obrechye.ru

Примена на алкени во индустријата.

Алкени се хемикалии јаглеводородна природа, која во својата структура има двојна врска. Тие вклучуваат етилен, пропилен, бутилен, изобутилен, пентен, хексен, хептен и други. Употребата на алкени е типична за многу области од индустријата, како и за националната економија.

употреба на алкениСо оглед на високата хемиска активност на соединенијата со двојна врска, тие се широко користени како суровини за хемиската индустрија. Размислете за употребата на алкени со примерот на етилен. Етилен на почетокот хомологна серија алкени, се користи за производството на етилен гликол, која, пак, се користи за производство на синтетички влакна lavsan, антифриз, експлозиви. Важно место во примената е полимеризација на етилен. Таа поминува под висока температура и притисок. Полимеризација, етилен форми полиетилен, кој се користи како основа за производство на пластика, синтетички гуми и гориво. Полиетилен со кратки макромолекули е течен лубрикант. Ако бројот на врски во полиетиленска молекула е 1,5-3 илјади, тогаш може да се користи за правење кеси, филмови, шишиња, пластични прибор. Со зголемување на должината на синџирот на пет до шест илјади, полиетилен станува солиден, издржлив материјал, од кој се прават цевки и фитинзи. полимеризација на етиленДруги алкени, исто така, произведуваат синтетички влакна со полимеризација. Високите јаки својства имаат полипропилен, добиен од пропен.

Кога етилен реагира со водороден хлорид, се формира етилхлорид, кој се користи во медицината за локална анестезија. Употребата на алкени е исто така поврзана со нивната способност да реагира со вода, со што се формираат алкохоли. Така, од етилен во текот на реакцијата на хидратација, етил алкохол. Тие даде нивната употреба како суровина за производство на органски соединенија, лакови, пластика, и козметички индустрии значи алкен оксид, кои се формираат од соединенија со двојна врска во текот на оксидација на атмосферски кислород. Како резултат на реакцијата на додавање на алкени и халогени се добиваат халоалкани. Така, дихлороетан од етилен е подготвена, кој се користи како растворувач за да се раствори бои и лакови, деконтаминација на житница, почвата, жито, и како лепило за пластика врска. Етилен хемиски својстваСуровини за добивање на оцетна киселина, етилбензен, стирен и многу други индустриски важни хемиски соединенија исто така е етилен. Нејзините хемиски својства ја одредуваат областа на нејзината примена како основа за добивање на сите овие супстанции. Високата реактивност се должи на присуството на двојна врска. Реакциите на додавање во алкени се случуваат преку двојна врска. Резултатот е разделување pi - поврзување и формирање на негово место од две сигма - врски.

Употребата на алкени не е ограничена на нивната употреба како суровина за добивање на огромен број соединенија. На пример, етилен се користи во складови, и во пластеници да се забрза зреењето на овошјето и зеленчукот, како и регулатор на раст на растенијата.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Индустриско производство на етилен гликолИндустриско производство на етилен гликол
Првиот претставник на алкени е етилен. Физички својства, производство, примена на етиленПрвиот претставник на алкени е етилен. Физички својства, производство, примена на етилен
Правило Марковинова В. В. Суштина и примериПравило Марковинова В. В. Суштина и примери
Како да се добие алкан од алкан? Што друго можете да добиете од алкан?Како да се добие алкан од алкан? Што друго можете да добиете од алкан?
Ловсан: што е тоа, основни својства и обемЛовсан: што е тоа, основни својства и обем
Методи за производство на алкени: лабораториски и индустрискиМетоди за производство на алкени: лабораториски и индустриски
Примена на етилен. Карактеристики на етиленПримена на етилен. Карактеристики на етилен
Општа формула на алкени. Својства и карактеристики на алкениОпшта формула на алкени. Својства и карактеристики на алкени
Што е полимеризација во органската хемијаШто е полимеризација во органската хемија
Алкадиените се типични претставници на незаситени јаглеводородиАлкадиените се типични претставници на незаситени јаглеводороди
» » Примена на алкени во индустријата.