obrechye.ru

Стврднување на метал. Методи од антиката до современи времиња

Физичките својства, особено цврстината на секој материјал, не зависи само од неговиот хемиски состав, туку и од молекуларната структура во најголемиот дел. Впечатлив пример е дијамант, кој се состои од исти јаглеродни атоми како конвенционално олово. Железото, исто така, може да стане помека или потешко, во зависност од тоа како се формира кристална решетка. Овој имот е познат на луѓето веќе долго време, и, како што често се случува, првично се шири во оружје технологии.

метално стврднување

Стврднување на метал од античко време се практикувало во производството на мечеви и мечеви. Уметноста на оружјето беше да се создаде таква сечива, која нема да се расипе во битка, ќе остане колку што е можно остра колку што е можно подолго. Меч Најт, сабја од Сарацен, кловн на руски витез или катана самурај ги исполни овие барања, а технологијата на нивното производство беше доведена до ниво на висока уметност.

Стврднување на металот се врши со загревање до температура наречена критична. Неговата вредност одговара на материјалната состојба во која се случува зголемување на ентропијата, што доведува до кристални промени. За да ја поправите оваа позиција, објектот мора да се олади доволно брзо. Се разбира, овој опис на процесот е исклучително поедноставен, всушност, технологијата обично е многу посложена. Сепак, тоа е на овој начин се направени од метал стврднување во домот во случаите каде што купи алатка како секира, премногу брзо ја отапува. Треба да се запомни дека за да се повтори оваа постапка неколку пати не може да биде поинаку "уморни" метал, нејзината внатрешна молекуларна обврзници ослабне, и освен тоа претопување за ништо не недостасува.

метал стврднување дома

Како и во секој друг случај, не може да се потпре на принципот "колку повеќе, толку подобро". За да ги добие саканите својства на објектот, треба да се загрее до саканата температура. За жал, термометарот не може да се користи. Методот што се користи за термоконтрола е исто така многу стар. Температурата се одредува според бојата на сјајот, а кога ќе се постигне, стврднувањето на металот преминува во следната фаза - ладење, за кое се користи вода или масло.

индукциона стврднување

Разбирањето на ефектот на научниците за индукција отвори нова страница во технологијата на браварска обработка. Се покажа дека длабочината на загреаниот слој зависи од фреквенцијата на струјата.

На дијаграмот, стрелките ги прикажуваат грејните зони на делот и преминувањето на насоките за насочување.

Тоа стана возможно површинско стврднување метал. За да нажеженост точка не се регулира со потопени во огништето оган како што беше и во средниот век, но поради резистивни греење струи предизвикани калем без директен контакт со него. Оваа технологија нуди уникатна и навидум контрадикторни својства: надвор од овој член може да биде цврста, но внатре во пластика. Површинското индуктивно стврднување се користи во случаи каде е потребна сила и кршливоста е неприфатлива.

Авторот на теоретската оправданост и методологија на практичната примена на оваа технологија беше во 1936 година нашиот сонародник - професор В.П. Володин. Покрај физичките предности, овој развој е исто така економски поволен, бидејќи практично целата енергија што ја емитира намотката се користи за загревање на палетата.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Античко оружје. Видови и својства на оружјеАнтичко оружје. Видови и својства на оружје
Што е површинско стврднување на челик? Која е употребата на површинска стврднување?Што е површинско стврднување на челик? Која е употребата на површинска стврднување?
Самурајски мечеви. Јапонско оружје и нивните видовиСамурајски мечеви. Јапонско оружје и нивните видови
Што е Катана? Производство и фотографииШто е Катана? Производство и фотографии
Како да се направи катана од дрво: едноставни совети - лесни занаетиКако да се направи катана од дрво: едноставни совети - лесни занаети
Главните мечеви во `Терарија`Главните мечеви во `Терарија`
Термичка обработка на челикТермичка обработка на челик
Корозија и стареење на металКорозија и стареење на метал
Челик 45 карактеристики. Како е стврднување на челик. Стврднување на челик 45Челик 45 карактеристики. Како е стврднување на челик. Стврднување на челик 45
Принципот на нормализација на челикПринципот на нормализација на челик
» » Стврднување на метал. Методи од антиката до современи времиња