какви кокошки се купуваат за одгледување? Според препораките на специјалистите, главен знак за здравјето на малите меки грутки е нивната способност:

 • Цврсто останете на нозе;
 • добро и брзо се движат;
 • обидете се да вртите предмети наоколу.

Покрај тоа, на кокошки треба да бидат построги во исто време мек стомак, чиста клоака розова, конвексни и сјајни очи, секогаш се притисне за да се крила телото. При изборот, треба да обрнете внимание на папочната врвца на кокошките. До моментот на купување, веќе мора да се лекува.

Првите денови. Грижа

И растечките кокошки во почетниот период од нивниот престој дома и грижата за нив - е многу одговорна. Впрочем, во првите недели од својот живот кокошки се особено ранливи на најразлични инфекции. Тоа е причината зошто грижата за нив треба да биде особено темелна.

кокошки во кутија

За да се создадат оптимални услови за одгледување на кокошки во првите недели од нивниот живот, мора да се создаде неопходен температурен режим, да се обезбеди високо квалитетна храна и да се обезбеди доволна вода.

Откако извелените пилички конечно се исушат, тие се ставаат под кокошката или во однапред подготвена кутија, која може да биде или картонска или дрвена. Дното на овој капацитет е покриено со весници или парче ткаенина, преклопени во неколку слоеви, со што се става фидер и чаша за пиење. Над кутијата на статив има ламба со блескаво светло. Неговата висина е прилагодена така што температурата на воздухот на долната површина е во рамките на 30 степени. Во првиот ден кутијата со кокошки е осветлена дури и ноќе. После тоа, светлината може да се намали на 8 часа.

Како да се грижите и растат во почетната фаза? На кокошки дома секогаш треба да им се обезбеди храна и пијалоци. Валканите весници треба да се исчистат најмалку 2 пати на ден. Во случај кога пилите почнуваат да заплашуваат во купиштата, треба да го загреете воздухот во кутијата. Во "heap-mal" кокошките се собираат само кога се ладни. Но, не само за ниски температури е опасно за нив. Во купиштата, горните поединци можат да ги скршат долуните. Штетно за кокошки и топлина. Непријатна температура може да се научи од однесувањето на пилиња кои имаат тенденција да избегаат од светлината, ги извлекуваат главите и ги одвиваат своите крилја. Почнувајќи од петто иднината на дневен престој треба да се намали температурата на носачот до 26 степени, а потоа одземање 3 степени секоја недела до 18. Откако станува јасно дека фиоката станува тесно кокошки, тие се пресели во кревет. Ова ја зголемува областа на нивната локација.

Куќа за кокошки

Во првите денови по купувањето на младите, тоа може да се стави не во кутија, туку во брод. Овој уред е дизајниран да ги загрева младите животни во првите недели од животот. Во суштина бродери за одгледување на кокошки се вештачки замени за кокошката. Се разбира, оваа куќа може да се купи веќе подготвени. Сепак, многу фармери од птици уште сакаат да направат самостоен салон за одгледување на кокошки.

пилешко под светилка

По набавката на материјали и неопходната опрема, можете слободно да се фатите за работа. Во првата фаза, рамката на една ваква иверица куќа е составен. Неговите димензии се определуваат индивидуално врз основа на бројот на кокошки. Висината на таквата конструкција не треба да биде поголема од 50 см. Во спротивно, живината ќе има потешкотии со греењето на младите. Поради недостаток на топлина, кокошките ќе почнат да замрзнуваат.

На дното на бродерот е направена од фин мрежа, чии клетки имаат димензии од 1x1 см. Преку такви дупки, сите ѓубрива ќе се тушираат на долната подлога инсталирана подолу. Таков дизајн ќе овозможи брзо и лесно чистење за време на старечки пилиња.

Самоизградениот бродер за одгледување на кокошки е опремен со лампи со моќност од 60 вати. Но, за греење е најдобро да се купат специјални уреди за осветлување. Нивната цена е ниска, а ефикасноста е многу поголема од конвенционалните светилки.

Барања за простории

По 10 дена, младите можат да се пренесат во штала, каде што место за кокошките нема да бидат подготвени однапред. Според препораките на експертите, ќе треба постојано да одржува чистота, што ќе биде одлична превенција на различни птичји болести. На крајот на краиштата, со силна напнатост на кокошки, присуството на бројни преостанати остатоци од храна и измет во соба, малина веројатно нема да можат да останат здрави. Покрај тоа, местото каде што се одгледуваат и хранат кокошки мора постојано да се загрева, а исто така се придржува на следниве правила:

 • да вршат висококвалитетна дезинфекција пред поставување живина во барака;
 • одржувајте го оптималното ниво на влажност во просторијата во рок од 60 проценти;
 • да се постави на површина од еден квадратен метар не повеќе од 13 лица;
 • поставете дебел слој од легло на подот на абсорбента материјал без мувла, што може да биде, на пример, свежо сено.

Со ставање на птица во барака, потребно е да се грижи за неговата безбедност. Ова е особено точно кога се одгледуваат пилешки бројлери. Впрочем, оваа раса се смета за многу срамежлива. Во случај на опасност, таквите кокошки веднаш се натрупуваат, предизвикувајќи осакатување на едни со други. Некои од кокошките можеби дури и умираат. Но, во секој случај мачки и кучиња, стаорци и глувци не треба да навлезат во внатрешноста на бараката.

Одење кокошки

Веќе од недела на возраст птицата може да почне да се пушта во дворот. Свежиот воздух и сончевата енергија ќе имаат одлично влијание врз метаболичките процеси што се случуваат во телото на кокошки. Покрај тоа, како прошетки ќе биде извонредна превенција на рахитис.

корал

Во почетокот, траењето на прошетка не треба да надминува 90 минути. И само откако сточарството расте малку, може да се остави на отворен простор во текот на целиот ден на светлината. За да го направите ова, треба да изградите мало куќиште, кое ќе биде оградено со парична казна мрежа. Таквиот материјал нема да дозволи птицата да избега и во исто време да ја заштити од предаторски животни. Исто така, потребно е да се направи силен преврт над ова пенкало. Во овој случај, кокошките нема да се навлаждат од поројниот дожд и нема да се разболат.

Опрема на млади животни

За тоа како да се одгледуваат слоеви во домот, може да се каже во детали секој жител на селото. Сепак, само еден од овие сопственици во текот на целата година продаваат вишок на јајца, а вториот постојано ги караат своите птици, сметајќи ги мрзливи.

За да се осигура дека трошоците направени при купувањето на кокошки се целосно исплатени, покрај добрата грижа за птиците, балансирана исхрана веќе е потребна од раѓањето. Потребни се птици во водата. Мали кокошки се добиваат двојно повеќе од храна. За прв пат, 5% раствор на гликоза се истура наместо вода, наместо вода.

кокошките пијат од пијалок

До седумдневната возраст, храната едноставно се истура на картонски плочи. Потоа, потребен ви е уред за фидер, дизајнот кој идеално треба да виси.

Првата храна за меки грутки се:

 • мал скршен крус;
 • јајца, тврдо варени;
 • обезмастено суво урда (содржи калциум, кој придонесува за перја).

Малку подоцна јајцето е исклучено од исхраната. Од вториот ден, пожелно е да се додаде ситно сецкан зеленчук на пилешкото млеко. Во лето тоа може да биде детелина, а во зима само-ртење житни култури. Од третиот ден кокошките ќе бидат среќни да јадат пунџа. Подгответе се за месо супа и јогурт. Машанка секогаш треба да биде свежа. Еден час подоцна, нејзините остатоци треба да бидат исфрлени од коритото, кои потоа треба да се измијат и да се исплакнат со раствор на калиум перманганат. Патем, содржи оваа супстанца со блага, малку розова вода, потребно е да се шише кокошки двапати неделно во утринските часови.

На петнаесетгодишна возраст кокошките се веќе остварливи. За нив, ќе треба постепено да го зголемувате количеството храна, додавајќи рибино масло и витамини на него. Од првиот ден се препорачува голем песок или мал чакал за нивните стомаци, што може да се замени со јајце-школка. До два месеца може да се добијат само кршени житни култури од житни млади птици.

Пилешко оброк

За возрасни птици ќе треба да купите мешана сточна храна. Неговиот идеален состав е оној во кој содржи:

 • 40% пченка;
 • 8% пченични трици;
 • 20% брашно од јачмен;
 • 10% од сончогледот;
 • 14% од риба и месо и коски (1: 1);
 • 3% фуражни квасец;
 • 5% од сол и минерални суплементи.

Слична мешавина, или сува или како мескек, се дава 2-3 пати во текот на денот. Со цел стомакот на пилешкото да работи добро, треба да се храни со суво жито, на кое е пожелно да има помалку филмови.

Познато е дека домашните јајца секогаш се разликуваат од фабричките јајца. Ова е овозможено од разновидноста на храна. Жолкот добива портокалова боја поради присуството во исхраната на големо количество витамински зеленчук.

кокошки и петел пченка жито

Во добиточната храна на кокошки може да се додаде и остатоци од човечката маса, што ги диверзифицира пернатските менија. Специјалисти велат дека колку повеќе состојки се во составот на добиточната храна, толку повеќе ќе биде вкусно јајцето.

Но, оние кои ги држат кокошките, вреди да се има на ум дека е невозможно да се претера со нив. Неодржлива исхрана доведува до дебелина на внатрешноста. Птицата ќе биде тешко да се вози истовремено. Нејзините јајца наместо школка ќе бидат покриени со многу тенок филм. Ова ќе резултира со содржината на овој производ истурање директно под пилешко. Таквата околност ќе има негативно влијание не само затоа што јајцата почнуваат да ги контаминираат гнездата. Вкусот на нивната содржина ќе им биде познат на кокошките, кои во иднина е полн со напад.

Златното доба на слоеви трае до 15 месеци. После тоа, тие даваат помалку јајца, а нивното месо почнува да биде груб. Во тоа време сопствениците треба да подготват ново потомство.

Котел кокошки

Како да ја направите птицата од оваа раса да ја оправда својата цел? За да го направите ова, ќе треба компетентна грижа. И котелските кокошки мора да се одгледуваат со внимателно избрана диета.

Ако птица од овој вид во иднина нема да се користи за забременување, своето присуство во домот не трае повеќе од 70 дена. По ова, одгледувањето, грижата и хранењето на кокошки од бројлери нема да донесе никаква корист за сопствениците. Физиолошки, кај птица над 70 дена, зголемувањето на телесната тежина почнува да опаѓа. Во исто време, потрошувачката на храна останува на исто ниво. Споредувајќи ги овие два фактори, станува очигледно дека растечките пилешки бројлери дома повеќе не се профитабилни за овој период. Ова мора да се земе предвид при изборот на оваа раса.

Хранење на бројлерски кокошки

Кои се карактеристиките на содржината на оваа месо птица? Условите за одгледување на бројни кокошки во првата фаза не се разликуваат од оние препорачани за млади животни од други раси. Но, за такви птици тоа не е доволно. За нив е важно да добијат соодветна количина храна. Само во овој случај птицата ќе биде голема и добро нахранета.

Како да се произведуваат и растат бројни кокошки, особено е важно да се знаат оние кои првпат ја започнале оваа раса од месо во нивното домаќинство. Во првите недели од животот, кокошките треба да се хранат со влажни кеси. Тие се подготвени со употреба на просо и варени јајца, кршен овес, како и пченица, која треба да изнесува нешто повеќе од половина од храната наменета за живина.

Откако кокошките се 3 недели, варениот компир се воведува во нивното мени, кое заменува една петтина од житариците. Не е потребно да се заборави за протеинските прехранбени продукти кога расте бројлери. Тие ќе дозволат да го постават активниот раст на коскената и мускулната маса. За да го направите ова, птицата мора да се хранат со јогурт и со сирење, обратна и други млечни производи.

Почнувајќи на возраст од 10 дена, протеинот на животното, кој се наоѓа во месо-коска и рибен оброк, треба да се појави во исхраната на кокошки. Таквите производи прво даваат 5-7 грама на ден за еден поединец. Нешто подоцна, потрошувачката на брашно може да се удвои.

Во исхраната на бројлерски кокошки, исто така, мора да бидат присутни растителни производи кои се богати со протеини. Ова се рендан семе од мешунки, торта од семе од сончоглед, разни видови крутуни.

На возраст од три кокошки, бројлерите треба да земат зелена храна. Во периодот пролет-лето, тоа е жетва на култури расте во градината, сочна трева и сецкани моркови. Една индивидуа треба да има 3-5 грама зелена боја. Во студени периоди, исхраната бара присуство на билно брашно. Се додава на храна со стапка од 2-5 грама по поединец. Како зелен трева садници од житни култури може да се користи.

Со цел да се избегнат проблеми со варењето, кокошниците треба да добијат:

 • розов раствор на калиум перманганат како пијалок (секој втор ден);
 • мал чакал, чиј дијаметар не надминува 5 мм, за активирање на работата на цревата и подобрување на варењето на храната.

Кокошки кокошки од петтиот ден од животот почнуваат да даваат смачкана школка (2-3 грама по пиле).

Употреба на мешани сточна храна

За да се добие поголема тежина на бројлери, бројни експерти препорачуваат да им се даде храна која целосно ќе ги задоволи физиолошките потреби на птиците. До денес, ова е готов или домашна мешана сточна храна. Особено добри резултати како диета ви овозможува да добиете во првите четири недели од животот на птиците.

пилешко храна

Сточна храна значително подобрување на индикаторите тежината на растечката популација и во голема мера се поедностави грижа за бројлери, нивната исхрана и одгледување, како и контрола на внесувањето храна. Во почетната фаза ова ќе го зајакне имунитетот на птицата и ќе ги создаде сите предуслови за нејзино брзо зголемување на телесната тежина и добро здравје. За време на активното раст на храна се вреден извор на калциум и протеини, масти и витамини кои обезбедуваат зголемување на мускулната маса. На крајот на периодот на одржување, пред колење, се препорачува да се користат мешавини за завршна обработка кои помагаат да се зголеми дебелината.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Одгледување на птица. Јајца за испирање на морско птициОдгледување на птица. Јајца за испирање на морско птици
Бройлери - кокошки за брз прием на диетално месоБройлери - кокошки за брз прием на диетално месо
И зошто кокошки и петли се насликани поинаку?И зошто кокошки и петли се насликани поинаку?
Одгледување пилешко: здрава храна и приходОдгледување пилешко: здрава храна и приход
Кочин пилешко. Што се тие?Кочин пилешко. Што се тие?
Колку пилешко седи на јајце и што треба да прави живина кога еден куп седи на јајца?Колку пилешко седи на јајце и што треба да прави живина кога еден куп седи на јајца?
Како да ги нахрани кокошки дома и на фармите за живина?Како да ги нахрани кокошки дома и на фармите за живина?
Кого да се земе за одгледување? Кокошки кокошки се она што ви треба!Кого да се земе за одгледување? Кокошки кокошки се она што ви треба!
Декоративни пилешки расиДекоративни пилешки раси
Кои раси на кокошките не се одгледуваат во Русија?Кои раси на кокошките не се одгледуваат во Русија?
» » Расте кокошки дома: карактеристики, грижа и препораки