obrechye.ru

Што е индустриски дизајн?

Сличноста на законот за патенти во Руската империја се појавила во доцниот 18-ти век. Во тоа време, беше издадена првата "привилегија" за пронајдокот. Првиот закон со кој се регулирале овие односи се појавил во 1812 година, за што многу години ја преземавме Кина, каде патентното законодавство се појави само во 1984 година.

индустриски дизајн

Модерен закон за патенти Руската Федерација се заснова на 72-тото поглавје од Граѓанскиот законик. Овде можете да најдете дефиницијата на правата на патент, според која оние кои го создале корисен модел, пронајдок или индустриски дизајн, сопственик на правата на авторството, ексклузивни права, како и правото да се добие патент, или надоместок за користење.

Индустрискиот дизајн има некои разлики од другите предмети на патентното право - изум или корисен модел. Тие се како што следува:

- пронајдок е решение технички план во секое поле што се однесува на производ или метод;

- корисен модел е, исто така, техничко решение, но кое се однесува само на уредите (и пронајдокот може да биде во полето на, на пример, култури);

- Индустрискиот дизајн, пример за кој е оригиналното шише Sprite, е дизајн и уметничко решение. Таа е препознаена како оригинална и предмет на заштита ако украсот, комбинацијата на бои, обликот или конфигурацијата на објектот не биле познати во светот пред датумот на приоритет на бараниот примерок.

индустриски дизајн патент

Во согласност со законите на земјата индустриски дизајни може да биде нестабилна формирање (од течни супстанции и др.), Решенија кои се предизвикани од само техничка компонента на објектот, како и архитектонски објекти (освен мали), стационарни индустриски инсталации и други план.

За да се признае предметот на законот за патенти, потребно е индустриски дизајн, изум или модел да бидат соодветно регистрирани. За овие цели, можете да аплицирате во Институтот за индустриска сопственост (Федерално) или да контактирате со патентен адвокат кој е подобро ориентиран во особеностите на многу обемно и сложено законодавство. Особено, ова се однесува на компилација на збирните атрибути на објектот.

Патент за индустриски дизајн се подразбира дека, покрај апликацијата, ќе бидат доставени и такви документи како што се описот на деталите за индустрискиот дизајн, броењето на основните карактеристики и збир на слики од објектот. Покрај тоа, треба да го платат надоместокот за полагање на испитот Институтот предложи примерок ќе биде подложен на две испитувања (не помалку од 2100 рубли.) - формални и до точка. Како резултат на тоа, првиот предмет ќе биде препознаен или непризнат со соодветни формални карактеристики. Тогаш ќе се утврди присуството или отсуството на неопходната оригиналност и оригиналност.

индустриски примерСо позитивен развој на настаните, индустрискиот дизајн добива патент, а неговиот сопственик добива патент ексклузивно право од датумот на објавување на информации за издавање на документот. За одржување на надлежниот патент е неопходно да се плаќа царина, што од година во година се зголемува малку. На пример, патентот кој поседува патент за трета година мора да плати 300 рубли годишно, а за 12 години овој износ ќе се зголеми на 1200 рубли.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Уметност. 503 Граѓанскиот законик на Руската Федерација со коментариУметност. 503 Граѓанскиот законик на Руската Федерација со коментари
Правата на децата во Русија и Конвенцијата за правата на дететоПравата на децата во Русија и Конвенцијата за правата на детето
Основни права и обврски на граѓаните на Руската ФедерацијаОсновни права и обврски на граѓаните на Руската Федерација
Закон за некомерцијални организацииЗакон за некомерцијални организации
Каде и како во Русија да се добие патент за пронајдок?Каде и како во Русија да се добие патент за пронајдок?
Член 138 од Граѓанскиот законик `интелектуална сопственост`. Граѓански законик,…Член 138 од Граѓанскиот законик `интелектуална сопственост`. Граѓански законик,…
Ако имате идеја, тогаш е неопходно да се патентира овој пронајдокАко имате идеја, тогаш е неопходно да се патентира овој пронајдок
Корисен модел е пример. Корисен модел и пронајдок: сличности и разлики. Добивање на патент за…Корисен модел е пример. Корисен модел и пронајдок: сличности и разлики. Добивање на патент за…
Корисни пронајдоци: карактеристики, применаКорисни пронајдоци: карактеристики, примена
Закон за патенти - заштита на индустриска сопственостЗакон за патенти - заштита на индустриска сопственост
» » Што е индустриски дизајн?