obrechye.ru

Оперативен менаџмент - што е тоа?

Оперативното управување (или оперативното управување) се занимава со тековните задачи, но тоа не значи дека одлуките донесени во него не се важни. Напротив, без решавање на секојдневните задачи, активностите на компанијата се невозможни.

Оперативното управување е всушност развој на одлуки во врска со намалување на трошоците за активностите на компанијата без губење на квалитетот на резултатите од оваа активност. Така, оперативното управување во решавањето на секојдневните задачи се занимава со целокупната оптимизација на работата на компанијата.

Успешните оперативни одлуки често се копираат од конкурентите, па затоа ретко се предност, барем подолго време. Но, тоа не значи дека потрагата по иновативни решенија за да се оптимизира работата на компанијата, тоа не е неопходно: пионерите обично не се отстранат некои од крем.

Функцијата на оперативно управување честопати е еден или друг начин дисперзирана низ разните услуги на компанијата. Ова им овозможува на шефовите на овие служби да ги оптимизираат производните процеси во рамките на нивните сегменти, што на крајот ќе има позитивен ефект врз активностите на целата компанија.

оперативно управувањеНесомнено, оперативното управување треба да се заснова на стратешки. На пример, управување со компанијата, која се наоѓа на пазарот во сегментот на ниска цена, мала е веројатноста да се донесе одлука да се достави до одборот три-се разбира оброк, по цена од кои ќе бидат вклучени во билетот. Таквата одлука би била ирационална. Или производителот на производи од луксузен сегмент не може да ги намали трошоците за производство со користење на поевтини суровини: ова може да влијае оперативно управување екако финален производ.

Студија на оперативно управување во рамките на Универзитетот или обука, се разбира, корисни за менаџери средината и високи менаџери, како организација на компанијата и нејзиното раководство, во прилог на искуство, потребните теоретски и практични знаења.

Освен тоа, познавањето на основните принципи на оперативното управување ќе биде корисно во оценувањето на перформансите на компанијата во целина. Студијата за оваа дисциплина е корисна не само за менаџерите, туку и за сметководителите, финансиерите, пазарот, па дури и програмерите.

оперативна анализа во финансискиот менаџмент

Оперативна анализа во финансискиот менаџмент, како дел од краткорочното планирање, помага да се следи зависноста на работењето на компанијата во монетарна смисла, односно профитот на трошоците за производство и неговите количини.

Оваа анализа често се нарекува пауза-анализа, бидејќи може да пресмета, вклучувајќи го и обемот и природата на производството, во кој финансиските резултати на компанијата ќе бидат нула. Тој, исто така, помага да се утврди праг на профитабилност компанија и дозволува прогноза финансиски последиците од некои одлуки.

Така, оперативни анализи и оперативно управување се тесно поврзани, така што претприемачите и менаџерите мора да совладате овие дисциплини на компанијата не само да продолжи со своите активности, но, исто така, најефективно развиваат.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Модерен модели на управување со персоналотМодерен модели на управување со персоналот
Стратешко управување како начин за постигнување на целите.Стратешко управување како начин за постигнување на целите.
Концептот на "оперативно сметководство"Концептот на "оперативно сметководство"
Инвестициона стратегија на претпријатието како алатка за управување со инвестицииИнвестициона стратегија на претпријатието како алатка за управување со инвестиции
Управување со организацијата: специфичност на активноститеУправување со организацијата: специфичност на активностите
Планирање како функција на менаџментот во модерно претпријатиеПланирање како функција на менаџментот во модерно претпријатие
Цели на управување со претпријатието во современиот економски пазарЦели на управување со претпријатието во современиот економски пазар
Координација како функција на менаџментот во управувањетоКоординација како функција на менаџментот во управувањето
Управување со информации: концепт, основни пристапи и видови на компанииУправување со информации: концепт, основни пристапи и видови на компании
Решенија за управување: типологијаРешенија за управување: типологија
» » Оперативен менаџмент - што е тоа?